Gyémánt 500
2018. november 22.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A "földalattival megközelíthető vendéglátóhelyek" című listámon ez volt a következő állomás. Az ittjartam. hu-n olvastam Duchemin értékelését, ez alapján kaptam én is kedvet. A házszámozásról csak annyit, hogy a Király utca után helyezkedik el, így a troli megállója közelebb esik hozzá, mint a földalatti Vörösmarty utcai megállója, de ennyi séta bőven belefért.
Nem ismertem a poutine-okat, a kanadai specialitások között nem mozgok otthonosan. A poutine-ok mellett burgereik is vannak, de azt több száz steet food helyen ehetek, így a választás elég egyértelmű volt. A pulled pork-os poutine-t választottam, abból is megelégedtem a kis, azaz junior adaggal (1290 Ft), ami bőségesen elegendő is volt. Az étel kinézetét és jellegét tekintve is egy újragondolt brassói aprópecsenyére hajazott leginkább. Hasábra vágott héjas, fűszeres tepsis burgonya tépett disznóhússal, megszórva felkockázott sajttal, barbecue szósszal. Volt még mexikói, vegetáriánus, chilis, csevapos változat is, mindegyik 2 féle méretben. Összességében jó, laktató, de semmi extra. Az étkezdének helyet adó pincehelyiség szerintem összességében egy kissé sivár, a dekoráción még lehetett volna egy kicsit dolgozni. Folyamatosan ment a tévében - lenémítva - valamelyik sportcsatornán egy úszóverseny, amit senki sem nézett. A zenei aláfestés feledhető jelenkori amerikai tuc-tuc, nekem ez sem hiányzott. Kiszállítást is vállalnak, és folyamatosan jöttek-mentek a futárok, akik a rendeléseket vitték házhoz, helyben alig voltak, meg is állapították a srácok, hogy esős időben mindig ez szokott lenni. A Pepsi cég dobozos és palackos üdítőit tartják (0,5 l 490 Ft). Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyával lehet fizetni. Tisztaság átlagos. Kiszolgálás udvarias.
2018. november 21.egyedül járt itt 45 A Paneer nem a panírozást jelenti, hanem a sajt indiai nevét. Bár az is igaz, hogy a rántott sajtjaik be vannak panírozva a morzsás bundába. Itt minden a sajtok körül forog, az összes ételük valamilyen sajtos alapú frissensült. Az első, évek óta működő Paneer gyorsétterem a Király utcában működik, ez a 2.
a Katona József utca Duna felőli végén, a Jászai Mari tér közelében. Előttük egy orosz gyorsétterem volt itt, nem tudom, miért zárt be, szerintem nem volt rossz az sem. Szóval lehet itt kapni rántott és grillezett sajtokat, sajtburgereket, a desszertek közül stílusosan sajttortát és mascarponés répatortát. Számos féle sajt közül lehet választani: trappista, ementáli, cheddar, kecskesajt, gomolya, halloumi, Camembert, valamint "füstölt", amiről nem derült ki, hogy füstölt micsoda, de valószínűleg trappista féle lehet. Az ételek árai 1500-2000 Ft körül mozognak, a köretek ezen felül értendők (sült krumpli, batáta, coleslaw, házi saláta 450-850 Ft/adag), valamint 12 féle szósz (200 Ft). Rántott sajtválogatást kértem (1550 Ft), amibe a vevő válogathat sajtféléket tetszése szerint, kivéve a kecskesajtot. A köretért akciósan nem kellett pluszban fizetni, ráadásul kétszer fél adagot is lehetett kérni. Mindent frissen sütnek, emiatt mindig kell várni pár percet, és a szagelszívás sem működik jól, eléggé olajszag van. Télen, zárt ajtóknál ez elég durva lehet. Megjegyzem, a Király utcában is hasonló gondot tapasztaltam. Az ételek mélyhűtött alapanyagokból készülnek. Nem olcsó szerintem, de egy adagtól jól lehet lakni.
2018. november 20.egyedül járt itt 45 Mivel 2 éve eléggé lehúztam őket, úgy gondolom, az a korrekt és helyénvaló, ha a friss és pozitív élményekről is beszámolok. A 13. kerületben, a Dózsa György út - Váci út - Dráva utca nagy kereszteződés minden sarkán irodaházak magasodnak, újak és régiek is. A Capital Square irodaház aljában a Coffeeshop Co.
működtet kávézót, míg a szemközti oldalon a Vision Towers üvegpalotájában a Costa Coffee. De úgy tűnik, jól megférnek így, van kereslet a kávéra. A hideg idő beköszöntével és az ünnepek közeledtével befutottak a télies ízek a kávéfronton is, bár érdekes módon még a jeges kávék is szerepelnek a kínálatban. A pultnál kellett rendelni, majd helyben fogyasztás esetén a kávét kihozzák az asztalhoz. Fizetés távozáskor, szintén a pultnál történik. Elég sok kávézós tapasztalat alapján az a benyomásom, hogy a 3 nagy lánc közül (CCC, Costa, Starbucks) a Coffeeshop jelenleg a legolcsóbb, persze csak viszonylagosan, a másik 2-höz képest. A 3 dl-es Coconut Latte, azaz kókuszos tejeskávé 890 Ft-ba került, amelyből a környéken dolgozók, illetve lakók még 10% kedvezményt kapnak. Én valóban itt lakom, de nem kellett bemutatni a lakcímkártyát, "bemondásra" hittek nekem. A kókuszos ízt szirup adja, amit fel kell keverni, ellenkező esetben a pohár alján egy nagyon tömény, gejl valami marad, viszont ez esetben a tejszínhab szétesik. Valamit valamiért. . . A tálalás szép. Szintén mutatósak a szendvicsek és a sütik is, bár a kínálat nem éppen kreatív. Az asztalokon már adventi dekoráció van. A kávén kívül a teák kínálata is széles, prémium kategóriás márkát tartanak. A pultos fiatalember nagyon kedves és udvarias volt.
2018. november 20., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlás alapján kerestük fel ezt az újhullámosnak mondható cukrászdát, amely Szeged egyik nagy forgalmú főútján található, de közel a belváros magjához. A járdán kis teraszt is kialakítottak 2 asztalkával, de inkább a belső részt választottuk, ahol nagyon közel vannak egymáshoz az asztalok ugyan, de ez láthatóan senkit sem zavart.
A beltér igen barátságos, vintage stílusú, sok kis apró kedves berendezési tárggyal, csecsebecsével. A desszertek kínálata bár nem túl széles, de nem mindennapi, különleges és nagyon finom. Az édességeken kívül sósban quiche és szendics kapható. Mascarponés-málnás pohárkrémet választottam (650 Ft), könnyű, lágy, frissítő, nagyon gyümölcsös, szinte etette magát. A kávé és a macaronok is finomak voltak. A pultban kiszolgáló 2 ifjú hölgy kedves, segítőkész. Jól éreztük itt magunkat, minden szempontból ajánlom a kipróbálást! Ez az én értékelésem szerint 5, sőt 5x5 szívecske, nem is kérdéses.
2018. november 20.egyedül járt itt 45 A 11. kerületben a Bartók Béla úttól kb. 2 percnyi sétára fekvő kisvendéglő a pinceszinten. Retró berendezés, némi ételszag, de nem kínzó. Az ebédmenü verhetetlen a maga 980 Ft-os árával, amibe itt belefér 3 fogás és egy pohár szóda. Igaz, a leves csészényi, a főétel zónaadag (1 szelet kisebb hús), de így is igazán jutányos.
Az a la carte étlap árai is a barátságos árszinten mozognak, a húsos főételek többsége 2000 Ft alatti körettel együtt. A levesek és desszertek ára 500 Ft körül alakul. Ez a vendéglő a 2000-es évek elejétől működik folyamatosan, bár akkoriban Öreg Skót néven üzemelt. A vendégeket egy pincér szolgálja ki, kissé komótosan, de azért haladósan. A konyha viszont gyorsan dolgozik, bár nyilván a menüvel már előre be vannak készülve. A zöldborsóleves egész jó, rusztikus. A főételben a sertéssült és a rizs is meglehetősen íztelen, mintha a szakácsok nem lennének nagy barátságban a fűszerekkel. A hús ráadásul kissé rágós, inas is. A mártás a vadasra emlékeztet, kellemes, kissé édeskés. A desszert 1 db kakaós palacsinta, porcukorral vastagon meghintve. A környékről sokan járnak ide enni, főleg az idősebb és középkorú korosztályból. Mivel a menü ideje hosszúra nyúlik, még délután 3-kor is érkeznek. Szimpatikus, hogy menü nemcsak hétköznap, hanem szombaton is van. Vasárnap - átmenetileg - zárva tartanak, talán a munkaerőhiány miatt.
2018. november 19.egyedül járt itt 45 Új nyitású, kis alapterületű kávézó a Lehel téri piaccal szemben, a Váci út szemközti oldalán, november első napjaiban nyitotta meg, egy fiatal pár működteti. A kerületi facebook csoportban olvastam róluk. Érdekesség, hogy eredeti holland Stroopwafel karamellás waffelt lehet kapni, darabra és 10-es csomagban is.
Ebből az érdeklődők ingyenes kóstolót is kaphatnak, amely a bejárat mellé van kihelyezve egy tányéron, továbbá én a kávé mellé is kaptam, igaz, csak egy negyedet, bár úgy tűnik, ez opcionális, nem minden alkalommal és mindenkinek jár. . . Illy kávét főznek jó minőségben. A kávét lehet elvitelre is kérni. Bár én kifejezetten NEM elvitelre kértem, mégis papír pohárban kaptam, pedig rendelkeznek porcelán csészékkel is. Talán a pultos fiatalembernek már nem volt kedve mosogatni annyit. A kávé kifejezetten finom volt. Egy cortado 420 Ft-ba került. Ízesítés önkiszolgáló módon történik a kis könyöklő pultnál. Árusítanak Cserpes termékeket is: joghurtot, túró rudit, kakaót. Damman filteres teákat főznek. Némi szendvics is akadt a pultban, de megmondom őszintén, nem igazán tanulmányoztam át a kínálatot. Elsőre összességében szimpatikus volt a hely. Sok sikert kívánok nekik!
2018. november 18.gyerekekkel járt itt 55 A Történelmi Emlékparkhoz vezető bekötőút elején található ez a park, még a kemping és a Szeri Csárda előtt. Gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas szórakozást nyújt. A nagy labirintus sövényből épített, a bejáratnál segítségképpen kaptunk egy rejtvényt, az egyes útelágazásoknál a helyes választ adva találhatjuk meg a helyes útirányt, így lehet végül bejutni a labirintus közepében lévő fából épített pihenő-kilátóhoz.
A rejtvényből többféle készült, a "játékosok" életkorát figyelembe véve, a gyerekeknek például mesékkel és állatokkal kapcsolatos kérdéseket állítottak össze. Található továbbá egy kisebb deszkalabirintus, továbbá sokféle ügyességi játék, táblás játék, homokozó, játszótér, lengőteke. Amikor mi ott jártunk, sikerült kifogni az egyik legforróbb hétvégét, így a tűző napon lévő játékok közül nem mindent próbáltunk ki. A parkban van egy fedett jurtaépület, ahol csoportokat tudnak fogadni, ottjártunkkor is érkezett busszal egy gyerekcsapat. A parkon belül üzemel büfé, hűtött italokkal, jégkrémekkel, némi érdességgel felszerelkezve, elfogadható árfekvésben. A családi belépő 3 gyerekkel 6500 Ft-ba került.
2018. november 18.egyedül járt itt 55 Az Oroszlán Ládája egy csomagmegőrző és egy bisztró-kávézó kombinációja a Király utca egyik kis mellékutcájában. Mivel az utcában jó ideje egy nagy szabású építkezés folyik, ezért nem könnyű észrevenni, én is internetes ajánlás útján kerestem fel.
Az első helyiség a kávézó, csinos, tágas, modern, szépen berendezett, elég sok asztal van, majd innen nyílik a csomagmegőrző, ahol különféle méretű fakkokban biztonságosan tárolhatják a bőröndöket, táskákat az utazók. Népszerű helynek tűnik, főleg - érthető módon - a külföldiek körében. Ha valaki nem szállodában, hanem airbnb szálláson vagy apartmanban foglal szállást, akkor az utolsó napon a reggeli kicsekkolás után jól jöhet, ha van hol lerakni a csomagunkat. Egy családi vállalkozásról van szó, nagyon kedves és őszintén udvarias a kiszolgálás, ami ezen a környéken eléggé ritkaságszámba megy sajnos. Kiváló a kávé (450 Ft), és egész nap lehet reggelizni. Tojásételek (1190-1550 Ft), palacsinta, bágel szendvicsek (1190-1890 Ft), komplett reggelik: angol, magyaros (1790-2290 Ft). Mint látható, az árak nem az átlag magyar pénztárcához mértek, de a külföldiek számára ez teljesen elfogadható. Szimpatikus, kifejezetten szerethető hely, pozitív élmény.
2018. november 18.egyedül járt itt 55 Egy igazán cuki kis kávézó az Egyetem tér közelében. Lehet, hogy én nem figyeltem jól, de számos alkalommal elsétáltam már itt a Szerb utcában anélkül, hogy észrevettem volna a létezését. Valamelyik internetes ajánlóban olvastam róluk pozitív beszámolót, ennek alapján kerestem fel. A Loch Ness Pub melletti üvegportál az övék.
Pici belső tér, fenyőlépcső vezet fel a galériára. Kedves, barátságos, fiatalos belső tér, kint kis terasz egy asztalkával, 2 székkel. A fiatal pultos hölgy közlékeny, kedves, mosolygós. Finom a kávé is. A csésze és az alj különleges, barna-fehér pöttyös, vintage stílusú. A beltérben is bejön a vintage, de nincs túltolva. Az italokban prémium kategóriás itókákat tartanak: Fentimans üdítők (cola, tonik, gyömbérsör), Or Tea? teákat (550 Ft), a pannonhalmi Vis Vitalis ásványvizeit. Szerény ételkínálat, átlag feletti árakon: croissant 350-450 Ft, omlett 890-990 Ft, szendvicsek 590-690 Ft-ért. A péksüteményeket nem helyben sütik, hanem hozatják, sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy melyik pékségből, de nem tűntek különlegesnek. Kávéból világos és közepes pörkölésű közül lehet választani, én az utóbbit kértem, egy eszpresszó 380 Ft-ba került, a cappuccino 550 Ft. Az ablakból mindenféle programújságokat lehet elvinni.
2018. november 18.egyedül járt itt 45 A Félegyházi Pékség sokadik mintaboltja, ahol jártam. Először ha jól emlékszem, a kecskeméti egységükben jártam, de ebben nem vagyok egészen biztos, már több évvel ezelőtt történt. Én személy szerint örülök neki, hogy az ország számos településén elérhetőek, Budapesten is van nem egy pékségük.
A Blaha Lujza és a Teleki tér között kb. félúton található pékség kívülről nem annyira vendégcsalogató, egyszerű, hétköznapi a portál, a logó és a felirat a megszokott piros betűs, mint a többi Félegyházinál, azonban a kiszolgálás nagyon kedves, mosolygós. Minőség és árak tekintetében is korrekt, a választék megfelelő, bár ritkaságokat, különlegességeket nem láttam. Egy kókuszgolyót vettem (150 Ft), ami az átlagosnál nagyobb méretű, a közepében meggyes töltelékkel. Friss, kellemes állagú, nem túl gejl, de azért volt benne cukor, nem éppen kalóriamentes édesség.