2022. április 30.barátokkal járt itt 45 Mentes süteményeket, tortákat kínáló cukrászda Budaörsön a Fő út mentén, amelynek van egy másik egysége Újlipótvárosban is, ahol korábban már többször jártam, így nagyjából tudtam. mire lehet számítani. A zárás előtt nem sokkal estünk be, nem terveztük előre, csak éppen itt jártunk a környéken, Budaörsön, így adódott az ötlet, hogy nézzük meg.
A zárás előtti perceknek tudható be valószínűleg, hogy már csak kb. 6 féle süteményből volt 1-2 szelet. Madártej tortaszeletet és Snickers szeletet választottunk. A desszertek glutén-, cukor-, tej- és tojásmentesek, illetve vannak olyanok is, amelyekben tojás azért van. A cukormentesség ellenére nekem ezek túlságosan édesek, az alternatív édesítőszereket sem jó szerintem túltolni, mert az ízélmény hátrányára válik. Rendelésre készítenek egész tortákat. A kávékat is lehet alternatív tejjel kérni. Összességében egy kissé drágának találtuk az átlagos méretű, de rendre 1000 Ft feletti süteményeket. Nem volt rossz hely, de a kiemelkedő kategóriát nem ütötte meg. A fiatal pultos lány nagyon bátortalan, szótlan volt.
Érdekes
2022. április 30.gyerekekkel járt itt 45 Debrecenben a Nagyerdőben található egy intézményként az állatkert és a vidámpark. Gyakorlatilag olyan, mintha visszacsöppennénk a 80-as évekbe, legalábbis a vidámpark egy az egyben a gyerekkoromat idézi. Ugyanakkor a fővárosi vidámpark évekkel ezelőtti (elvileg átmeneti? ) bezárása óta már ez maradt az egyetlen hely az országban, ahol van még működő vidámpark.
A belépő megváltásával megnézhetjük az állatokat és sétálhatunk. A játékok kipróbálásához azonban zsetonokat kell venni, amelyek sokkal többe kerülnek így összességében, mint a belépő. Ezért tartom sokkal korrektebb és családbarátabb megoldásnak azt, ha van egy fix belépő, még ha magasabb összegű is, és azzal bármennyi játékot lehet használni (pl. Ausztria Family Park, Eruodisney Párizs). Bár két funkciós, de kicsi a park, azért végig próbáltunk mindent, ami nem volt nagyon "babás". A dodzsem volt a kedvenc, ide visszajöttünk még utolsó napon is újrázni. Óriáskerék, körhinta, hernyóvasút, hattyús körhinta, elvarázsolt kastély. Volt valami 3D-s mozi külön pénzért, de oda nem mentünk be. Állatból sincs túl sok, de nagyon aranyos jószágokat láttunk. Az állatkertet külön is felkerestük az egyik lányommal. Egyébként tiszta, rendezett, sok zölddel tarkított a terület. Retró, de barátságos. Nem zsúfolt. Tapírokat és vízibivalyokat etettünk és simogattunk, ez egyedülálló élmény volt.
2022. április 30., csoporttal járt itt 55 Erdőbényén a Honvéd üdülőben nyaraltunk a nagyszülőkkel. Az egyik általuk ajánlott programjavaslat volt az Illés Pince, ahová csoportos borkóstolót szerveztek. A pince az 1650-es években épült, 2 szintes, 7 ága van a családi pincerendszernek. A borkínálatban Tokaj-Hegyalja szőlői jelennek meg, melyből a kóstoló során ízelítőt kaptunk.
A száraz furmint és az aszú is kitűnőnek bizonyult. Aszúból 3-4-5-6 puttonyosat készítenek. Lehetett még kóstolni: ó-furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, szamorodnit, cuvéet. A boltíves, hűvös pincében tömör faasztalokhoz ültünk le a padokra. Kalauzunk a Hegyalja, a tokaji borvidék történetét is részletesen bemutatta számunkra. Itthonra is vásároltunk kedvezményes áron néhány palackkal.
2022. április 30.gyerekekkel járt itt 55 A Keszthelyi Festetics-kastély bejáratától jobbra lévő elegáns, a kastély hangulatát idéző kávézó, nagyon szép sötétkék kárpitos szecessziós stílusú fotelekkel. Aki csak kávézni, sütizni szeretne, az is be tud jönni idáig, nem szükséges hozzá a belépő megvásárlása.
A balatonfüredi Bergmann Cukrászda süteményeit kínálják, amelyet a Balaton környékén a legjobbak között tartanak számon. A sütemények a fősodraton túlmutatnak, példaképpen volt tiramisu, epres és ribizlis sajttorta, csokitorta, fahéjas-mandulás almás pite, gyümölcsös kosárka kivivel, eperrel,
Az étlap/itallap olyan, mintha egy régi újságot tartanánk a kezünkben. Italok terén a kávén kívül az ízesített limonádékat kedvelte a fiatalság. A kastély udvarán egy nagyon kellemes, sok asztalos teraszuk települt ki. Az árak igencsak húzósak, 890 Ft egy eszpresszó, a cortado 990 Ft, de cserébe minőségi, finom. Nagyon udvarias, készséges kiszolgálás. Különleges helyszín, különleges alkalmakra.
2022. április 30.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A szoboszlói Aurum Szálloda elegáns kávézója és bárja, amely külsős vendégek részére is nyitva tart. A szálloda épülete előtt egy hatalmas, sok asztalos teraszt is visznek, de ezt csak jó időben, a szezonban nyitják meg (márciusban még le volt zárva). Több alkalommal jártunk itt, hiszen a hotelben voltunk elszállásolva.
A benti tér klasszikus kávézó hangulatú, csinos asztalok és székek, színvilágban és a berendezés stílusában teljes összhangban a szálloda eleganciájával, sötétbarna és arany a két domináns szín. Kezdődött a welcome drinkkel, amelyet a szálloda ajánlott fel (a gyerekeknek gyümölcslevek - Hey Ho dobozos italokat tartanak, ha jól láttam, míg a felnőtteknek bor). A Tokaji-borvidékhez tartozó, rátkai székhelyű Angyal Pincészet borait kínálják, ők adják a ház borait is. Angyal Harmónia Syrah rozét ittam (520 Ft/dl). Fehérborok terén szintén az Angyal Pince Ragyogás Sauvignon Blanc borát kínálták. Kávét is ittunk, tradicionális olasz pörkölésű kávét készítenek, eszpresszót és cappuccinot is ittunk (550/650 Ft). A legnépszerűbbek a koktélok voltak, amelyeket a fürdőbe is lehetett rendelni, ezzel az élménnyel a gyerekeim is éltek, természetese ők alkoholmentes koktélokat kértek, ezekből többet is kóstoltunk. Unikornis, Virgin Pina Colada, Flamingo és Virgin Mojito koktélokat is ittunk (1450 Ft). Praktikus volt, hogy a fürdőben kínált koktélos poharak átlátszó műanyagból készültek (de ugyanúgy koktélos pohár formájuk volt). A "felnőtt" azaz alkoholos koktélok árazása is korrekt, a legtöbb 1750-1950 Ft. Pina Coladat ittam magam is. Ételeket itt nem, hanem a lenti étteremben ettünk.
2022. április 30.barátokkal járt itt 55 A tavalyi nyitás után frissen néztük meg ezt a kisüzemi sörfőzdét és referencia sörözőt a IX. kerületben, a Lónyay utca egyik pincehelyiségében. Jó hűvös volt, az üvegfal mögött bekukkanthattunk a sörházba is, ahol patika tisztaságot láttunk. Szombatonként tartanak szervezett bejárásokat, kóstolóval, bemutatóval egybekötve.
A 2 helyiséges taproomban a sörcsapok felé vettük az irányt, ahol különböző típusú és színű söröket válogattunk. A söröket 2 és 4 dl-es poharakba csapolják. Ottjártunkkor az összesen 12 csapon 3 féle (! ) stout Chocolate Milk Stout, Event Horizon overproof stout és Prototype Imperial Coffee Stout (sötétbarna), Meteor Triple Scotch Ale, Red shift red dye (vörös), West Coast Centennial American IPA (arany/világos) szerepeltek példaképpen. A saját sörök (8) mellett további 4 guest, azaz vendégsör is helyet, azaz csapot kapott. A 4 dl-es korsók árai 900-1600 Ft között alakulnak, a sörök erőssége 5,5%-tól egészen 11,1%-is változik (minden információ a táblákon szerepel a sörökről). Izgalmasnak találtuk a Prototype szériát, amelynek keretében kísérletek és új ötletek kapnak helyet, egyfajta tesztelés és véleményezés a vendégek részéről. Bár a fő csapásirány a sör egyértelműen, de szerepel még pár izgalmas tétel az itallapon, pl. koktélok, borok a Csutorás és a Kohári pincészetekből. A kitűnő Bagira kávépörkölő kávéját főzik, egy eszpresszó 500 Ft-ba került. Szakavatott, professzionális kiszolgálás. A hely elég puritán, amolyan skandináv letisztult. Határozottan férfias helynek találtam. Profi. Hétköznap 16-tól este 23 óráig tartanak nyitva. Teraszuk nincs.
2022. április 30.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Reformkonyha a Jászai Mari téren. A tulajdonosi kör/üzemeltetés közös a szomszédos vegetáriánus Nemsüti büfével, az a különbség, hogy itt a "Kicsi"-ben van húsos étel is. Leginkább ebédelő hely, és inkább elviteles.
Bent helyben a falnál a könyöklőnél lehet enni, de most már vannak kitelepített asztalaik a teraszon, pontosabban a járdán, nem túl kényelmes körülmények között, és pár centire az asztaloktól már folyamatos autós forgalom hömpölyög fel a Margit hídra. A naponta változó krétával felírt menün határozottan vonzó, izgalmas, egészséges ételek sorakoznak. Kétféle leves (kókusztejes csirke, kukorica), 6 féle főétel, köretek, 1 desszert. Érdekesség, hogy a hús kizárólag csirkét jelent, másféle húst nem láttam a kínálatban. A csokis-meggyes sajttorta házias, jó nagy adag, kiadós és finom. A szezámbundás csirkefalatok is ízletesek, a gratin burgonya jól passzolt mellé, mert az eredeti körete már elfogyott. Elég kicsi az adag, igaz egy egy főétel 1150 Ft-ba került. Helyben étkezés esetén sem adnak tányért, viszont a papírdobozért, amiből enni kellett, felszámoltak pluszban 100 Ft-ot (ugyanezzel a gyakorlattal találkoztam a hasonló világnézetű Hokedlinél is, érthetetlen, nem tetszik). A kiírásokkal ellentétben nem 18 óráig, hanem 16 óráig vannak csak nyitva, de olyan 15 óra után már eléggé le szokott fogyni a lehetőségek tárháza. Összességében nagyon kellemes ételek, nekem nagyon bejön ez az ízvilág, a hangulat és a hozzáállás azonban kevéssé.
2022. április 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Café Frei Eiffel téri egységében többször jártam már. A jó idő beálltával kitették a teraszi asztalokat is, bár csak kettő van belőlük. Kedvelem ezt a részét a városnak, csak pár lépést tesz az ember a hangos-zajos-nyüzsgő Nagykörútról, és máris egy nyugis, autómentes nyugis szigetre érkezhetünk.
A benti részben jobb oldalon vannak az asztalok, összesen talán 6 db. A rendelés és a fizetés a pultnál történik. Ezúttal a japán kávék világából tokiói csokis málnakávét kértem tejhabbal (590 Ft). Mellé egy kis édességet, kókuszos-mangós-csokis kosárkát (100 Ft). Nagyon jól sikerült ez a kávéja a Frei csapatnak, már évek óta népszerű. Nagy előnye számomra, hogy egyáltalán nem édes. Nagyon jó az ízkombináció és a témához illeszkedő bögre is csinos. A sütike is igazán finom volt, most kóstoltam először, de biztos, hogy nem utoljára. Árban is teljesen korrekt. A személyzet itt elegendő létszámú, hárman is voltak. Úgy tűnik, a Frei-hálózaton belül nem teljesen sikerül a létszámot jól elosztani és menedzselni. Itt elegendő lenne két ember is szerintem, és akkor máshol (nem a város másik végében amúgy, hanem a közelben) nem egy embernek kellene ennél nagyobb helyet kiszolgálni. Különösebben nem volt kedves a kiszolgálás, tették a dolgukat, ajánlás, szívélyesség nem volt a részükről. Ebben is heterogén a csapat, megmondom őszintén, én sokkal jobban szeretem azokat a helyeket, ahol vendégszerető stábbal találkozom. Szerencsére akad ilyen Frei kávézó is, a kávé meg ugye mindenütt egységes, ugyanolyan finom náluk.
Kíváncsi lennék, aktuálisan mennyi török vagy görög vagy esetleg szír gyros, kebab, döner büfé-falatozó működhet a fővárosban. Nem lennék egyáltalán meglepve, ha egy 100 feletti szám alakulna ki. Ez az Antalya Kebab a sok éve működő, nagyobb, forgalmasabb egységek közé tartozik.
A rendelés és a fizetés itt is a pultnál történik, de utána tálcánkkal egyensúlyozva normális asztaloknál ülhetünk le enni, van egy felső szint is (nem mentem fel), továbbá egy elég nagy kiülős teraszuk is, ami szerintem túl zajos és forgalmas. Így maradtam az egyik földszinti asztalnál. A személyzet 2 férfi tagja töröknek tűnt, de teljesen jól beszélnek magyarul, a hölgy magyar. Itt is azt a muszlim világban megszokott hierarchiát követik hogy a kasszát, azaz a pénzt a férfi kezeli, míg a másik a gyros húst süti. A pultba kihelyezett ételek közül lehet válogatni, viszont a húsételeket, egytálételeket a mikróban melegítik. Az árak az utóbbi időszakban itt is rendesen megszaladtak. A gyros tál 0,5 l-es colával, pitával 2200 Ft, a húsmentes falafel tál 2100 Ft. A gyros pitában 0,33 l-es dobozos colával 1300 Ft. Elég sok jó salátájuk van, túl a görög salátán is. 6 db rizzsel töltött szőlőlevél 800 Ft, csakúgy mint az ezme saláta (csípős paradicsomsaláta mentával). Levesből lencseleves volt (600 Ft). A húsos főételek körettel 1900 Ft-ba kerülnek (zöldséges csirke, kemencés puyka, paradicsomos natúr csirke)
A sült tejberizst helyben ettem meg, csinos cserépedényben kaptam, 600 Ft-ért teljesen korrekt volt, másutt már 1-200 Ft-tal drágábban látom mostanában. A mosdó tisztasága bőven hagy kívánnivalót maga után, ez olyan törökös benzinkutas állagú. Összességében olyan 3,5-ös a hely, de ezúttal felfelé kerekítettem.
Érdekes
2022. április 30., kollégákkal járt itt 45 Egy újabb szobor a sok-sok közül a Dunakorzón. Fogalmam sem volt, hogy az alkotás címe Dunai szél, én csak úgy hívtam, hogy a lány a szállodánál. Érdekes a története, ahhoz képest, hogy szobor, elég sokat "mozgott". Pátzay Pál szobrászművész 1934-es alkotása eredetileg is köztéri szobornak készült, és majdnem a mostani helyén, a Dunakorzón állították fel, ahonnan 1950-ben helyezték át a Dagály strandfürdő területére.
Innen 1977-ben került a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe. 1994-ben a Fővárosi Önkormányzat a Nemzeti Galériában látható eredeti mű alapján másodpéldányt készíttetett, amelyet a Duna-parton helyezett el, az egykori helyszín közelében. Tehát amit látunk most, az valójában egy másolat. A valós méretnél magasabb bronz nőalak csípőre tett kézzel a Dunát nézi. A trapéz alakú talapzaton álló, fiatal nő testhez simuló ruhája, kissé hátra lendülő szoknyája érzékelteti a finom vízparti szellőt, írják a kritikusok róla. A szobor kissé idealisztikus nőalakja a valóság eszményi vetületeként értelmezhető, ugyanakkor a figura anatómiai felépítése is hiteles. Már több százszor láttam ezt a szobrot, napi szinten erre járok. A 2-es villamosról is látható, a Vigadó téri megállónál a Intercontinental Hotel déli sarkánál áll.