Gyémánt 500
2025. szeptember 21.gyerekekkel járt itt 55 Sopron történelmi belvárosát körbe öleli a várfal, amelynek jó része a mai napig fennmaradt, illetve restaurálták. Gyakorlatilag a várfal magán hordozza a város több évszázados történetét, kezdve az ókori római időktől át a középkoron, egészen a XX. századig. Erődítésekkel védett hármas falgyűrűt építettek ki a város védői.
A város fejlődésével a várfal egy részét elbontották. A sétány végigjárása elég szép túra program, de megtehetjük, hogy csak bizonyos szakaszokat járunk be. Érdemes szerintem a Tűztorony, illetve az Előkapu mögött elindulni, a falon kívül a környező házak, udvarok is figyelemre méltóak, érdekesek. A Várkerület más részein is fel-felbukkannak a várfal maradványai. Nálam ez egyértelműen 5 pontos élmény volt. Alkalmanként vezetett túrákat is szokott szervezni a helyi Tourinform iroda.
2025. szeptember 21.barátokkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Helyszín a XI. kerület, évek óta működő magyaros vendéglő kerthelyiséggel. Sok értékelés készült, 4 pont feletti átlaggal, megérdemel egy próbát, gondoltuk. Rosszul gondoltuk. . . . A nyári napsütéses időjárás miatt a légkondicionálás nélküli belső teret elvetettük. A beltér magyaros berendezésű, muskátlik az ablakban.
A számunkra szimpatikus kinti fedett asztalhoz nem engedtek leülni, mondván nem vagyunk elég sokan. Olcsó trükként rajta volt a foglalt tábla, miközben nem is volt arra az idősávra senkinek foglalva. Az nem zavarta pincérünket, hogy egészen a távozásunkig sem érkezett senki sem nagyobb létszámmal, aki azt az asztalt birtokba vette volna. Rajtunk kívül mindössze egy 30-as korú pár érkezett, akik csak italokat kértek, nem ettek. Az asztalunk billegett, ráadásul részben oda tűzött a nap, így nekünk kellett helyezkedni, forgolódni, hogy ne vakuljunk meg, illetve ne süljünk meg. Még sehol nem voltak az ételek, és már volt egy ilyen kellemetlen szituáció. A túlságosan hosszú étlap mindig óvatosságra int, gyanús, hogy ennyi ételt nem lehet képes a konyha profin elkészíteni. Itt sem sikerült. A magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha jól ismert fogásai is helyet kaptak. Kezdésként rendeltünk egy tárkonyos pulykaragu levest (1900 Ft), valamint húslevest májgaluskával (950 Ft). Szerencse, hogy a májgaluska levesből csak kisebb, csészényi mennyiséget kértünk, mert gyakorlatilag ehetetlen volt. Hűtőízű, állott, borzasztó mellékíze volt. Májjal nyáron pláne nem viccelünk, nyilván nem ettem meg. A másik leves ehető volt, azzal a megjegyzéssel, hogy a ragulevest jobb helyen nem a jellegtelen ízű pulykából készítik, tudjuk, hogy miért. Pincérünk javaslatára a Fogadósné fatányérosát rendeltük vegyes körettel, salátával (4950 Ft), a sertésételek közül. A főtt rizs és a petrezselymes burgonya alapra 3 hússzelet volt feltornyozva, rántott hús, grillezett tarja és cigánypecsenye. Vékonyra klopfolt, cipőtalpra szárított, túlsütött húsokat kaptunk. Még mondtuk is, milyen szerencse, hogy nem farkaséhesen érkeztünk, mert akkor itt hatalmasat koppantunk volna. Mindent megkóstoltunk, de a kés is alig vágta a száraz darabokat. A tálon a legjobb a sült szalonna volt. Almapaprika és káposztasaláta volt még a tányéron, ezeket megettük. Az üdítő langyos volt. Dreher sört csapolnak, a korsó 1300 Ft. A pincér egyáltalán nem reagálta le, hogy az egyik levest nem ettük meg, illetve a főételből is a nagyobb rész megmaradt, és eszünk ágában sem volt elcsomagoltatni és hazavinni. Otthon sem ettük volna ezt meg, kutyánk pedig nincs. Mindent kifizettünk, de többet ide nem jövünk. Én egyáltalán nem ajánlom, sajnálom.
2025. szeptember 21., csoporttal járt itt 45 Egy ideje ismét megnyitott a Hunyadi tér sarkán lévő pavilon, ezúttal Líra Terasz néven. Közben a tér mellett zajlik a Hunyadi Piac csarnoképületének teljes körű felújítása. Mint megtudtam, a pavilont a szomszédos UP Hotel és a hozzá tartozó Posner Bisztró üzemelteti.
Az étlapon néhány trendy bisztrós étel szerepel meglehetős áron, Angus burger (6300 Ft), vegán wrap (4400 Ft), Club szendvics (5100 Ft), a snackek között nachos, bruschetta, 2 személyes hidegtál, Cézár saláta, superfood saláta, vegán padlizsán tatár, füstölt lazacos és avokádós toast. A kötelező szervizdíj 12,5%, amely az étlapi árakba már be van építve, de a blokkon külön sorban tüntetik fel. Volt a pultban néhány mutatós sütemény is, Rákóczi túrós, sajttorta, pisztáciatorta, mascarponés répatorta (1990 Ft). A kávé minőségi, finom, a Cortado 1100 Ft-ba került. A pavilon mögött lévő mosdó kóddal működik, ami a blokkon olvasható. A terasz nagyon hangulatos, nem véletlen, hogy az összes vendég ott foglalt helyet. Kellemes hely, főleg a hangulata miatt egyértelműen ajánlott.
2025. szeptember 21.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Laza, fiatalos street food bisztró a VII. kerületi Bulinegyedben, azon belül is a Wesselényi utcában. Körülöttük mindenféle egyéb vendáglátó egység található, szomszédjukban egy kocsma, amelynek a terasza szinte összeér a Four Guys-éval, csak egy vékony sövény választja el.
Ez annyiban érdekes, hogy a kocsma részlegből a cigifüst egy az egyben átjön az arcodba, miközben te meg ennél. Ezt a gyakorlatban tapasztaltam meg, hasznos tanulság. A nyitva tartás a bulikhoz igazodik, minden nap délben nyitnak és egészen éjfélig lehet náluk enni. A névadásban a népszerű amerikai gyorsétterem lánc, a Five Guys lehetett az ötletadó. Az étlap nem túl bonyolult, elfér egy A5-ös lapon. Van 2 féle virslis, azaz hot dog leves, az egyik cheddar sajtos, a másik zöld krémleves (1350/1550 Ft), többféle verzióban a hot dog az alap ételük (2550 Ft), hot dog panini szendvics (2550 Ft), valamint a corn dogból sima és cheddar sajtos (1350/1550 Ft). Egy adagban 2 db pálcikás "corn" van, viszont benne csak fél szál virsli egy elég tömény palacsinta bundában. Nekem a palacsintatészta ízvilága egy kissé édeskés volt, mint a gofri, ez kicsit fura volt. De amúgy állagra meg jó volt, kívül ropogós, jól átsült. A cheddar sajtos szósz mellett én még ketchupot tettem rá, de amúgy még lehetett volna mustárt és majonézt is, önkiszolgáló rendszerben. Amíg vársz az ételedre, az asztalra kitett nachosból lehet csipegetni, grátisz. Nagyon kicsi a hely, a beltér szűkös és levegőtlen, a sütöde miatt ráadásul meleg is volt, ezért a teraszra ültem inkább. Alkoholt nem tartanak, házi limonádé, shake (1350 Ft) és San Benedetto dobozos üdítők vannak (950 Ft). A kiszolgáló fiatal pultos hölgy kedves, mosolygós volt.
2025. szeptember 21.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kb. a nyitás óta szemezgettem ezzel az étteremmel, de amikor erre jártam, mindig üresen szomorkodott, ez pedig egy forgalmas helyen lévő étterem esetében nem túl biztató üzenet. Ugor pozitív értékelései alapján mégis úgy gondoltam, megérhet egy próbát.
A mongol konyhát egyáltalán nem ismerem, persze a kumiszról én is hallottam, tanulmányainkban is előjött, de ezen túl itt sem sikerült többet megtudni róla. Nem lettem tájékozottabb e téren, pedig szerintem ha már egy adott nemzet egy másik országban nyit egy nemzeti éttermet, akkor talán cél lenne a gasztronómiájának a megismertetése, nem? A beltér hangulatos, mert egy jurtát építettek az étterembe, mintha mi magunk is a jurtában lennénk. A falon mongol birkózók birkóznak, de néhány tradicionális ruhába öltözött nomád is felbukkan a kézzel festett képeken. Az étlap színes fotókkal ellátott, de az ételek több mint felénél egy utólag ráragasztott papír címke jelzi, hogy ez sincs, az sincs. Elég lelombozó. Légkondi sincs, csak egy ventilátor, de ez a hőségben mit sem ér. A kiszolgáló mongol hölgy érdektelen, nem igazán sikerült kommunikálni, mert sem magyarul, sem angolul nem tudott az ételekről beszélni. Én meg nem tudok mongolul. Közben érkezett egy csapat mongol fiatal, akik az alagsorban lévő különterembe vonultak le, a hölgy inkább velük foglalkozott, ismerősöknek tűntek. Míg várakoztam, találtam egy érdekes angol nyelvű tájékoztatót Mongólia fővárosáról, Ulánbátorról és az ország történelméről. A szűk lehetőségek közül a Bantan Shult, azaz a húsos gombóclevest választottam (3900 Ft), amely elvileg bárányhúsból készül. Mindez az étlapról nem derült ki, a pincértől szintén nem. Sokat kellett várni, a leves egyáltalán nem volt jó. Nekem nem ízlett sem a lé, sem a hús. A hús rágós volt, a tészta túlfőtt. A felét sem ettem meg. Reakció a pincérnő részéről nem volt. Hát, ez egy csalódás volt, a részemről nem ajánlom. Még egy érdekesség, a mosdóban ki van írva, hogy a WC papírt NE dobják a WC-be. Ezzel a gyakorlattal Ázsiában találkoztam, itt Budapesten a Nagykörúton elég szokatlan.
Szentendrén több helyen is lehet lángost venni, azt nem tudom, hogy hol a legfinomabb, de szerintem ez a leghangulatosabb, rejtett helyszín. Valahol azt olvastam, hogy már 55 éve működnek. A Fő tér felől egy nagyon szűk sikátorban, a Váralja lépcsőn bújnak meg. A sárga-piros jelzőtáblát követve könnyen megtaláljuk őket.
Mivel nagyon népszerű hely, szezonban előfordulhat, hogy akár 1 órát is sorba kell állni, mire sorra kerülhetünk. Ha tömeg van, akkor a sikátorban szinte lehetetlen a közlekedés, bedugul az emberfolyam. Véleményem szerint a lángos korrekt, de nem kiemelkedő élmény. A sima lángos aktuálisan 950 Ft, a fokhagyma higított lehet vagy kínai, mert szinte nem érezni az ízét. A legnépszerűbb sajtos-tejfölös 1900 Ft. A lángos mérete az átlagosnál kisebb. Rémisztő felismerés volt számomra, hogy cukros, illetve lekváros lángost is árusítanak 1500 Ft-ért, vajon kinek jó ez? A lángos mellett még palacsintát sütnek, melynek darabja elég húzós, 550-600 Ft. A palacsinta átlagos. A hely maga egy kis nyitott udvar, az ablaknál kell rendelni és fizetni, majd várni, mindössze egy hosszú pados asztalnál lehet leülni (max. 6 fő), valamint van még egy pad leülni, de az asztal nélküli. Összefoglalva, szezonban kerülendő, egyébként érdemes egyszer kipróbálni.
Már leírtam korábban többször, több alkalommal, hogy Szentendre a szívem csücske, amely szerencsére elég közel van Budapesthez, így legalább évente vissza-visszatérek, s mindig tartogat a kisváros valami újdonságot. A legutóbbi látogatásom apropója a Nyitott templomok hétvégéje volt.
A sétálóutca egyik sarkán bukkantam rá erre a kedves kis helyre, amely gyermekkönyv-, játék- és ajándékbolt, de mellette kávézó funkciója is van. Egyúttal köszönöm az ajánlást Ugornak, ahogy megláttam a "Medve" feliratot, egyből beugrott, hogy ő már járt itt korábban, de érdekes módon nem pontosan ezen a helyszínen, hanem még a korábbi helyükön, a Városház téren, innen költöztek át ide a kisebb alapterületű, de sokkal forgalmasabb lokációra. A bejárat mellett Jakov Ignatovics magyarországi szerb író emléktáblája látható, az utca névadója. aki 1822-ben itt született Szentendrén. Az italkínálat szolid, többféle kávé, tea (990 Ft), jeges italok, limonádé (1500-3390 Ft), forró csokoládé (990 Ft), ásványvíz, Matcha latte, némi sütemény és keksz - baracklekváros linzer, vajas keksz. A bejárat előtt kis kiülős teraszuk van a macskaköveken. Az eszpresszó 690 Ft, a tejért nem kellett pluszban fizetni, kötelező szervizdíj nincs. Automata kávégép, nem újhullámos. A hely hangulata valóban mesés, Ugor leírt minden lényegeset, sok cukiság, nagyon kedves, szeretnivaló az egész. A kiszolgáló hölgy viszont közömbös volt és belassult.
2025. szeptember 21.egyedül járt itt 45 Puritán street food bisztró a Bükkös-patakon átívelő híd mellett, az Evangélikus templomnál. Gyakorlatilag innen kezdődik a fő sétálóutcája Szentendrének, ahol szezonban hömpölyög a turista tömeg, egymást követik a világ minden tájáról érkező vezetett csoportok. A bejárat nem a Dumtsa Jenő utcáról, hanem mögötte, a Kucsera utcáról nyílik.
Szomorúan konstatáltam, hogy a velük szemben lévő sushi étterem már nem működik, a helyét a Little Rome vette át, amely nevét meghazudtolóan nem vagy nemcsak olasz, hanem inkább nemzetközi ételeket kínáló vendéglő. Viszont a szeparált árnyas teraszukat közösen használják a Platnival. Ez hasznos információ volt, hiszen a Platni belterében mindössze két bárszékes magas asztal van, és meglehetősen szűkös a hely, nemcsak kényelmetlen. Az étel kínálat a falon lévő táblákon olvasható. Sajnos a fantázianevekből nekem nem állt össze, hogy melyik mit jelent, s mit tartalmaz. Egy fotókkal illusztrált étlap azért jól jönne. Cserébe a kedves, szorgos, mindenes egyszemélyes pultos-szakács-kasszás hölgy mindenről részletesen tájékoztatott. Vannak kézműves hamburgerek (2690-4190 Ft), kolbásztálak (3690-3990 Ft), gírosz (1590-1990 Ft), csibe, vega és halas boxok (1990-3490 Ft), köretként csónakburgonya (1490 Ft) és többféle szósz. Az én választásom a balkán burger lett - ha már Szentendre városát ennyire körbe lengik a több évszázados a szerb emlékek -, amely igazán kiadós volt. A lepénybe 3 nagy csevapcsicsa (mirelit), ajvár (bolti), feta sajt, sült hagyma, paradicsom és jégsaláta került. Elvitel esetén egy praktikus kartondobozba csomagolják az ételt, viszont szalvétát elfelejtettek mellé tenni. Evőeszköz is nagyon kellett volna hozzá, bár a pulton láttam, hogy voltak ezek a fehér ócska kínai műanyagok, de az sem volt a kis elviteles csomagban. Ha itallal - Pepsi termékek - együtt kéred a burgert, akkor vannak akciós ajánlatok. Italok terén pár féle üveges és dobozos sört láttam a hűtőben: Dreher Gold, Dreher meggyes, Asahi, Peroni. A citromos Schweppes 790 Ft+50 Ft palackdíj. Kötelező szervizdíj nincs. Összességében 4 pontot megért a hely, a leírt hibák, kényelmetlenségek ellenére.
2025. szeptember 20., csoporttal járt itt 55 A HÉV végállomástól indulva észak felé, a Dunakorzón végig sétálva, a buszparkoló után nem sokkal találjuk meg a Japánkertet, amely a Czóbel parkból nyílik. A bejáratot egy japán torii kapu jelzi. Az előző értékelő 3 évvel ezelőtti beszámolójához képest az én benyomásom egészen más, abszolút pozitív.
Szépen karbantartott, csinos, ügyesen megtervezett, könnyen bejárható kertbe érkezünk, amely ingyenesen látogatható. Nincs bekerítve, így elvileg bármely napon és azon belül bármely napszakban érkezhetünk. A tipikus japánkertek minden elemét megpróbálták itt bemutatni, van kis tó, kis patak rajta fahíddal, mini vízesés, Zen kőkert, kis pavilon, bonsai fák, csobogó kút bambuszból, faragott kődíszek. A bejárat után van egy nagyobb fedett építmény, ahol lehet rendezvényeket tartani. A mögötte lévő tó felszíne valóban békalencsés, de ezt tekinthetjük természetes állapotnak is. A HÉV-től kb. 25 perces kényelmes sétával lehet ideérni.
2025. szeptember 17.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Istanbul néven több török gíroszos - kebabos önkiszolgáló gyorsétterem, illetve büfé is működik városszerte, hogy ezek azonos tulajdonosi körhöz tartoznak-e, vagy csak Törökország kapcsán többeknél is adta magát a mesés Isztambul a névadásnál, azt nem tudom.
Minden esetre évek óta működik már változatlanul az Oktogon közelében, minden napos, hosszú nyitvatartási idővel ez az étterem. Elég nagy az alapterülete, sok asztaluk van, talán pár éve volt is jelentősebb belső felújítás, átalakítás, valamint a bejárat feletti portál is megújult, de összességében nekem hasonló a benyomásom a helyről évek óta. Ugyanis több alkalommal is jártam már náluk, vásároltam elvitelre, ettem helyben is, bent és a teraszon is, de valamiért az értékelésre eddig nem került sor. Afféle éjjeli menedékként is üzemel az Istanbul, hiszen itt késő éjjel is lehet még tartalmas, kiadós ennivalót szerezni. A kínálat a szokásos, azonban bőséges török repertoár, kebab tál, pita, falafel, húsos és zöldséges főételek választható köretekkel, török saláták és édességek. Legutóbb tejberizst vásároltam náluk, amely itt 1490 Ft-ba kerül, ez a nagyobb adag. A budapesti ár átlagosan itt tart, bár tudok olyan helyet, ahol 1-200 Ft-tal még olcsóbb. Ízre, megjelenésre teljesen ugyanolyan. Kaptam egy műanyag kanalat, így ezúttal elvittem magammal, s nem helyben ettem meg. Tipikus 3 pontos hely a számomra.