Gyémánt 500
2022. január 30.egyedül járt itt 55 Kitűnő spanyol tapas bár az Andrássy úton, az Opera és az Oktogon közelségében. Az étlapon széles választékban hideg és meleg tapasok, fűszeres finomságok szerepelnek, emellett eredeti spanyol alapanyagokból készült sonkák (Iberico, Beher), 12 vagy 18 hónapig érlelt Manchego sajt, Chorizo szalámi, empanada szerepel az étlapon, csak így példálózásképpen, de többféle paella is van.
Az itallap is a spanyol vonalra erősített rá. A ház bora is spanyol, Lorca Fantasia Malbec a vörös, Sauvignon Blanc a fehér (1100 Ft/1,5 dl). de akad néhány magyar bor is a borlapon. A ház ajándékaként előételként érkezett egy kis olívabogyó. A meleg tapasok 790-1490 Ft közöttiek, míg a hideg tapasok 950-4190 Ft között alakulnak, de ebben nagyon speciális, különleges tételek is szerepelnek. A választásom: paradicsomos húsgombócok (1490 Ft), rántott Camembert vörösboros áfonyamártással (1490 Ft), spenótos empanada (790 Ft/ 1 db), egy adag bagett (490 Ft). A beltér a madridi tavernák hangulatát idézi, színvilágban és dekorációban is, bikaviadal, torreádorok, spanyol festett kerámiák. Nagyon kellemes az étterem hangulata, igényes, de mégis emberközeli, otthonos. A személyzet nagyon kedves, barátságos. Kötelező szerviz díj 10%
Nagy örömmel térnék még vissza ide enni máskor is.
2022. január 30.egyedül járt itt 25 A Mozata a belváros szívében, a Váci utca egyik csendes mellékutcájában található, autentikus libanoni konyhát visznek. Az étterem berendezése nagyon szép, igényes, tágas, szépek a színek, élvezet a szemnek körbenézni. Nemkülönben az étlap, nagyon mutatós, öröm kézbe fogni és lapozgatni, csodálatos színes ételfotók benne, nehéz a választás.
A sok közel-keleti zöldség és csirke után, amiket az elmúlt hónapokban városszerte ettem, gondoltam, végre egy méltó, igényes helyen kipróbálom a bárányt is, ami a libanoni és a közel-keleti konyha talán legnépszerűbb húsa, és ha jól van elkészítve, akkor az nagyon remek. Így esett a választásom a faszénen grillezett bárány nyársra, tahini szósszal, sült burgonyával és fűszeres-paradicsomos kenyérlepénnyel. (3850 Ft)
Italként szintén egy autentikus libanoni italt, Qamar al-dint kértem, ami egy barackos szörp-limonádé (850 Ft). Az ételre sokat kellett várni. A személyzet létszáma nem volt elegendő ehhez a vendégmennyiséghez, vagy nem jól osztották be az időt és a feladatokat, mert az emeleti vendégekhez igen ritkán néztek fel. A vendégek többsége külföldi volt, ahogy hallottam az asztaltársaságok beszélgetését. A mosdó is nagyon tiszta, szépen kialakított. Amikor az étel végre megérkezett, az egyértelmű volt, hogy nem úgy nézett ki, mint ahogy az étlapon a fotón szerepelt. Mennyiségre soknak tűnt a hús, de a túl nagy darabok nem sültek át, valószínű öreg lehetett a hús, mert rágós volt, de szó szerint elrághatatlan, mócsingos. Hiába a jó fűszerezés, ez így élvezhetetlen és ehetetlen volt. A köret sültkrumpli alulkészült, átlagos késztermék (mirelit). A lepényenyér finom volt, a rajta lévő fűszerezés is, de ennyi pénzért ez elég karcsú teljesítmény. Sajnos a személyzet egyáltalán nem bukkant fel azon idő alatt, amíg az étellel próbáltam megküzdeni és utána is hiába vártam. Így végül már csak azért mentem le, hogy fizessek. A személyzet 2 tagjának, akik ott voltak megemlítettem, hogy a bárány nagyon nem volt oké, de vállrendítésen és azontúl, hogy miért csak most szólok (? mivel nem volt eddig kinek. . . ) már reakció nem érkezett. A nem olcsó étel- és italáron felül még a 12% kötelező szervizdíjat is kiszámlázták. Nekem nagy csalódás volt ez az étterem, sokkal többet vártam tőle. Lehet, ha mondjuk csak vegetáriánus fogásokat kérek, azzal nem fogok mellé, de ez most így alakult.
2022. január 30.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A legamerikaibb étterem Budapesten, azon belül is Óbuda külsőbb részén, megközelítés autóval lehetséges, buszmegállót nem láttam a közelben. Az étterem előtt önkiszolgáló benzinkút üzemel. Az éttermet pontosan úgy alakították ki, mint az amerikai filmekben az autóutak melletti moto-bisztrókat.
Az étlap is erre a vonalra épít, de nagyon hosszú, gyakorlatilag befogadhatatlan. Rengeteg színes fotó, hangzatos és részletes ételleírások, egy csomó egyéb story a Dallas film szereplőiről, a Vadnyugatról, Texasról stb. Az étlap most újult meg, viszont még nem sikerült összerakni, a lapok össze-vissza voltak, szétestek, bizonyos étlapokból oldalak hiányoztak. Emiatt a pincér lány elnézést is kért. Ő egyébként újnak tűnt, mert nem igazán volt képben, de egyébként kedvesen viselkedett. Elég sok vendég volt, és elég nagy volt a mozgás, jövés-menés is, ami engem eléggé meglepett. Lehet, hogy sokan már szabadságon voltak így Karácsony előtt és esetleg időben gondoskodtak az ajándékok beszerzéséről, az utolsó percekben már nem a boltokban rohangáltak fejvesztve, hanem kényelmesen hátra dőlve burgereztek itt. Amikor korábban itt jártam, a burgereket már kóstoltam, most kifejezetten a steak volt a célpontunk, amelyeket egy dedikált oldalon találtunk meg az étlapon. Két félét választottunk a Classic Rib-Eye Steak-wt és a Dallas Classicot (9900 Ft mindkettő, körettel). A steak burgonya ugyanolyan volt mindkettő húshoz, az egyik zöldbors mártással volt (jellegtelen), a másik egy lecsós jellegű paradicsomos salsával (kitűnő). A Rib Eye nagyon jól volt elkészítve, a másik hús egy kissé csalódást okozott, kicsit rágós, száraz volt. A főétel után már desszertet nem tudtunk bevállalni. A házi limonádék 1290 Ft-ba kerülnek (5 dl) levendulásat és citromosat kértünk, nagyon nem ájultunk el egyiktől sem. Az italok túlárazottak. A csirkés ételek és a burgerek árazása szerintem korrekt, burgerekből nagyon széles a kínálat, vannak extrém méretűek is a nagyevőknek. Nagyon találóan hozzák Amerika túlzásait. Összességében egy egyedi hangulatú, klassz hely, de érdemes az étlapról racionálisan válogatni, ellenkező esetben nagyon el lehet szállni az árakkal.
2022. január 30.egyedül járt itt 55 Kedves kis kávézó a Szent István körúton, a Vígszínházzal szemben. Szerintem régebben, évekkel ezelőtt is volt már itt egy másik kávézó, csak más néven, gondolom, mások is üzemeltették. Meglepő volt, hogy beléptem a nyitott ajtón, és nem volt bent senki. Ott voltak a pulton a szendvicsek, sütik, de sehol egy ember jó pár percig.
kiderült, hogy a barista hölgy, aki egy személyben vitte a boltot, éppen fent takarított. Szóval a bizalom itt alapból megvolt az emberek iránt, ez nagyon szimpatikus volt. Caffé Mauro hagyományos olasz pörkölésű "sötét" kávét készítenek, nagyon jó minőségben. Egy cortadot ittam, 650 Ft-ért. Heaven Cakes vegán süteményeket kínálnak (950 Ft, 3 féle volt), a diós gyümölcskenyér finom volt. A péksütik terén croissant, babka, kakaós csiga. cskis-mogyorós brownie. Többféle croissant szendvics is kapható. Én lent ültem le a pulttal szemben, de fent a kis galérián további asztalok találhatóak. Kiülős teraszuk hely hiányában nincs - keskeny a járda -, viszont az ablakpárkánynál kialakítottak egy párnás, maximum 2 személyes kiülő részt. Nagyon kedves, szívélyes kiszolgálás.
2022. január 30.egyedül járt itt 45 Új néven tért vissza a hazai vendéglátás körforgásába a Westend Bevásárlóközpont melletti - közös beruházási projekt keretében épült, azonos tulajdonosi körben - hangzatos nevű Crowne Plaza Business Hotel étterme. Az étterem egyrészt a szállóvendégeket szolgálja ki, akik száma erőteljesen megfogyatkozott a járvány miatt, másrészt nyitva áll a külsős vendégek részére is, ebédidőtől kezdődően.
A legutóbbi Dining Guide étteremhét rendezvényen is részt vettek, én is foglaltam ide időpontot, de aztán úgy alakult a munkaidő beosztásom, hogy le kellett mondanom, nem tudtam elmenni. Decemberben a karácsony előtti hét már elég barátságosan alakult, ekkor belefért az ebédszünetbe egy gyors ebéd. Az étterem a szálloda bejáratától közvetlenül jobbra található, van egy kiülős fedett, körbekerített teraszuk, de ez most le volt zárva. Gyakorlatilag teltház volt, az éppen távozó vendégek asztalait szabadították fel az újonnan érkezők számára. A vendégkör összetétele vegyes: üzletemberek, vállalkozók tárgyaláson, üzleti ebéden, külföldi fiatalok a szállodából, környékbeli irodista dolgozók. Kínálnak üzleti ebédet, azaz ahogy az étlapon szerepelt: EXPRESS Lunch menüt. Ez azért érdekes, mert az "express" szó számomra azt sugallta, hogy gyorsan lehet ebédelni. Na ez nagyon nem valósult meg. Valószínűleg a vendégek nagy száma miatt. A kínálat: 1 leves, 1 előtétel, 3 főétel (bélszín, lazac, vega tészta). 1 fogás: 2400 Ft, 2 fogás 2900 Ft, 3 fogás 3450 Ft. 3 fogásos ebéd esetében napi desszertet kínálnak. Vaddisznó ragulevest kértem vargányagombával, burgonyagombóccal, majd grillezett lazacot bordáskellel és a leírás szerint thai citromfű mártással. Az első fogásra rengeteget kellett várni. Utána a 2. fogásra már felhozta magát a konyha. Mindkettő étel nagyon jól elkészített, klasszul fűszerezett, kompakt volt. Azért megjegyzem, hogy a levesben a gombóc szerintem késztermék volt. Ahogy néztem, az ebédmenüben szereplő ételek a normál a la carte étlapon is szerepeltek, csak drágábban. A leves önálló ára 2400 Ft. A főételek árai 5000 Ft körül alakulnak. Némi street food is szerepel, burger és hummusz tál példaképpen. A leves normál adag volt, a főétel nagyon kis adag, egy karcsú zóna. Az italok különösen túlárazottak, egy kis üveges Cola 990 Ft-ba került ! ! ! Minderre még +12% kötelező szerviz díjat is kérnek. Egyébként a személyzet udvarias, kulturált, de egy kicsit ügyetlenül kezelték le ezt a kellemetlen helyzetet.
2022. január 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Helyszín: a Madách tér. A szomszédos, évek óta népszerű My Little Melbourne újhullámos kávézó szatellit intézménye. Értem ezalatt, hogy a megnyitáskor fagyizónak indult. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy milyen a fagylalt náluk, mert arról lemaradtam. Vagyis télen nincs. A kávé kitűnő, világos pörkölésű, igaz, nem olcsó.
Egy cortado 690 Ft-ba kerül. A kávé mellé ajánlható csokis gyümölcskenyér, citromos-mákos, és egy harmadik íz, talán diós? , illetve amerikai típusú cookies keksz. Volt viszont mindenféle jófajta kenyér és bejgli, amelyek az Arán Bakery-ből érkeznek. Nyilván ezek elvitelre szántak, nem helyben fogyasztásra. A kenyerek, cipók 950-1000 Ft-ba kerültek. Bejgliből a hagyományos diós és mákos töltelékeseket kínálták. Van kiülős teraszuk, amit még télen sem bontanak le. A beltér nagyon egyszerű, még a falak sincsenek lepucolva, kifestve, látszódnak a kivésett falrésben a csövek, vezetékek. Van egy polcnyi kávézáshoz kapcsolódó ajándéktárgy is, ami itt megvásárolható: csészék, bögrék, termoszok , kanalak és persze szemes vagy őrölt kávé otthonra. Sőt, még pólókat is árultak. Kedves kiszolgálás.
2022. január 29.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez a csirkés gyorsétterem már évek óta stabilan tartja magát a Lehel Piac galériaszintjén. A legutóbbi értékelésem óta annyi változott, hogy a portált felújították, a felirat most már piros-fekete lett, de a név és a profil nem változott. Meg nyílt mellettük egy vietnámi kifőzde.
Az előttük lévő folyosórészre visszakerültek a bárasztalok is, újra lehet helyben is enni. Ilyenkor vége levehetjük a maszkot pár percre, hogy egy kis levegőhöz és persze némi ételhez jussunk. A legnépszerűbbek a rántott húsos szendvicsek, azt kérték legtöbben, úgy tapasztaltam. Én legutóbb rántott zöldségeket vettem magamnak, karfiolt és brokkolit, ezt is, mint a legtöbb ételt dekára kimérve árusítják. A karfiol kilója 1990 Ft, a brokkoli kicsit drágább 2200 Ft. Számomra elegendő adag csak 705 Ftba került. A gyerekeknek csirkecombot vettem sült krumplival, majonézes kukoricával és majonézes burgonyával. A kiszolgálás elég pörgős, gyors. Az asztalokat nem takarítják - nincs rá idejük - erre érdemes figyelemmel lenni. Tényleg úgy tapasztaltam én is, mint az előttem értékelő, hogy itt mindig sorállás van.
2022. január 29.egyedül járt itt 45 Gerendai Károly, hazai "gasztropápa" és Jókuti András közös szerzeménye, melyet "tésztakantin"-nak neveztek el, bármit is jelentsen ez. Az étlapon mindenféle hazai tradicionális ízeket és hangulatokat megidéző tésztaételek szerepelnek. A hely önkiszolgáló kifőzde jellegű. rendelés és fizetés a pultnál történik, de ehhez képest drága.
Meg ahhoz képest is, hogy a tészták általában egy étterem legolcsóbb ételei közé tartoznak. Persze nyilván nem mindegy, mit tesznek a tésztára vagy a tészta mellé. Bár a többfelé olvasható marketing kampányos ajánlókban kiemelten hirdették, hogy "baráti áron" kínálják az ételeket, én ezt nem tudom megerősíteni. Lecsós galuska 2490 Ft, káposztás vagy krumplis tészta 1890 Ft, túrós csusza 2690 Ft (! ), de ha valaki az ételére egy plusz adag tejfölt kér, az +490 Ft. Én egy érdekesnek tűnő fogást választottam, tépett kacsahúsos káposztás nudlit (2390 Ft). Frappáns a tálalás a kis piros mázas lábaskában, de az adag igencsak karcsú. A nudlik nagyon szépek, csinosak. A kacsahús unalmas, szinte íztelen, szálkás, a káposzta kevés. Nem laktam jól! Még volt egy teljesen érthetetlen kitétel az étlapon. Ha elvitelre kéri az ember az ételt, az +20% felárat jelent, ez az én nudlimnál +500 Ft-ot jelentett volna. Nem elírás, erre direkt rákérdeztem. Egyébként a hely hangulata nem lenne rossz, bár elég sötét, modern, egy kicsit talán sivár, de pozitívum, hogy az asztalok elég távol vannak egymástól. Ottjártamkor az egyik asztalnál éppen ott tárgyalt az egyik tulajdonos is, de amíg én ott voltam, nem ettek semmit, csak ittak/kávéztak.
2022. január 29.egyedül járt itt 45 A belvárosi RItz Carlton luxushotel alsó szintjén korábban is működött menő és igényes étterem, de történt némi változás, és egy ideje ez a brazil bisztró és bár került kialakításra. Nyáridőben az elegáns sétálóutcára is ki szoktak települni dekoratív kiülős terasszal.
Ha röviden össze akarnám foglalni a benyomásaimat: a konyha nagyon jó, meggyőző, izgalmas fogások, szuper az elkészítés, minőségi alapanyagok, szép a tálalás, jól eltalált a fűszerezés, de a többi szempont alapján számomra csalódás és mondhatom méltatlan volt a hely színvonala. A személyzet egy része nem beszél magyarul, akik igen, azok még véletlenül sem mennének oda a magyar vendégekhez. Az étlapot, az ételeket nem ismerik, nemhogy ajánlani nem tudnak, de még az ételekkel kapcsolatos alapvető kérdésekre sem tudnak válaszolni. Nem figyeltek a vendégekre, lesírt róluk, hogy nem is érdekli őket, mit akarnak. Az ételek mellé kenyeret csak külön kérésre hoztak, majd egy csomót kellett rá várakozni, mert nehezen akadt vállalkozó jelentkező, aki végre hajlandó volt kihozni a kenyeret az asztalhoz. A vendégek között az oroszok felülreprezentáltak, az árakat elnézve ebben nincs is semmi meglepő. Elég zavaró volt, hogy a szomszédos asztalnál ülő orosz férfi hosszasan és indokolatlanul hangosan intézte üzleti ügyeit telefonon. A személyzet esetleg megkérhette volna udvariasan, hogy fogja vissza magát, vagy átkísérhették volna a szálloda közepéről egy félreesőbb, nyugalmasabb asztalhoz. Az ételek és az italok is drágák. Az ételek kis adagok, mondhatni tapasok. Amiket ettem: albondigas - paradicsomos húsgombócok (1950 Ft) , - leírás szerint fokhagyma chips-szel, de chips nem volt! , hideg pisztrángból ceviche de troucha (2800 Ft) sárga chilivel, édesburgonyával, perui kukoricával, tiradito de gambas - korianderes rák, mangó, alma saláta (2900 Ft). A kiharcolt kenyérért végül is nem számoltak fel díjat, ami egyébként jó minőségű, házi, kovászos fehér kenyér volt, friss, puha. Egy kis üveges Pepsi Cola 750 Ft-ba került. Elő- és utóétel, ami a hasonló zsánerű éttermekben szinte alapvetés, itt nem volt. A 12% kötelező szervizdíjat a személyzet egyáltalán nem érdemelte meg! Az étterem nagy, tágas, sok asztaluk van. nagyobb társaságok fogadására is alkalmas (bár nem tudom, egy nagyobb csapattal hogy boldogult volna a személyzet. . . ). A mosdók a szállodai részen találhatóak, ahová a folyosón keresztül lehet átjutni.
2022. január 29., kollégákkal járt itt 55 Egy újabb Lipóti pékség és kávézó a most már hatalmasra duzzadt országos láncnál. Helyileg a Vörösmarty térről északra, a Lánchíd felé induló kis utcában található, a Gerbeaud közelében. Érdekessége, hogy a galériaszinten egy nagyon szépen, régies szalonbútorokkal berendezett kávézó részleget alakítottak ki.
Sajnos a nyitásuk idejét meglehetősen keresztül húzta a covid járvány, mert a környéken az államigazgatásban, minisztériumokban dolgozók közül sokan hónapokra home office-ba mentek, a külföldi turisták, akik szintén nagy számban szoktak itt amúgy békeidőben megfordulni, erősen megfogyatkoztak. A közeli nagy, többszáz férőhelyes jó nevű szállodák is üresen szomorkodnak. Azért mindannyian bízunk benne, hogy hamarosan visszatér a normális élet, és rendeződik a világ menete. A lenti részben a jól ismert Lipóti kínálattal találkozunk, elég széles választékkal, hangsúlyosan a kimért aprósüteményekre. Joghurtból, tejtermékből is saját brand-je lett a Lipótinak. Vásároltam egy rántott karajos császárzsemlés szendvicset csemege uborkával (800 Ft), hideg ebéd gyanánt, valamint teljes kiőrlésű zsemlét (89 Ft), almás-körtés gyümölcsjoghurtot (330 Ft), mézes krémest (3 db 552 Ft/ kimért volt). Nagyon kedves volt a kiszolgálás, az üzletvezető hívta fel a figyelmünket a galériaszintre, javasolta, hogy nézzük meg. Kávézásra kiváló helyszín! Egyébként a kávé is finom, Julius Meinl kávét főznek. Elvitelre vásároltunk tökmagos és juhtúrós pogácsát, de volt sajtos is. (szintén kilóra kimért).