2022. július 2.egyedül járt itt 55 Családias, vagány kis cukrászda a 12. kerületben, a Királyhágó tér közelében. A fagylalt nagyon finom, jó minőségű, prémium alapanyagokból készült, 14 féle ízben kínálták. Cukormentes pisztáciát és mangót ettem, 450 Ft volt egy gombóc. A sütemények darabára 1000 Ft körül és felett alakul, de többféle mentes, illetve vegán terméket is kínálnak.
A macaronok közül azonnal kiszúrtam a lila színűt, amely levendulás ízű, és nagyon finom, kellemes, különleges volt. Lehet a benti kellemesen hűtött beltérben a kis asztalkáknál sütizni, kávézni, de van egy kiülős teraszuk is, ami részben fákkal árnyékolt. Kedves, barátságos kiszolgálás.
2022. július 2.egyedül járt itt 35 Újonnan megnyitott indiai étterem a Dob utca elején, egy pincehelyiségben. Korábban itt az Aranypince étterem működött, valószínűleg elsodorta őket a pandémia és a külföld turisták hiánya. Első alkalommal az történt, hogy nyitva kellett volna lenniük, de amikor odamentem ebédidőben (13 óra magasságában), a személyzet éppen kisétált az étteremből, behúzták az ajtót maguk után és egy papírt írtak ki angolul, miszerint aznap nyitás 14 órakor.
Megnéztem, a honlapon nem jelezték az eltérő nyitva tartást aznapra, elvileg keddtől vasárnapi 12-23 óra között vannak nyitva. Következő alkalommal már nyitva találtam őket. Az étterem személyzete közül senki sem beszél magyarul, csak angolul. A fiatal pincérlány kereset kiegészítésként "beugróként" dolgozik itt, egyébként itt tanul Budapesten az egyik egyetemen. Az indiai szakácsok autentikus bangladeshi és indiai konyhát visznek, a két fő specialitásuk a biryani (fűszeres, rizses egytálétel) és a curry-k. A beltér nem nagyon indiai hangulatú, úgy tűnik, részben az Aranypince berendezéseit vették át és tartották meg. Azért egy kis házioltárt kialakítottak Ganeshával, az elefántfejű istennel és füstölőkkel. Többféle ebédmenü közül lehet választani, amelyek levest, curry-s főételt és desszertet tartalmaznak. Az ételekre nagyon sokat kellett várni, ezt a szomszédos asztaloknál többen észrevételezték is. Az okok pontosan nem derültek ki, de én arra gyanakszom, hogy párhuzamosan több netes-kiszállítós rendelésük is befutott a helyben étkezők mellett és ezt a konyha kapacitásai már nem bírták el. Egy vegán lencse dahl leves, valamint tigrisrák Madras módra szerepelt az általam választott menüben, biryani rizzsel. A csirkén kívül még többféle bárányos és halas főételük is szerepel az étlapon, értelemszerűen marhahús nincs náluk a vallási okok miatt, sőt sertéshús sem. Indiai éttermekhez, főleg az indiai kifőzdékhez képest én elég drágának találtam a helyet. Az adagok itt is nagyok, kiadósak, azzal nem volt probléma. Azt mondom, végül is érdemes volt kivárni, mert a leves és a főétel is finom volt, bár már Budapesten is ettem ennél jobb indiait (az 5 pontosra taksált helyeken). Pozitívum, hogy a rák mennyisége sem volt kevés, és jól elkészített rákok voltak, bár szerintem elég esélyes, hogy mirelitből dolgoznak. A madrasi mártás nagyon finom volt, amit a kérésemre minimálisan csípősre készítettek. Ez is egyfajta curry, amiben a szószban a gyömbér, fokhagyma, hagyma, koriander és kurkuma fűszerek a karakteres elemek. Az ajándék desszert egy kis citromos folyós tejberizs féleség volt, Kheer a neve, elég kis adag. Behűtve érdemes kanalazni. Kötelező szervizdíjjal együtt kb. 5500 Ft-ot fizettem, ami szerintem nem kevés. A főételnek jó részét és a desszertet is elcsomagoltattam, már nem lett volna időm helyben megenni, az ebédszünetet réges-rég túlléptem.
2022. július 2., kollégákkal járt itt 45 A Papitos mexikói ételeket kínáló street food lelőhely, amely a fővároson belül már több helyütt felbukkant. Talán először az Arany János utcai metrónál. A belvárosi Papitos a Madách téri vendéglátós rengeteg egyik legkisebb egysége, egy kis kioszk.
Elvileg be lehet lépni a benti részbe, és talán a fal menti könyöklőnél még helyben is lehet enni, de én még a rendelésemet is a térre nyíló kis ablakban adtam le. A rövid étlapon a népszerű mexikói ételek szerepelnek, taco, quesadilla, burrito, többféle hússal töltve vagy vegetáriánus verzióban. Kértem 2 db tacot elvitelre, melyek alapból 750 Ft-ba kerülnek, de a hússal, guacamoléval, fokhagymás tejföllel, salsával végül 2600 Ft-ot fizettem, pedig italt nem is kértem. Csirkehúsos és tépett sertéshúsosat kértem, hagymával, korianderrel, lime-mal, sajttal, zöldségekkel. Pár perc alatt elkészült. Az ételfutárok körében népszerű hely, folyamatosan érkeztek a futárok a kék és a pink dobozaikkal. A taco mérete 14 cm-es, szóval nem kicsi. Nekem 1 db elég is volt egy étkezésre, de egy nagyobb étvágyú ember is jóllakna szerintem a 2 db-bal. Mellé járt egy adag nachos is, amihez jól jöttek a szószok. Helyben a bejárat elé telepített 2 asztalnál is lehet enni, ha éppen szabadok. Rendeltünk már tőlük neten is, a minőség folyamatosan megfelelő. A kirakatban lévő sombrerós és koponyás üvegek arra utalnak, hogy tequilát is lehet náluk kapni, méghozzá elég széles felhozatalban, de ez számomra szóba sem jöhetett, hiszen a munkahelyről futottam ki ebédszünetben. Összességében jó kis hely, de elvitelre ajánlom.
Érdekes
2022. július 2.egyedül járt itt 45 Barabás Miklós, a 19. század kiemelkedő festőművész villája a 12. kerületben, a Városmajorban található. A területen akkoriban szőlőskert volt, ide épült fel a festő saját tervei alapján a családi villa letisztult klasszicista stílusban. A villa alatt borospince volt, amelyet föld alatti folyosó kötött össze az oldalt lévő vincellérházzal.
1870-ig lakott a villában a festő. A villa épületét és a körülötte lévő szintezett kertet a XII. kerületi Hegyvidék Önkormányzata újította fel, részben Barabás Miklós, a villát ábrázoló akvarellje alapján. A villa rendezvényhelyszínként került hasznosításra, ki lehet bérelni, pl. esküvői helyszínként, tréningekre, csapatépítésre, céges rendezvényekre. Az épület mögötti kertben látható a festőművész mellszobra.
2022. július 2.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ahová indultam, kézműves pékségbe, aznap - váratlanul - zárva tartott. Helyette találtam a Külügyminisztérium épülete mögött egy kis teret, amelynek minden sarkán volt egy pékség/kávézó. Egyik a Pöttyös, talán ez volt a legkedvesebb. Egy fiatalember szolgál ki mindenesként, és finom kávét főzött. Egy Cortado-val indítottam a napot.
Kínálnak mellé reggelinek vagy uzsonnának való középkategóriánál kicsit jobb pékárut: vajas croissant-t (420 Ft), teljes kiőrlésű és csokis croissant-t, cookies kekszből tripla csokisat és diós csokisat (450 Ft), sajttortát (890 Ft), meggyes pitét (890 Ft), vegán avokádós brownie-t (850 Ft), zöldséges quiche-t (890 Ft). Van még granola joghurttal (890 Ft), gluténmentes banánkenyér (790 Ft), kókuszgolyó (300 Ft). Gyümölcsös-zöldséges egészséges és jó minőségű palackozott italokból több márkát is tartanak: Fű juice, kókuszital is akad közöttük. A beltér kicsi, a fal mentén van bárszékes ülőhely, de a kis kiülős terasz nagyon kellemes, árnyékos. Csendes környék. Tetszett, ajánlom, még ha kicsit drágának is találtam.
Érdekes
2022. július 2.egyedül járt itt 45 Ez a szobor az 5. kerületben, a József Attila utcában található a Hild térnél, egy játszótér és egy buszmegálló közelében, a József Nádor térrel átellenben. 2012-ben, amikor a szobrot kihelyezték, azzal tették jelenkorivá, hogy az újságot kihordó fiú egy akkor népszerű újságot, a Blikket tartja a kezében.
A Blikk még ma is létezik bulvárlapként, de valószínűleg nyomtatott papír formában már az olvasók töredéke olvassa, ez is már a világhálóra terelődött át, online médiává alakulva. A fiú sildes sapkát, nyárias, sportos ruhát visel, és nagyon siet valahová. A játszótéren játszó gyerekeket közelebb hozhatja egy kicsit azokhoz a letűnt időkhöz - 1920-30-as éveket idézi meg -, amikor a fiatalok efféle munkákat vállaltak a családjuk segítésére vagy saját életük fenntartásához. Csak a rend kedvéért, a szobor alkotója Szőke Lajos. Érdekesség, hogy 100 éves volt, amikor a szobrot felavatták. 2015-ben, 103 éves korában hunyt el. 10 éves korától egészen haláláig az 5. kerületben, a Belvárosban élt.
2022. július 2.egyedül járt itt 55 Budapest egyik legismertebb látványossága, minden turista kötelező programja. Persze sokan beérik azzal, hogy az Erzsébet hídról vagy a Duna-partról kattintanak 1-2 zoomolt fotót. Az is igaz, budapesti lakosként én sem járok fel ide hetente. De most úgy adódott, hogy a Filozófusok kertjéhez a Gellért szobor irányából, annak érintésével sétáltam fel.
A szobor a budai oldalon a Gellért-hegy oldalában, az Erzsébet híd budai hídfője fölé magasodik, kb. 40 méter magasságban. Az alkotás két alakból áll, Gellért püspök a központi figura, 7 méter magas bronz szobra, jobb kezében keresztet emel az ég felé, palástja szépen hullámzik, ezt a szobrot Jankovits Gyula készített, míg a másik alak egy már megtérített pogány magyar vitézt ábrázol, aki Gellért lábánál térdel, ez Gárdos Aladár munkája. A szoboregyüttest félköríves csarnok, árkádos épület veszi körül hátulról, a kompozíciót Francsek Imre építész tervezte. A szobrot arra a helyre tervezték, ahol Gellért püspök vértanúhalált halt 1046-ban a pogány Vata-féle lázadás során, legalábbis a legenda szerint, melyet később a történészek is hiteles adatként erősítettek meg. A hegyet akkoriban Kelen-hegynek hívták. Az összképet az alatta zúduló vízesés teszi teljessé, pontosabban tenné, mert ottjártamkor nem folyt a víz. Jelenleg éppen zajlik az emlékmű átfogó renoválása, felújítása, ezért a félköríves csarnok fel vvan állványozva. A szobor lábához emiatt most nem lehet odamenni. A felújítást végző munkások azonban voltak olyan kedvesek, hogy felajánlották, készítenek pár fotót a lezárt területen belülről. Csodálatos innen a panoráma, érdemes emiatt is feljönni és persze a szobor is megéri ezt a kis sétát.
2022. július 2.egyedül járt itt 55 A Gellért hegy tetején, a víztározó felett lévő misztikus helyszín, legalábbis számomra mindenképpen az. Legutóbb az Erzsébet híd budai hídfőtől indultam el gyalogosan, majd a Gellért szobor érintésével, a mellette lévő erdei ösvényen felfelé jöttem fel ide. De volt már, hogy a Sziklatemplom felől sétáltam fel.
Lefelé a Hegyalja út felé mentem le, az már egy nagyon rövid séta volt. A több alakos szoborcsoportot 2001-ben avatták fel. Wagner Nándor szobrász készítette az Ehnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce, Ábrahám, Gandhi, Bódhidharma és Assisi Szent Ferenc alakját megformázó kompozíciót. Kör alakban 5 figura található, akik közül négyen álló helyzetben vannak, míg Ábrahám a földre borulva, arca nem látható. Mindannyian a kör középpontja felé néznek, egy fényes kis gömbre (a közös pontra, talán az egy Istenre, a Mindenhatóra, a világmindenség lényegére). Három további figura egymás mellett állva néz a Budai Vár irányába egy vonalban. Itt vannak a legnagyobb vallás alapítók, próféták, gondolkodók. A szoborcsoport mellett vannak padok, egyébként nagyon békés, zöld a terület. Elég kevesen járnak ide, nincs nagy nyüzsgés. A másik, itt található szobor a Buda királyfit és Pest királykisasszonyt ábrázolja, ahol a két város egyesülését szimbolizálta a szobrász, Lesenyei Márta, 1982-ben került ide. A királyi páros a főváros domborműve felett talál egymásra szimbolikusan. Kiváló panoráma nyílik a Mátyás-templom, a Budai Vár, a Bazilika és a Lánchíd, Duna irányába. Imádnivaló hely, nézzétek meg!
A mindig forgalmas Hegyalja úton lévő Charles Hotel étterme már évek óta változatlan formában működik. Egy időben az ittjartam. hu nyereményjátékban résztvevők ebbe az étterembe nyerhettek ajándékutalványt, így jó pár értékelést olvashattunk már az étteremről, viszont utána nagy csend lett körülöttük.
A közeli bankfiókban kellett hivatalos ügyeket intéznem, így jutott eszembe, hogy itt kéne ebédelni, mert amúgy ezen a környéken ritkán járok, nem igazán esik útba nekem. Hétköznap 3 fogásos menüt kínál a János Étterem, azt kell, hogy mondjam, hogy jelen viszonylatban nagyon kedvező áron, hiszen a 3 fogás összesen 2190 Ft-ba kerül, a szerviz díjjal együtt! (ami 10%). A menü fix, nincs választási opció, viszont van még két "mentőmellény", a Joker menü (grill csirkecomb) és a menü plusz (kardhal szelet) 2190/2490 Ft-ért. Ottjártamkor a menü mindhárom fogása szimpatikus volt, így ezt választottam. Brokkolikrémelves, főétel: conrflakes bundás csirke, rizs, tartár. Desszert: citromos-habos túrógombóc. Az ételek átlagosak voltak, a főétel és a desszert is kicsi, zóna adag, de így együtt a 3 fogás azért nekem elegendő volt. A hús száraz volt, a rizs is. A remoulade mártás tartár volt, nagyon majonéz ízű. A személyzet udvarias, idősebb korosztály. A belső téren kívül van kiülős fedett teraszuk is. Összességében korrekt, fősodratú hely, különösebb izgalmak nélkül. A konyha teljesítménye inkább átlagos.
2022. július 2., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Volt 3 nap, amikor a Lónyay utcában dolgoztam, így adódott, hogy a szomszédos Ráday utcában ebédeljünk. A Ráday utca arról (is) nevezetes, hogy gyakorlatilag a teljes szakaszán a Kálvin tértől egészen a Bakáts térig mindkét oldalon szinte végig vendéglátó egységek találhatóak mindkét oldalon.
A covid jelentősen megtépázta itt is a sorokat, többen bezártak vagy még mostanság próbálnak újra talpra állni, nyitott pár új hely, de valahogy kisebb a nyüzsgés, a lendület, visszafogottabb lett az élet. Mivel már végig pásztáztuk az egész utcát, az ebédszünet pedig véges, így a Kálvin térhez közeli Pho 18 vietnámi étterembe tértünk be, ahol én már régebben ettem. Itt volt ebédmenü, ami árban nem tűnt rossznak, és gondoltuk, hogy a menüt gyorsan kihozzák. Az én választásom az M5-ös (2690 Ft) menü volt, ami tartalmazott egyrészt 2 db hússal töltött gyoza batyut szójaszósszal, ami egy kissé viharvert volt, és esélyes, hogy mirelitből készült; valamint főételként mogyorószószos rákot rizzsel, zöldségekkel. A mártás nem volt rossz, de kevés volt benne nagyon a rák, a zöldségek jó ropogósak maradtak. A ragacsos rizs íztelen volt. Ittam hozzá egy vietnami dobozos mangó italt, amit ismertem, nagyon finom (600 Ft). Az 5%-os kötelező szervizdíjjal együtt így 3500 Ft lett a számla végösszege, ami azért egy ebédmenüért nem kevés. Ismét csak szembesülnünk kellett az árak folyamatos és elég drasztikus emelkedésével. A személyzet vietnamiakból áll, akik elég hangosan a vendégtérben leülve társalogtak, az egyik lány telefonon filmet nézett (hanggal), elég érdektelen volt a brigád. Tetszett viszont, hogy itt is van kis házioltáruk ételfelajánlásokkal. A mosdó lepusztult, nem igazán tiszta. Bent van egy díszes, tágas hátsó terem, szerintem ezt nagyobb társaságoknak tartják fenn.