2022. április 8.egyedül járt itt 15 Volt pár óra szabadidőm, így cégre sikerült eljutni Érdre a steak-es étterembe, amit itt most nem neveznék meg. Utána még kávé és fagyi beszerzés végett körbenéztem a Stop Shop környékén. Ekkor láttam meg ezt a kínai gyorsbüfét, gondoltam, viszek haza valamit estére vagy másnapra.
A szokásos előre elkészített szószos csirkés ételeket találni itt is, mint a többi kínainál, zöldséges rizzsel, pirított tésztával. Mellé még vásároltam szerencsesütiket is. A csalódás csak otthon ért bennünket. Az ételek már nem voltak frissek, több naposak voltak, fura mellékízzel, így a biztonság kedvéért inkább nem kísérleteztünk, ment a kukába. A szerencsesütik olyan régiek voltak már, hogy avas volt az ízük. Mind a háromnak. Nyilván lejárt volt a szavatossági idejük, el sem tudom képzelni, hogy mennyi ideje állhattak már valami dohos pincében, hiszen ezeknek azért nem 1-2 hétig tart a szavatossági idejük. Ilyen rosszat még életemben nem ettem. Lehet, hogy másnak szerencséjük volt velük, mi minden esetre ráfáztunk. Nagyon nem ajánlom.
2022. április 8.barátokkal járt itt 45 Tavaly évvége előtt két alkalommal is megfordultam itt. Mindkét alkalommal egy közeli szórakozóhelyre indultunk koncertre, előtte néztünk be ide. Viszonylag új nyitású hely, a berendezés meglehetősen puritán, személytelen. A földszinten lévő bárszékes asztalok egyikénél ültünk le, az emeleten padok vannak, de azt még sivárabbnak találtam, csak a mosdó miatt mentem fel.
7 féle csapolt sört kínáltak elég durva árfekvésben. A legolcsóbb a Kölsch, 1200 Ft volt, ami Kölnben egy totál közönséges városi "tömeg" sörnek számít. Legalábbis amikor személyesen ott jártunk, ezt tapasztaltam. Mi szerepelt még a sörcsapos kínálatban? Galaxy APA, Autumn Tripel 9,5%-os! , New England IPA, West Coast IPA? Pumpkin Pie Ale, Irish Coffee Stout (4 dl 1400 Ft) - én ezt ittam, és annyira nem voltam elájulva tőle, pedig a fekete stoutokat kedvelem leginkább a sörök közül, mert annak jó esetben nincs söríze. Mert a sört amúgy nem szeretem, csak kísérgetem a barátaimat és felfedezek, megnézek új helyeket. Kommersz söröket nem tartanak. Vörösborok terén a Bodri és a Dúzsi Pincék (Szekszárd) borait kínálják, de nem a bor a fő csapásirány. Van ház bora, aminek decije 350 Ft, de nem derült ki, hogy az miféle. A kiírások szerint lehet kapni Tex-Mex harapnivalókat (Taco, quesadilla, chip & salsa, chorizo kolbász), de mi nem ettünk és nem láttam mást sem enni, így még a vizuális benyomásaimról sem tudok beszámolni. Közvetlenül mellettük van a sörfőzde részleg is, ami kívülről bekukkantva izgalmas látvány.
2022. április 8.egyedül járt itt 55 Angyalföld megújuló részén, a Lehel Piac és a Dózsa György út közötti körzetben nyitott meg ez az új kávézó és bisztró egy új építésű lakóház földszintjén. Az épület előtti játszótér és pihenőpark is megszépült, az egész környék átalakult, kicsinosodott. A Grumpy Monkey csapatáról azt lehet tudni, hogy az ausztráliai Brisbane-ből érkeztek.
A pultban vonzó kínálat sorakozik: színes fánkok (csokis, málnás, áfonyás), cruffin - pisztáciával, csokoládéval, vaníliával töltve (850 Ft), Peak Sport szelet (890 Ft) cruffin, francia csokoládés párna (690 Ft), sonkás-sajtos-medvehagymás táska (690 Ft), cheddar-jalapeno parikás dán táska, kecskesajtos-diós táska (690 Ft). Tetszett, hogy sok olyan péksütit is kínálnak, ami nem fordul elő minden pékségben, még a kézművese körében sem. Mert az egyértelmű, hogy a pékségük a minőségi, prémium kategóriás kézműves vonalat erősíti. Üdítő italok terén a hazai fejlesztésű Tikkadt Szöcske üveges italait kínálják. A kávé is nagyon finom, karakteres, ugyanakkor bársonyos, kitűnő minőségű. A cappuccino 690 Ft-ba került. A saját recept alapján készült klasszikus brownie is nagyon finom volt. A beltér tágas, több asztal is van, a 2 oldalas üvegfalnak köszönhetően világos, napsugaras. A skandináv stílusú beltér miatt egy kicsit steril hatást keltett összességében a hely, de talán csak a nyitásközeli időszak hozta ezt és később belakják. Úgy tudom, a cukrászatuk máshová is szállít a süteményeikből.
2022. április 8.gyerekekkel járt itt 55 A majdnem legújabb Kolodko miniszobor a Nyugati téren az egykori Skála Metró üzletház épülete előtt, az egyik virágágyás kőperemén került elhelyezésre. Azért csak majdnem, mert rá 1-2 napra kikerült a legújabb, a kis Trabant a budai oldalra. Szóval ez a kis alkotás Skála Kópét ábrázolja, amint egy vonalkódos nyugágyon pihen.
Nagy piros szíves a testén kívül is dobog. A 80-as években még a rendszerváltozás előtt a Skála és a Centrum áruházak jelentették a minőségi áruházakat, ezen belül is a Nyugati téri Skála Metró volt talán a legmenőbb. Skála Kópé volt az ikonikus reklámfigurájuk, aki megjelent a tévéreklámokban, óriásplakátokon, mindenféle marketinges felületen, sőt még dalokat is írtak neki. Azok a generációk, akik már akkoriban is élnek, ezekre a mai napig emlékeznek. A kis bronzszobor nagyon jól sikerült. Szemben pont a Skála Metrót nézi, míg háta mögött a Nyugati Pályaudvar felújítása zajlik éppen és a Nagykörút sűrű fogalma hömpölyög. Egy újabb jól sikerült alkotás, nagyon tetszik, nézzétek meg, ha arra jártok!
2022. április 8.egyedül járt itt 55 Ez a legújabb Kolodko miniszobor. Most megint beindult a művész aktivitása, az elmúlt hónapban a fővárosban ez már a 3. szobor. Aki szereti a munkáit, annak érdemes bekövetnie a fb oldalát, mert ott mindig szokott híradás lenni kis videófilmek formájában a műhelymunkákról és utána a kihelyezésről is.
Ez a kis Trabant a Margit híd budai hídfőjénél, az út mellett az egyik kőrámpán található, és az a különlegessége, hogy ellentétben a korábbi Kolodko szobrokkal ez nem bronzból készült, hanem fehér mészkőből, így színvilágában belesimul a környező kőfalba. Az egyetlen bronz elem a szobron a kis kulcs, amivel fel lehet húzni a Trabantot. Mert ez nem igazi autó, hanem játékautó. Ennek ellenére mind a négy kerekét ellopta már valaki. Méretben is vagy jó kétszer nagyobb, mint amit megszokhattunk a művésztől, szóval nem is annyira mini ez a szobrocska. Ha jobb irányba nézünk a kisautó mögé, akkor a túlparton a Parlament épülete magasodik mögötte, ha balfelé, akkor pedig a Margitsziget.
2022. április 8., kollégákkal járt itt 55 Marton László szobra a Dunakorzón, a Vigadó térnél a budapestiek és a turisták nagy kedvence. A jelenlegi munkahelyemnek köszönhetően van szerencsém minimum naponta kétszer látni élőben, de nem unom. A turisták előszeretettel ülnek le mellé a korlátra így fotózkodnak vele.
A szerencse behívása érdekében a térdét kell simogatni, ebben úgy tűnik, sokan hisznek, mert már egészen fényesre simogatták az emberek. A szobor eredetije egy 50 cm-es kisplasztika volt még a 70-es évek elején, amely a Magyar Nemzeti Galériában található. A szobrász legidősebb lányát, Évit ábrázolja gyermekkorában házilagosan készített királylány jelmezben. Már 1990 óta ül a Dunaparti korláton a Kiskirálylány. Érdekesség, hogy több másolata is készült később, ezek egyike Tapolcán a Fő téren található, a művész szülővárosában. A másik másolat Japánban található.
2022. április 7.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jó ez az ittjartam. hu Vissza lehet nézni az értékeléseimet, mert úgy tűnik, csak én írtam erről a vegán cukrászdáról, bár gondolom, nemcsak én vagyok az egyedüli vásárlójuk. Már 2014-ben is léteztek, de azóta nagyon átalakult a belső tér és a kínálat is. Ami most jellemzi őket: MINDEN mentes süteményeket készítenek, azaz sem cukrot, sem lisztet, sem tejterméket tartalmaznak.
A mostani pultos lány nagyon kedves, mosolygós volt, ráadásul nagyon szívesen beszélt a süteményekről, a felhasznált alapanyagokról. Röviden a lényeg, a tészta köles alapú, nem kókuszos. Ez azért jó, mert így nem lesz minden sütinek kókuszos alapíze. A süteményeket, tortákat itt helyben készítik, a pult mögött elkülönített kis sütőkonyhában. Rendelésre készítenek egész tortát. Árban persze ők is emelnek folyamatosan, most a sütemények szeletára 900 Ft, amivel a mentes körben még az olcsóbbak közé tartoznak. Kinézetre olyan háziasnak, kisüzeminek tűnnek, nem professzionális, nem műremek. Azt a benyomást kelti, mintha ezt otthon én is meg tudnám csinálni a recept ismeretében és egy kis gyakorlással. Javaslat alapján az áfonyás sajttortát, illetve saját szimpátia alapján mandula-csoki tortát választottam. Ez utóbbi kitűnő, csodás vaníliás krémmel, a másik korrekt, megjárja, az annyira nem volt átütő, vagy nem pont az én világom. Mindkettő friss, könnyed, jóízű. Egy alkalommal egy szeletet bírtam megenni, laktatónak éreztem. Ide is érdemes volt eljönni, simán feljavítom őket a 4 pontos "JÓ" helyek közé.
2022. április 7., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jártam már itt és nem voltam éppen elájulva a helytől. De egy megmagyarázhatatlan érzés vagy impulzus újra erre hozott, és úgy gondoltam, adhatok még egy esélyt a Kapitányoknak. Már csak azért is, mert a piac csarnokot keresztbe-kasul átfutva ez volt az egyetlen olyan hely a földszinten, ahol lehetett értelmezhető péksütiket kapni.
A hely tehát pékség és cukrászda, kettő az egyben. Mivel saroküzlet, elvileg 2 oldalról van kiszolgálás, de a valóságban csak a jobb oldalról, ott viszont hárman is várták a vásárlókat. Az erre járók döntő többsége külföldi, igen, ide már egyértelműen visszatértek. Nem értik a magyar feliratokat, és nem ismerik ezeket a magyar specialitásokat: rétest, sajtos rolót, túrós batyut, már ott elakadnak, hogy vajon édes vagy sós, és mégis mi a tölteléke. Szegény eladó lányok naponta több százszor mondhatják el, ebben pedig sokat segíthetne egy angol / magyar felirat. Az árak teljesen átlagosak, egyáltalán nem tűnt drágának. A kínálat elég széles. Sütemények terén fősodratú hely. Nem kézműves, de a házgyárinál jobb. Az albánokat nem is említem, azoknál sokkal jobb. Amiket választottam: barackos-túrós rétes (500 Ft), 2 db mártott csokis-diós (a kedvencem) /430 Ft, 2 db mini túrós batyu /370 Ft. ez utóbbiakat dekára mérik. Összesen fizettem 1300 Ft-ot. Szerintem korrekt ár. Mindegyik termék friss, jóféle volt. Nem kiemelkedő, de teljesen rendben lévő. Érdemes volt tehát ide visszajönni, ajánlom a Kapitányokat. Helyben sajnos nem lehet enni, de a csarnokkal szemben van egy kellemes park padokkal, akár ott, akár a piac mögötti felújított kis téren (Csarnok tér) is le lehet ülni. Végre itt a tavasz is hozzá.
2022. április 6.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A hely kívülről továbbra is nagyon vonzó, de egyre erősebben az az érzésem, hogy ez csak az én fejemben alakult ki. Beleképzeltem valamit a helybe, ami valójában nincs benne. Talán a név, a hollók, talán a helyszín a templom mögött, a hely szelleme, fogalmam sincs. . . Szóval tettem egy újabb látogatást, a kiszolgálás egykedvű, mondhatni érdektelen volt és lassú.
Csak egy kávét ittam, mert mindenki csak kávézott, teázott körülöttem, étlapot nem is láttam. De aztán kiderült, hogy van valamilyen leves, mert a szomszéd asztalnál ülő két férfinek azt vittek ki az asztalához. A középszerű eszpresszó tejjel 500 Ft-ba került. Pozitívum, hogy a kávé mellé kaptam egy kis pohár szódavizet. A kávézó továbbra is nagyon tetszik, ráadásul egy olyan asztalt sikerült elcsípni, amely a templomra néző ablaknál volt. Summa summarum, el kellene engednem ezt a gondolatot, ez nem a valóság, csak én gondoltam.
2022. április 6., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Cake Shop az egyik legrégebb óta folyamatosan működő újhullámos cukrászda Budapesten. Központi helyen, a József Nádor térrel szemben, kizárólag gyalogosan megközelíthető, értem ezalatt, hogy autóval nem lehet sehol megállni, hacsak nem itt lakik az ember, és van behajtási engedélye a szemben lévő térre, illetve a Dorottya utcába.
Amerikai és francia típusú süteményeket, tortákat készítenek. Sajttortából 4 félét is láttam a pultban, cupcake-ek, macaron, többféle gyümölcsös tortaszelet (málnás, epres, barackos, mangós). Néhány mentes sütit is tartanak, valamint nyers vegánból is talán kétfélét. Mangós-kókuszos cukormentes tortát választottam, melyből egy szelet 1090 Ft-ba került. Nagyon lágy, könnyed desszert, az utaztatást nemigen bírja. Ízre finom, kellemes, igazán gyümölcsös, nincs benne semmi műanyag. Mivel a szelet eléggé vékonyka volt, azért ár-érték arányban nem mondhatom olcsónak. Sajnos ez a tendencia, a jobb minőséget kínáló cukrászdákban már nem lesz 1000 Ft alatt sütemény.