Gyémánt 500
Érdekes
2023. november 3.gyerekekkel járt itt 45 A központból a Szilágyi Cukrászda felé igyekeztünk gyalogosan, amikor az út jobb oldalán, szép parkos környezetben megláttuk a modern katolikus templomot. Egy új templomról van szó, amelyet 2006-ban szenteltek fel, szóval még 20 éves sincs. A belső tere egyszerű, letisztult, egyszerű fenyő berendezés és padsorok két oldalon.
Modern újszerű oltár középen. Kizárólag misék és egyéb egyházi ünnepségek idején tartanak nyitva. Előtte egy kis sétány és padok találhatóak. Az építés/felszentelés éve a bejárat felett olvasható római számokkal.
Érdekes
2023. november 3. járt itt 45 A fehér Dotto-kisvonat inkább a gyermekek részére lehet érdekes, de a fáradékonyabb idősebbek is szívesen igénybe veszik, akik szeretnék körbejárni a települést, de esetleg gyalogosan már nem bírnák, vagy akiknek a szállása távolabb esik a központtól. A tavaszi-nyári idényben közlekedik a kisvonat májustól októberig, az időjárás függvényében.
A központból, a Gyógyfürdő térről indul, majd észak felé veszi az irányt, az első megálló a Szilágyi Cukrászda, majd felmegy a Kilátóig a Szent Orbán Borozó és Panzió érintésével, bár ez utóbbinál nem mindig állnak meg. Igazából a főbb látnivalókat, a népszerűbb helyszíneket érinti a kisvonat Zalakaroson. Az út a Karos-Spa Hotel felé folytatódik egészen az Üdülősorig, ahol több szálloda is található. A kocsik teteje fedett, de az oldala-ablaka nyitott, szóval csak jó időben alkalmas az utazásra. Nyilván fűtés sincs rajta.
2023. november 3.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Köszönet Józsi és Csilla, illetve PZsu ajánlásáért, ezúttal, az újabb zalakarosi utazásunk során már nem hagytuk ki a kilátót sem, amely kb. másfél-két km-re található a központtól. Autóval több útvonalon is megközelíthető, az ingyenes parkolóhely gyakorlatilag a kilátó lábánál található.
Én azért ennyire nem voltam lusta, egy szakaszon gyalogosan jöttem fel a kaptatón az üdülőházak között. A kilátó zöld, fából ácsozott, fedett tetejű, klasszikus stílusú, ingyenesen látogatható, valószínűleg 0-24 nonstop. Nagyon szép kilátás nyílik innen a környékre tiszta időben. A kilátó mellett az erdő felé a Csiga-túra tanösvény indul, itt padok, pihenőhelyek is vannak a tisztáson, míg a másik oldalon a népszerű Kilátó Borozó és Vendéglő található, isteni kemencés sültekkel. Innen gyalogosan tovább haladva az erdő mellett kb. 2 km-re van a zalamerenyei pálos malom, de autóval az is megközelíthető a főút felől is (kb. 7 perc).
2023. november 3.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A MenDan Wellness Hotel és a Zalakarosi Termálfürdő oldalbejárata közötti kis parkos részen alakították ki ezt a teret, amelynek legérdekesebb eleme egy Makovecz Imre építészeti stílusát idéző csúcsos-íves faszerkezetű pavilon. Több helyütt azt olvastuk, hogy itt mindenféle programok szoktak lenni, de mióta itt vagyunk Zalakaroson, még ezt nem tapasztaltuk, talán nyáron nagyobb lehet itt az élet.
A MenDan Hotel fotógalériájában láttam, hogy az általuk szervezett esküvőnél van arra lehetőség, hogy itt a hangulatos pavilonban adják össze az ifjú párt, természetesen megfelelő időjárás esetén. Maga a pavilon fedett, de körülötte szabad füves, fás, bokros, virágos rész található kikövezett sétautakkal, néhány paddal. A Dísz tér felőli fürdőbejárat nincs most nyitva, körbe kell menni a Termál utcán a fürdő másik végéig, a ParkInn Hotelig. Szintén a téren található egy aranyos kis szobor, illetve díszkút, a Vízbe lépő lány. Igaz, víz nem volt a medencéjében.
Érdekes
2023. november 3.gyerekekkel járt itt 45 Zalakaros központjától észak felé indulva, a főút melletti kis parkos domboldalon található ez az emlékmű, amely az első felelős magyar kormánynak állít emléket (1848-49). A központi helyen Batthyány Lajos gróf miniszterelnök bronz mellszobra helyezkedik el egy magas kőtalapzaton.
Mögötte, körülötte félkor alakban a miniszterek emlékplakettjei, rajtuk arcmásuk, kis kőoszlopokon: Szemere Bertalan, Kossuth Lajos, Mészáros Lázár, gróf Széchenyi István, báró Eötvös József, Deák Ferenc és Esterházy Pál herceg. Szép zöld a közvetlen környéke is, fákkal, bokrokkal övezett.
2023. november 3.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Zalakaroson a Szilágyi tűnt a legnépszerűbb cukrászdának, amely a fürdőtől és a Korzótól északra pár perces sétára található az Arborétum parkos rész szélén, egyúttal a települést átszel főút mellett. Ingyenes parkolási lehetőség az út másik oldalán bőséges számban adott.
A teraszon szinte minden asztalt foglalt volt, belépve hatalmas tumultus fogadott, a sor vége az ajtóban állt. A pultnál ketten szolgáltak ki, a 3. hölgy a másik pultnál az italokat, kávékat készítette. Egy német hölgy előttünk mindenképpen magyarul akart rendelni és beszélni, bár nem tudott magyarul, a pultos lányok meg tudtak volna németül, így a sor még hosszabbra duzzadt. A pultban a sütemények, tortaszeletek széles kínálata sorakozott, a fősodratú típusok többsége 850 Ft-ba került, pl. Rákóczi túrós, gesztenyerolád, de volt talán 3 fajta francia stílusú monodesszert, azokat el is kapkodták, mire sorra kerültem, ezek 1090 Ft-ba kerültek. Néhány Halloween témájú sütijük is akadt. Egy áfonyás gesztenyekockával vigasztalódtam, ami szintén a 850 Ft-os kategóriába tartozott, de méretre kisebb volt a többi szeletnél. A cappuccino hagyományos olasz pörkölésű, kellemes, de nem specialty kategória (890 Ft). A kávé és a süt mellé kis pohár szóda is érkezett. A rendelést a helyben fogyasztó vendégek számára kihozták az asztalokhoz. A beltér kellemes, 80-as - 90-es évek stílusát idéző. A tömeg miatt egy kicsit gépies volt az egész kiszolgálás, de ajánlott hely Zalakaroson. Még fagylalt is volt november elején!
2023. október 30.gyerekekkel járt itt 55 A vasútállomás és a buszpályaudvar közelében van egy szép park Siófokon, Millennium Parknak hívják, itt található a csinos Zenepavilon. Mint építészeti alkotás is megér egy látogatást, de van két különlegessége. Egyrészt benne ül Kálmán Imre, népszerű operettszerző bronzszobor formájában, Siófok szülötte ( eredeti neve Kopstein Imre volt), másrészt a zenepavilon valóban zenél is.
Egész nap, 9 és 21 óra között, minden óra 25. percében automatikusan megszólal egy-egy részlet Kálmán Imre műveiből. De ezen kívül egy listából magunk is választhatunk lejátszandó dalt egy megadott listából. Érdekesség, hogy a park helyén egy nagy autóparkoló volt évtizedeken át, még diákkoromban is, ezt szüntette meg a városvezetés és inkább ezt a szép parkot alakították itt ki, a sétány és a belváros közelében. Ez a Zenepavilon egy újdonság a városban, 5 évvel ezelőtt, 2018-ban állították fel annak tiszteletére, hogy Siófok 50. évvel azelőtt kapott városi rangot. Ha már a parkban járunk, érdemes a parknál lévő Dinasztia cukrászdába is bemenni, fantasztikus a fagyi és a süti is.
2023. október 30. járt itt 55 Az Andrássy úton található csodálatos szépségű francia neoreneszánsz épületet több évig tartó felújítás után a közelmúltban adták át megszépülve, modernizálva, de a régi épület szépségét megőrizve. Pontosan szemben található az ugyancsak meseszép Operaházzal. Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1883-1886 között.
Itt működött 1949-től 2002-ig az Állami Balett Intézet illetve jogutódja, a Magyar Táncművészeti Főiskola. A három emeletes, négy homlokzatos épület a W luxusszállodának ad helyet jelenleg, a földszinten kávézóval, árkádos terasszal, egykor a híres névadó Drechsler kávéház és nagyvendéglő működött itt. Legközelebb megpróbálok a belső részbe jobban bejutni, ha sikerül, bővítem a fotósorozatot.
Érdekes
2023. október 29.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Gróf Klebelsberg Kunó (néhol rövid U-val Kuno-ként írva) jogász, művelődéspolitikus, belügy-, vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, aki a Trianon utáni időszakban (1922-1932) újjászervezte a magyar közoktatást, sok iskolát építtetett, a művészek támogatására ösztöndíj programot indított.
Váratlan halálát követően hamarosan megfogalmazódott a szándék egy méltó emlékmű elkészítésére, ez lett az, Grantner Jenő alkotása, amelyet 1939-ben fel is avattak, de ahogy már a hazai szobroknál azt megszokhattuk nem itt, hanem a Március 15. téren, a Duna másik, pesti oldalán. A monumentális szoborcsoport római klasszicizáló stílusban készült, az álló főalak maga Klebelsberg Kuno, a két ülő mellékalak közül a hölgy a művészetet, míg a férfi a tudományt jelképezi. A II. világháborúban az álló főalak megsérült, meg egyébként sem lett már pol. korrekt Klebelsberg, így hamarosan elbontották 1948-ban, de a két mellékalakot a II. kerületi Adyligeten helyezték el, amelynek közelében, Pesthidegkúton élt Klebelsberg. A rendszerváltozást követően a szoborcsoportot restaurálták és helyrehozták, az újbóli avatásra 2001-ben került sor itt a XI. kerületben, a Budai Ciszterci Szent Imre-templom mellett, másik oldalán pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete magasodik. A szobor előtti parkos részen jópofa, gömb formára vágott bokrok állnak.
2023. október 29.egyedül járt itt 45 Az országos ismertségű és hálózattal rendelkező Príma Pékség a Békásmegyeri Piacon is rendelkezik egy egységgel, amely meglehetős népszerűségnek örvend, szombaton reggel folyamatosan kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb vásárlói sor alakult ki a pultjuk előtt, amely azonban tempósan haladt.
A kenyerek, édes és sós péksütemények, aprósütemények mellett többféle süteményt is kínálnak a fősodratú fajták közül. Példaképpen francia és sima krémes, gyümölcskosárka, képviselő fánk, mézes krémes, mignon (csokis, epres, citromos). A sütemények többséges 600 Ft-os egységáron kapható és elég szép nagy darabokról van szó! A dekára kimért káposztás hasé és a hókifli is finom, friss volt. Érdekesség, hogy ezeken túlmenően olívabogyót, szárított paradicsomot, padlizsánkrémet is tartanak, de ezeket leginkább elvitelre, otthonra lehet vásárolni helyben étkezési lehetőség - ülőalkalmatosság, pad, asztal - hiányában. Kedves, mosolygós és türelmes kiszolgálás abban a pár másodpercben, amit 1-1 vásárlóra szánni tudtak.