Gyémánt 500
2023. május 20.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kitűnő, igazi olasz fagyizó, amelyet egy olasz úriember, Vittorio üzemeltet. Nincs nagy média-hírverés, fizetett hirdetések, influenszer-hájp a hely körül, de a helyiek körében az egyik legnépszerűbb fagyizóvá nőtte ki magát az évek során. Valószínűleg én sem ismerném a helyet, ha történetesen nem itt laknék a közelben, a szomszéd utcában.
Így viszont van alkalmam időről időre betérni ide egy kis jeges élvezetre. A fagylalt mellett a kávé is finom, tradicionális olasz pörkölésű, erős ristretto, mondhatni ez is a hely másik védjegye. Néhány szintén autentikus olasz desszert is kapható, a csokis és a vaníliás profiterol a gyerekek kedvence. A téli hideg hónapokra zárva szokott tartani, de már egy ideje Vittorio megnyitotta a 2023-as szezont, bár akkor a jó idő még váratott magára. Kíváncsi voltam, nála mennyibe fog kerülni idén a fagylalt, mert egyelőre elég jelentős áremelkedéseket is tapasztaltam pár másik helyen. Meglepődve hallottam, hogy 500 Ft egy adag fagylalt nála, ami nem gombóc, hanem kenés és nagyon kiadós adag, ld. fotók. Szóval árban is nagyon korrekt. Legutóbb a Pavarotti nére hallgató pisztácia-mandula fagyit kóstoltam nála. Előtte pedig a kávé, ami szintén ízletes volt. Hibátlan mindkettő. Nincs sokféle íz, és nincs folytonos variálgatás, újragondolás, de eddig még nem ettem nála olyat, ami ne ízlett volna. Ha valaki szeretné, a döntés előtt lehet nála előkóstolni is, természetesen ingyenesen.
Érdekes
2023. május 20.egyedül járt itt 45 Az újabb Kolodko Mihály miniszobor egy komplex kis geg, egy anekdota vagy tanmese szoborba öntve elmesélve. Aki követi a munkásságát, mint több ezren itt az országban, az ismeri az előzményeket, hogy mi történt a régi, Szabadság téri usanka szoborral. Most békalábakat kapott, ami két dolgot jelenthet.
Ha újra a Dunába pottyan, simán kiúszik, vagy ez a régi usanka, ami a Dunában békalábat növesztett, és így ki tudott jönni a partra, Bárhogy is gondolta, a lényeg, hogy az usanka visszatért. Helyileg a pesti Dunaparton a Parlament előtti lépcsős szakaszon található, én a Tisza-emlékműtől sétáltam észak felé a Margit híd irányába, így hamarosan meg is találtam. A lehető legjobb időpontot választottam - ja, nem. . . - , mármint időjárás szempontjából, borús időben, vizes, csúszós lépcsőkön tipegtem óvatosan, közben esett az eső, fújt a szél, én egyensúlyoztam az esernyővel, kapucnit igazítottam, és persze mindeközben a fotó kompozícióra is próbáltam koncentrálni. Mire végeztem, már zuhogott az eső, de legalább egymagam voltam, ami ritkaságszámba megy. Ugyanis amikor egy új Kolodko-szobor megjelenik, általában a rajongók mind odasietnek, így többen is szoktunk ott lenni, fotózni, legalábbis több alkalommal így történt, ami hirtelen eszembe jut (pl. kutyavásár a Batthyány utcában, virágárusok Pasaréten, hadihajó az Árpád hídnál).
2023. május 19. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta járok ebbe a rétesezőbe kisebb-nagyobb gyakorisággal, leginkább a közelség okán, mert sajnos nem mindig vagyok-voltam elégedett. Késő délután hazafelé tartva néztem be, és már majdnem fordultam is kifelé, mert nagyon le volt fosztva a kínálat. Gyakorlatilag csak egyféle, almás rétes volt, viszont az éppen akkor készült, még meleg, sőt szinte forró volt a töltelék.
A szakállas cukrász fiatalember bátorított, hogy tegyek csak egy próbát, nem bánom meg. És valóban igaza volt! Nemigen szoktam almás rétest enni, mivel nem tartozik éppen a kedvenceim közé, de ez kitűnő volt! Porcukrot nem kértem rá, pozitívum, hogy teljesen alapvetőnek tűnt számára, hogy megkérdezte, mielőtt behintette volna, és valóban nem is kellett rá. Amit itt többen írtak korábbról, a grízes pót-töltelék, na, ebben egyáltalán nem volt az a bizonyos gríz. A fahéjas almás töltelék nagyon finom volt, és ahogy írtam, forró, a rétestészta nagyon vékony, az alma kis kockákra vágva, a tészta kívül ropogós, szépen átsült. Igaz, 630 Ft-ért el is várható, hogy finom legyen, de ebben itt nem volt semmi hiba. Számomra ez egy tökéletes almás rétes volt! A benti részben az ablaknál van egy leülős hely, de az foglalt volt, illetve kint az utcai teraszon további két asztal, de amikor odaértem, azok is foglaltak voltak. Maradt még bent egy talponálló a pulttal szemben, itt van 2 bárszék, de én inkább állva ettem. A rétes mellé adott kis favilla teljesen alkalmatlan a funkciójára, de ez nem a hely hibája. Összességében jó kis élmény volt ez, megyek még máskor is. Még annyit megosztanék egy korábbi, ide kapcsolódó élmény, hogy a munkahelyünk fogadott egy közel 50 fős nemzetközi szakmai csoportot a világ minden tájáról, akik többsége nemcsak Magyarországon, de még Európában is akkor járt életében először. Az egyik újlipótvárosi kolléga javaslatára vittünk nekik ajándékba, kóstolóba rétest innen, ami szintén sokak számára igazi újdonság, unikum volt , életükben nem ettek, nem is láttak ilyet, és elmondhatom, hogy nagyon ízlett nekik, nagy elismerést kapott a rétes.
Érdekes
2023. május 18. járt itt 45 A horgászó fiú szobra a Déli Pályaudvar közelében, a Városmajor és a Kék Golyó utca sarkán álldogál a CIB Bank előtti kis füves részen. Laborcz Ferenc szobrászművész ezért az alkotásáért Munkácsy-díjat kapott, az 1950-es években készült a szobor egy nagy állami képzőművészeti projekt keretében kapott lehetőséget és anyagi támogatást az ún.
Képzőművészeti Alaptól (akkor persze még ezeket nem projektnek hívták). A bronzfóliával bevont alumínium ötvözet szobrot és díszkutat eredetileg nem itt, hanem a XVI. kerületben, Mátyásföldön egy új általános iskola aulájában tervezték kiállítani, de oda sosem került. Évekkel később, 1963-ban állították ki a mostani helyén. Ottjártamkor a kút nem üzemelt, talán majd nyáron beindítják. Feltéve, hogy működőképes. Az alsó kútrész siklósi zöldmárványból készült (ami nem valódi márvány, hanem tömör mészkő, ez inkább amolyan kereskedelmi név, geológiai szempontból nem helytálló). A mindössze sortot vagy fürdőnadrágot viselő fiú egyik kezében egy éppen kifogott, még fickándozó halat szorít, úgy tűnik, eszközök nélkül, kézzel sikerült kifognia ezt a szép halat, formája alapján talán egy pisztrángot.
2023. május 18. járt itt 55 Hazánkban élő francia tulajdonos által alapított igazi kis francia kézműves pékség a Gellérthegy oldalában, a XI. kerületi csendes Ménesi úton, zöldövezeti környezetben, a Budai Arborétum közelében. A finom kenyérillat belengi a kis alapterületű helyiséget, ahol bent csak egy asztalnyi ülőhely kapott helyet a bejárat melletti sarokban.
A szűk, ám kis forgalmú járdára még további 4 kis asztalkát telepítettek ki, én is itt foglaltam helyet. Csinos, de szűkös a beltér, a pultban sós és édes péksütemények, levelesek, keltek, sorakoznak gazdagon. A legolcsóbb pálmalevél 550 Ft, a sima vajas croissant 590 Ft, a drágább sütik ára viszont már 1000 Ft közelében alakul, pl. a csokis brownie 990 Ft. Francia és magyar péksütik vegyesen megtalálhatóak, vannak izgalmas töltelékek, kombinációk. A sósak között virslis párna, juhtúrós teljes kiőrlésű, spenótos ricottás, gorgonzolás táska (700-800 Ft között), míg az édesek között pain au chocolat, kakaós csiga, szilvás papucs, pisztáciás csiga is felsorakozik, a teljesség igénye nélkül kiragadva párat. A kovászos kenyerek, cipók és persze az elmaradhatatlan bagett a pult mögötti tároló polcokon kapott helyet, a napi kenyér 1200 Ft (olívás rozmaringos, 50 dkg-os). Kenyérből félbarnát, rozsosat, 4 magosat, bio tönkölyt sütnek. Pékárun kívül fontos megemlítenem a finom kávét, illetve hűtött, palackozott Super Juice levek is kaphatóak (840 Ft). A rendelés és fizetés bent a pultnál történik, nincs asztalszerviz. A kinti asztalokról a használt csészéket, tányérokat a vendégek távozása után még jó ideig nem szedték le. Szombaton csak délelőtt tartanak nyitva, vasárnap zárva vannak. Ha erre jártok, mindenképpen érdemes betérni ide. A pékség mellett egy kisbolt működik, nincs közük egymáshoz, úgy láttam.
Érdekes
2023. május 17. járt itt 45 Korábbi értékelésem elveszett, így újra nekifutok. A modern felfogásban készült krómacél emlékművet az 1956-os forradalom 45. évfordulója alkalmából emelték a II. kerületben a Mammut II. bevásárlóközpont előtti kis zöld terecskén 2001-ben. A szélben lobogó lyukas zászló közepén az 1956-os évszám látható, a zászló előtt egy légiesült, szinte lebegő, behunyt szemű férfialak.
Az emlékmű elé több kopjafát is állítottak, szám szerint hetet, valamint a kopjafák között egy mészkő tömb is található, szintén 1956 felirattal. A forradalom egyik fontos helyszíne volt a Széna tér, ahol 1989-től kezdődően minden év októberében megemlékeztek az 56-os eseményekről és az áldozatokról. 2006-ban az Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség egy emléktáblát helyezett el a pláza gránitfalán. Október 23-án kisebb megemlékezéseket szoktak tartani minden évben itt az emlékműnél, utána hetekig lebegnek a szélben a nemzeti színű szalagok és zászlócskák, a koszorúk, kis csokrok lassan-lassan hervadnak el.
2023. május 16.egyedül járt itt 55 A svájci reformátor, vallásalapító egész alakos álló szobra a szintén róla nevezett Kálvin téren magasodik, a szépen felújított metrómegálló egyik felszíni lejárata mellett. Amíg zajlott a metrófelújítás, illetve a 4-es metró építése, a szobrot ideiglenesen átvitték a Ráday utcai Bibliamúzeum udvarára.
Korabeli viseletet, hosszú kabátot, füles sapkát visel, a bal kezében nyitott könyvet, talán a Bibliát tartja. Úgy került elhelyezésre a 2 és fél méter magas bronzszobor, hogy éppen a szintén a téren magasodó református tér ajtaja felé néz. A Budapestre látogató vallásos reformátusok és vallástörténet után érdeklődők számára kötelező program a Kálvin tér felkeresése. A templomban jelenleg kizárólag vasárnap tartanak istentiszteletet (reggel 10, este 18 órakor), ekkor tart nyitva. A mi családunk is református apai és anyai ágról is, Apám - bár nem egy templomba járó típus - de az adventi időszakban minden évben ellátogat a Kálvin téri templomba.
2023. május 12.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ismét lenéztem a XII. kerületi pincébe, mert úgy éreztem, kell fagylalt. A kínálat nem túl széles, de többféle kedvemre való íz közül tudtam választani. Mandula, fahéj, vanília, mangó, feketeribizli, kávé. . . . Ezúttal a dió fagyi lett a befutó, szerintem az egyik legjobb ebben a műfajban/ízben, amit valaha ettem.
A következő pozitív meglepetés pedig a fizetéskor ért, ugyanis itt továbbra is 500 Ft egy gombóc fagyi, ami ma már abszolút a középár, a piaci átlag, miközben a minőség abszolút prémium kategóriás. Kedves, mosolygós kiszolgálás. A fagyin kívül néhány sütemény is volt a másik pultban, de azokra majd egy következő alkalommal kerítek sort.
2023. május 12. járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy igazán kifinomult, minden szegletéből harmóniát sugárzó hely a Laurel a VII. kerületi Kertész utcában. Ezúttal egy sütikóstoló kapcsán látogattam el ide. Ötvös Zsuzsi Sütiboltja nyitott meg mindössze egy délutánra, amit kár lett volna kihagyni.
Összesen hatféle pazar finomságot lehetett kóstolni, melyek közül 3 hagyományos, 3 vegán volt: kakaó x kávé kókuszkocka, málna x pisztácia szelet, maláta x szilva mille feuille, rebarbara x krémsajt rumbaba, shizo, meggy, étcsokoládé szelet és vanília x miso karamell hájas krémes. Az én választásom a málna x pisztácia szelet lett, amely nemcsak egy igazán mutatós, szépséges sütiszelet, de csodálatos ízharmóniával is párosult a vizuális küllem. Azért a 2500 Ft-os ár egy kissé szíven ütött, és azt hiányoltam, hogy az árak sehol sem voltak előre feltüntetve, de ez tényleg egy felső kategóriás, prémium desszert volt. A süteményekből lehetett előzetesen előrendelni is. A süti mellé szénsavas vagy mentes víz ingyenesen járt a vendégeknek. A hely árfekvéséről csak annyit, hogy itt már egy eszpresszó is 1000 Ft felett jár, a teák pedig 1500 Ft-nál (1490 Ft egészen pontosan), igaz, a csúcskategóriás Zhao Zhou teákból kínálnak. A személyzet minden tagja nagyon kedves, szívélyes, figyelmes.
2023. május 12. járt itt 35 Munch ételmentő program keretében ettem itt, a Ráday utca Boráros tér felőli végén lévő kifőzdében. Hétköznap ebédidőben 2 fogásos ebédmenüt kínálnak 2590 Ft-ért, plusz üdítővel 2890 Ft-ért. 2-3 féle leves, 1 főzelék, 3-4 főétel, palacsinta szerepel a naponta változó kínálatban, ezek előre elkészítve a pultban láthatóak.
Desszertek közül palacsinta kapható (890 Ft). Az állandó kínálatban szerepel quesadilla többféle töltelékkel (2790 Ft), illetve rántott ez-az. Napi ajánlatban kétféle húsos főétel 3190 Ft-ért. A Munch ajánlat így utólag egy kicsit átverés-jellegű volt, mert 3190 Ft helyett kínálták kedvezményesen 1690 Ft-ért a 2 fogást, miközben, ahogy írtam a 2 fogásos ebédmenünek a normál ára 2590 Ft a táblás kiírás szerint, továbbá nálam a főételnél nem volt választási lehetőség, ami valószínűleg az előző napi menü főétele volt, azaz rakott krumpli. A leveseknél kétféle közül lehetett választani, medvehagyma krémleves, illetve karfiolleves, én az utóbbit választottam. Nagy tányérnyi adag, erősen túlfőtt apróra vágott zöldségekkel. Ízre menzás jelleg, magyaros fűszerezéssel (pirospaprika, nem csípős). A főétel nagyon gyenge volt a maga műfajában, a són kívül más ízt nemigen éreztem benne, azt viszont erőteljesen. A besamel-szerű mártás kellemetlen állagú, besűrűsődött, lisztes ízhatású, ami eluralta az egész ételt. Hát ez nem sikerült. Az utánam érkező "muncholó" választhatott többféle főétel közül, szóval úgy tűnik, ez sem teljesen fair módon működik. A hely és a fiatal személyzet egyébként első ránézésre szimpatikus, bár a benti rész szűkös, csak 3 kis asztalka van, de most már működik a kinti terasz, ami kellemes, itt több asztal található. Sajnos az ételek viszont csalódást keltettek, így én nem ajánlom.