2019. február 20.egyedül járt itt 55 Legutóbb, amikor a Gozsdu-negyedben sétáltam, már felfigyeltem erre az új étteremre, el is terveztem, hogy alkalomadtán visszatérek. Korábban valamilyen amerikai típusú és berendezésű, talán BBQ bisztró volt itt, ezt alakították teljesen át a közelmúltban. A név mellett a belső berendezés és a konyha is jelentősen változott.
Ebédidőben 2 és 3 fogásos menüt kínálnak (1590 Ft, illetve 1890 Ft + 12% kötelező szervizdíj). 3-3 féle leves/előétel, illetve főétel és egy desszert választható, hetente van új menü. Az ételek izgalmasak, kreatívak, újszerűek, könnyedek, leginkább talán a mediterrán vonalon mozognak. Szinte bármelyik ételt szívesen kipróbáltam volna, kivéve a desszertet, az nem tetszett (fügés pohárkrém). Előételként rántott laskagombát választottam, friss salátával, vinaigrette-tel, majd grillezett garnélát tarhonya rizottóval. A fűszerezés nagyon jól el volt találva, az ételek elkészítése, készültségi foka is pont jó volt. Mindkettő étel kifejezetten ízlett, és jól is lehetett lakni a 2 fogással, nem kóstoló adagokat adnak. Az asztalokon papírterítő van, amelyen magyar nevezetességeket, mondhatni a Hungarikumokat mutatják be angol és magyar nyelven (pl. Rubik-kocka, Aranycsapat, szürkemarha). A falon derékmagasségban körbefutó fotó-poszteren Budapest látható panorámaképeken. Nem tudom, estére több vendég szokott-e lenni, vagy mennyire indul be a forgalom, ottjártamkor elég kihalt volt. Remélem, lesz idejük és lehetőségük a tulajdonosoknak felfuttatni ezt a helyet, mert az irány és az elképzelés szerintem jó. Nem a legolcsóbb ebédmenüs helyek közé tartozik, de ezen az áron ez teljesen korrekt volt itt a belvárosban (1789 Ft végösszeg).
2019. február 20.egyedül járt itt 45 A nyitást követően jártam már ebben a fánkozóban, azóta sikerült letesztelni a Keleti pályaudvarit, sőt a szombathelyi fánkozójukat is megnéztük tavaly nyáron. Ők a szögletes fánkosok, így váltak ismertté. A helyet adó épületet sokáig renoválták, a bejárat feletti rész még most is fel van állványozva.
A benti rész viszont, legalábbis a kialakítás nem sokat változott. Szemben, középen a pult, a falnál jobb és bal oldalon kis asztalkák, elég zsúfoltan, összesen talán 5-6 db, valamint az ablaknál kis könyöklők. Népszerű a hely, sokan jönnek, külföldiek is inkább fiatalok, barátnők, párok. Mondjuk randihelyszínnek nem éppen optimális, túl zajos, nyüzsgő, nem intim. A pultban már eléggé le voltak fosztva a fánkok késő délutánra, de azért így is lehetett választani. A FLOWER, azaz virág névre hallgató levendulás-fehércsokis töltött fánkot választottam (590 Ft). Nagyon finom volt a krémes töltelék, viszont a tészta továbbra sem tökéletes. Kíváncsi lennék, hogy ezek is mélyhűtött fánkok-e, mint az Aldiban. Igaz, az kevésbé előkelő és grendi, de csak 99 Ft, és megkockáztatom, hogy a tésztája annak sem rosszabb egy fokkal sem. A kiszolgálás gépies, kissé türelmetlen. A vásárlók nehezen döntenek, ez van. Bankkártyával lehet fizetni, nem akadálymentesített (lépcsőn kell felmenni a bejárathoz).
2019. február 20.gyerekekkel járt itt 55 Szombathely főutcáján, a belvárosban az Iseum Múzeum mellett található ez a fánkozó, amelyet már Budapestről ismertünk, a fővárosban 2 egységük van, egyik a lakóhelyünk közelében, a Nyugatinál. De a Bazilikánál az édesség fesztiválon is találkoztunk a standjukkal. Szóval mondhatjuk, hogy egy lánc, a maga 3 egységével.
A különlegességük az, hogy a fánkok négyszögletesek, a "box" arra utal, hogy a formának köszönhetően könnyen lehet őket dobozolni. 4 és 6 db-os elviteles dobozok is vannak. Ízekben igen változatos, és mindig vannak időszakos akciók is. Árban átlag feletti, mondhatni, drága, főleg, ha az extrábbak közül választ az ember. 4 kategóriába vannak sorolva a fánkok, a legolcsóbb BASIC 390 Ft, de ebben nincs töltelék, csak a tetején egyszerűbb díszítés: cukormáz, szórás, a FANCY 490 Ft, ez már kicsit különlegesebb, több íz van benne, a LIMITED 590 Ft, ebben van töltelék, és elvileg csak időszakosan szerepel a kínálatban, végül az EXCLUSIVE 690 Ft, amiben van valamilyen különleges íz vagy alapanyag, ami megdobja az árat, legalábbis így magyarázta a pultos lány. A gyerekeknek a MARS névre hallgató tetszett meg (390 Ft), mivel a tejcsoki mázon pillecukorkák voltak, nekem az örök kedvenc citromoson kívül a pisztáciás-málnás nyerte el leginkább a tetszésemet (690 Ft). A fánk tésztája nekem nem elég könnyed, éreztem benne az élesztőt, viszont a krém, a töltelék nagyon kellemes, finom, és nem volt émelyítően édes. Bár méretben nem nagyok, és ránézésre úgy érzi az ember, hogy be tud kapni simán 3-4-et, de valójában engem eltelített már az egy darab is. A kiszolgálás nagyon kedves, segítőkész és mosolygós volt.
2019. február 20.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Környezettudatos öko-dizájn-shop és kávézó a belvárosban, a Madách tér és a Gozsdu Udvar között. Régi épület földszintje hatalmas boltíves ablakokkal, már kívülről a falon is látszik, hogy nem mindennapi kreativitással találkozik itt a vendég, a vásárló.
Ha már itt jártam, persze az üzletben is körbenéztem, van egy kis kreatív műhely, ahol újrahasznosított termékeket árusítanak ("no waste" felirat a bejárat felett), egyebekben a fő irányvonal az öko-divat, a street art, a tipográfia és a sztanyomás, vannak természetes anyagokból készült ruhák - baby body-któl kezdve felnőtt méretekig -, táskák, plakátok, egyéb lakberendezési tárgyak kreatív mintákkal, grafikákkal. Jól illeszkedik ebbe a környezetbe a kávézó, ahol a környezettudatosság jegyében nincs elvihető - eldobható - papírpohár, hanem csak helyben csészéből, pohárból lehet kávézni. Ez számomra is az ideális kávézás. Van 2 bárasztal székekkel, fenyőfából, egyedi formában, valamint a viszonylag hosszú bárpultnál is kényelmesen lehet kávézni. A kávét a szomszédos Blue Bird Roastery pörkölőből hozzák, a ház saját keverékét. Szerintem igazán kitűnő! Ezúttal Cortado-t ittam, 500 Ft-ba került. Ha szeretne az ember vizet mellé, akkor kérni kell. A szimpla eszpresszó 400 Ft, a cappuccino 550 Ft. A kávéspultnál apró ajándéktárgyakat, csecsebecséket is kapni. Az árfekvés és az elhelyezkedés miatt főleg külföldiek keresik fel, inkább a fiatalabb korosztály. Ha nem is vásárol az ember, akár inspiráció gyűjtésért is érdemes ide benézni.
2019. február 18.egyedül járt itt 55 Ez most az egyik legtrendibb hely, egy portugál cukrászda és pékség, amely a közelmúltban nyílt meg a Gozsdu Udvarban, elég erős marketinggel megtámogatva. Hangulatra engem az újlipótvárosi Három Tarka Macskára emlékeztet, bár az francia, de a belső kialakítás, a dizájn, a színválasztás szinte egy az egyben ugyanilyen.
Pici a hely, a bejáratig tartott a sor vége, rendelés és fizetés a pultnál történik. A néhány asztalkánál vadászni kellett a szabad helyet. Az ablaknál van 4 kis asztalka, valamint a bejáratnál 2 állópult, de a sorbanállók is pont ott vannak, szóval az a hely elég kényelmetlen. Nagyon finom kenyér- és sütiillat van, meleg barna színek teszik vonzóvá a pékséget. Ha nem lenne tömeg, akkor tényleg egy kis barátságos fészek lehetne. Többféle tradicionális portugál süteményt, péksütit készítenek, elég édesen. Én a klasszikus Pastel de Nata-t választottam (450 Ft), amiben főzött vaníliás tojásos pudingszerű krém van egy kis kosárkában és a tetejére fahéj van égetve. Nagyon tömény, de szerintem irtó finom. A többi süti is nagyon jól nézett ki, árban 500 Ft környékén, ami itt a város eme felkapott részén elfogadható kategória. Többféle pálmalevél, tekercsek, kosárkák, barackos briós. Szívesen kóstolnék még innen mást is. A házi kenyerek többféle méretben készülnek, az árak nem voltak kiírva. A személyzet egy része külföldi, nemkülönben elmondható ez a vásárlók esetében is. A kiszolgálás nagyüzemi. Sajnos nem volt lehetőség kérdezősködni, jobban megismerkedni a portugál cukrászok rejtelmeivel, pedig én személy szerint nem sokat tudok róluk.
2019. február 18.egyedül járt itt 25 Helyszín a Fény utcai piac melletti forgalmas kis utca, jelentős gyalogos átmenő forgalom egész nap. A Szent Jupát a rendszerváltás utáni években az egyik legmenőbb, legfelkapottabb étterem volt a fővárosban. Emlékszem, a szüleim még vidékről is felutaztak ide nagy társasággal egy jót enni.
Ami mostanra maradt belőle, az már csak egy kis szomorkás utózönge. Egy kis talponálló büfé, a pultban előre lesütött, megfőzött ételek tömegesen bepakolva, tükörrel feltuningolva. Szorongós, kényelmetlen a hely, az alapterület nagyon kicsi. Kajaszag van, a pult mögött van a konyha, nincs elkülönítve, szagelszívó meg nincs vagy nem működik. Helyben enni csak a 2 fal menti könyöklőnél lehet, állva. 2-2 ember fér el egyszerre. Egyáltalán nincsenek székek. Az ételeket dekára adják, kifejezetten olcsó, bár az árak nincsenek kiírva minden ételnél. Így nem meglepő módon a célcsoportot jellemzően két kör alkotja: a környékbeli kisnyugdíjasok - ők ételhordóval, műanyag dobozokkal érkeznek -, valamint a környéken dolgozó fizikai munkások (ruházat alapján építkezésről jöttek), akik viszont helyben esznek, hiszen a munkaállomásukon sincsenek jobb körülmények. Egy nagy adag főétel körettel kijön 1000-1200 Ft-ból. Ottjártamkor a zöldborsós szelet volt a sláger, azt kérték a legtöbben. Amúgy az ételek ízre nem rosszak, már aki nem finnyás a körülményekre és a tisztaságra, mert ez nem a hely erőssége. Az ételeket automatikusan mikrózzák. Két féle palacsinta kapható: túrós és csokis, darabja 220 Ft. Ezek is előre le vannak sütve és betöltve. Ezeket is mikrózzák, ha nincs résen az ember. A könyöklőpultot a vendégek után nem törlik le, mindenki maga után takarít vagy sem. A használt tányéroknak nincs gyűjtőhelye, fel kell rakni a pultra, ugyanoda lehet csak, ahol a kiszolgálás is zajlik. Tálca nem volt. A kiszolgálás gépies, szenvtelen, de hatékony. Összességében negatív atmoszféra.
2019. február 18.barátokkal járt itt 25 Ha azt mondom, hogy Víg Söröző, akkor valószínűleg a pesti éjszakában az elmúlt 30 évben megfordult személyek kortól és nemtől függetlenül egyből tudják, hogy miről van szó. A Vígszínház melletti kocsma talán 2 éve váltott erre a névre, miközben volt egy olyan időszak is, amikor zárva tartottak.
A fóliázott teraszuk télen is működik, ez a kijelölt dohányzóhely. Valószínűleg emiatt is népszerű mostanság is a fiatalok körében. No meg a hosszú, éjszakába nyúló nyitva tartás miatt. Mióta a szórakozóhelyeken és vendéglátó helyeken már évek óta nem lehet dohányozni, bevallom, engem megcsapott ez a tömény cigiszag. A belső - elvileg nem dohányzó - részbe csak a teraszon keresztül lehet bejutni, ráadásul az ajtót folyamatosan nyitva tartják, így gyakorlatilag a benti részben is intenzíven érezni a füstöt. Az emeleti rész le volt zárva. A mellékhelyiséget felújították. Melegkonyha pár napja nem működik, a pincér hölgy nem tudta megmondani, hogy meddig, "bizonytalan ideig", ahogy fogalmazott, szerintem személyzet hiányában. Az étlapok ennek ellenére még kinn maradtak az asztalokon. Egyszerűbb ételeket, de például meleg reggeliket is lehetett kapni. Most csak előre csomagolt (lefóliázott) szendvicsből láttam néhányat a pultban. Régebben melegszendvicset ettünk itt többször is. Egy karamellás cappuccino-t kértem, nem volt rossz, igaz, jó sem. Átlagos. Persze a karamella az szirup volt benne. Viszont árban elég kedvező, 540 Ft-ot fizettem. Kommersz italkínálat.
2019. február 18.gyerekekkel járt itt 35 Budafokon, a BMTE Sportcsarnok mellett, azzal majdnem összeépülve található ez a kisvendéglő. A kialakítás annyiban szerencsétlen, hogy a sportcsarnokból belülről, épületen belül nem megközelíthető, nem volt közvetlen átjárás, hanem ki kellett menni a csarnokból a főbejáraton vagy az oldalkijáraton a kerten keresztül - ez utóbbi nincs kitáblázva, csak véletlenül találtam rá erre a rövidebb útra a folyosók útvesztőjében - és így lehet megközelíteni.
Persze, ha valaki nem a csarnokból jön, akkor az utcáról közvetlenül látszik a vendéglő terasza és bejárata. Elvileg csak ebédidőben nyitnak, de sportrendezvények idején már hamarabb is, ottjártunkkor reggel 9 után. A belső részben számos asztal található, nagyobb rendezvényekre is ki lehet bérelni. Bár melegkonyha csak déltől van, mégis állott étel- és olajszag volt, valószínűleg a szellőzés nem éppen megfelelő. Az italkínálat kommersz. Ételféleség nem volt semmi, csak némi rágcsálnivaló, csoki. A pultos hölgy mondta, hogy később majd lesznek szendvicsek is. Az ebéd hétköznap menürendszerben is zajlik, de nem tudom, hogy ezt előre meg kell-e rendelni. Coca Cola termékeket, Cappy gyümölcsleveket árusítanak, de egyik ital sem volt hűtött. 2 0,5 l-es üdítő és egy kávé 1050 Ft-ba került. Sport ide vagy oda, de egy Sportszeletért 180 Ft-ot elkérni nem tartottam éppen sportos ajánlatnak. A kávé feledhető volt. Ajánlom-e? Mivel a környéken mást nem találtunk, egynek éppen elmegy.
2019. február 16.egyedül járt itt 35 A Fény utcai piac bejáratával szembeni sarkon található kis szendvicsező, másik, Deák térnél lévő egységüket gyakrabban fel szoktuk keresni, onnan többször rendeltünk is céges rendezvényekre. Kis méretű szimpla - "fedél" nélküli - szendvicseket készítenek mindenféle feltéttel.
35 féle fehér kenyeres alapú és tucatnyi barna kenyereset kínálnak a teljes választékban, de a helyszínen kb. 13-14 féle közül lehetett választani. Az extrábbak közül fekete kaviáros, lazacos; de volt tonhalsalátás, főtt tojásos, Camembert sajtos, juhsajt krémes, hússalátás, körözöttes, sonkás is, . . . . , ahogy a képek alapján vissza tudtam idézni. Árban 300 Ft (298 Ft) a kezdőár, a legdrágábbak kb. 500 Ft-ba kerülnek, mivel elég kicsik, ezekből 4-5 db szerintem simán lecsúszik egy felnőtt embernek reggelire vagy uzsonnára. Ebédre én nem tartom megfelelő étkezésnek a hideg szendvicset, az az igazság, szerintem akkor a szervezetnek meleg ételre van szüksége. A 2 alkalmazott közül csak az egyik kezelte a kasszát, aki éppen telefonos rendelésfelvételt is intézett, így elég sokat kellett várni a kiszolgálásra. A hely nem akadálymentesített, a bejárat pár lépcsőfokon közelíthető meg. A benti rész retró, steril, a Duran sárga-zöld színvilága jelenik meg a dekorációban, de összességében elég sivár. Nekem évek óta a tojássalátás a kedvencem, ez csak fehér kenyeres változatban volt éppen elérhető, és az utolsó 2 darab közül sikerült az egyiket kiválasztani. Sajnos a kenyér frissessége már hagyott maga után kívánnivalót, kissé szikkadt, szárazkás volt. A tojáskrém ugyanolyan volt, mint sok éve, szóval finom továbbra is. 3 pontot adtam, mert az élmény annyira semmilyen volt, ez nem is nevezhető élménynek. Úgy gondolom, nem árt 10 évente megújulni, fejlődni, itt ezt nem tapasztaltam.
2019. február 15.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Turistacsalogató cukrászda-féleség az Andrássy úton, az Oktogon közelében. Azért "féleség", mert a reperotár gyakorlatilag kürtöskalács többféle méretben és ízesítésben, amelyet különféle édességekkel töltenek be (fagylalt, Nutella, szószok). Az árak szerintem teljesen elszakadtak a realitásoktól.
Míg a belvárosban több helyütt lehet a kisebb méretű, de az ittenieknél mégis nagyobb kürtöskalácsokat 300-350 Ft-ért megvásárolni és azok valóban frissen készülnek, sokkal finomabb a tésztájuk, és az ember forrón kapja készhez, itt már előre le voltak gyártva. És sajnos ez is abba a típusba tartozott, amilyennel a Ráday utcai hasonszőrű egységnél is találkoztam, hogy hidegen egyáltalán nem volt finom! Ha az ember kér bele ezt-azt, már bőven 1000 Ft felett kell fizetni. Ennyiért itt a környéken már meg lehet ebédelni. Fél-önkiszolgáló a hely, a pultnál kell rendelni és fizetni, viszont vannak asztalok, ahol le lehet ülni. Ennek ellenére akiket még láttam vásárolni, elvitelre kérték. Magyar szót a vevők között nem hallottam, ettől persze még előfordulhatnak olykor.