Gyémánt 500
Érdekes
2022. július 18.egyedül járt itt 45 A tájház és a premontrei - református - templom meglátogatását követően ha már itt voltam Ócsán, a település másik nevezetességét, az Öreghegyi Pincesort is megnéztem. A teleülés határában található, földúton közelíthető meg. Most éppen nem volt semmilyen rendezvény, így csöndes, kihalt volt a környék.
A helytörténeti emlékek szerint a XVII. században már biztosan folyt szőlőművelés itt az Öreghegyen, de az is felmerült, hogy a XIII. században Franciaországból ide érkezett premontrei szerzetesek honosították meg az itteni szőlészetet Ócsán és a környéken. Az itteni régi pincék nagyon érdekesek, a földre állított nyeregtetők alatt földbe vájt, nádtetős ún. gádortorkú pincék sorakoznak itt, közel 150 darab maradt fenn, vannak köztük 100 évnél idősebbek is. Egy részük teljesen elhagyatott, néhánynak éppen zajlik a felújítása, s vannak olyanok is, amelyekben kis pincészet, borkimérés került kialakításra. A pincéket löszbe vájták, 4-6 méteres mélységben. A környék nagyon szép, békés, a pincék közötti lócákon le lehet ülni, megpihenni, körülnézni. A pincéknek egy helyi egyesület viseli gondját illetve ők szervezik az éves eseményeket. A pincesor előtt egy fakereszt látható.
2022. július 18.gyerekekkel járt itt 55 Ha külföldiként látogatnék Budapestre, a siklót biztosan nem hagynám ki. Még fővárosi lakosként is szívesen utazom rajta, bár nem egy olcsó mulatság (jelenleg 3000 Ft egy felnőtt retúrjegy! ). Példaképpen, vannak - legalábbis voltak, aktuálisan nem tudom - olyan európai városok, ahol szintén van sikló, és ahol a helyi bérlettel vagy a tömegközlekedési jeggyel is igénybe lehet venni eme érdekes közlekedési eszközt.
A sikló a Lánchíd lábától, a Clark Ádám tértől indul és a Szent György térhez, a Budavári Palotához visz fel. A két sínpárból váltásban felfelé- és lefelé lehet rajta utazni, ingaszerűen közlekednek. Eredetileg 1870-ben nyitották meg, akkoriban még gőzzel hajtották ezt a különleges drótkötélpályás függőleges vasutat. A II. világháború idején 1944-ben bombatalálat érte, súlyosan megrongálódott. Bár 1928 óta már volt buszos tömegközlekedés a Vár irányába, de az emberek nagyon szerették a siklót, hiányolták. Egészen 1986-ig kellett várni a felújításra és az újranyitásra. Nekem nagyon tetszik, hogy a régi formájában állították vissza, és nem valami modern acél-műanyag steril járművet hoztak létre a régi szépség helyett. A siklópálya hossza 95 méter, a szintkülönbség 50 méter. Jelenleg természetesen már elektromos motorral működik. Érdekesség, hogy a két sikló kocsinak van neve, egyikük Margit, a másik Gellért. Nem ritka, hogy akár évente 1 millió utast is szállítanak. Még egy érdekesség a végére, már a 19. század végén terveztek siklót a Gellért-hegyre is, s bár a terv újra életre kapott az elmúlt években is, azonban a mai napig nem valósult meg. (Ha rajtam múlna, én nagyon támogatnám, persze, feltéve, hogy van rá megfelelő anyagi keret).
Érdekes
2022. július 18.barátokkal járt itt 45 Kora gyermekkori élményeim vannak a "Nulla" kilométerkővel kapcsolatosan. 18 éves koromig Székesfehérváron éltem, de az anyai ági nagyszüleim Budapesten a II. kerületben, Pasaréten. Amikor náluk töltöttem a szünidőket, kis Polski Fiat autójukkal róttuk a főváros utcáit. Egyik kedvelt útvonalam volt az I.
kerületből, Attila útról az Alagút, majd a Lánchídon át a pesti oldalra. Arra már nem is emlékszem, hogy akkoriban is körforgalom volt-e a Lánchíd előtt, de talán még nem. Az Alagútból kiérve mindig figyeltem a jobb oldalon - a mai sikló előtti kis téren - a nagy nullát. Akkoriban a sikló még nem került felújításra (azt csak 1986-ban indították újra), így a nulla volt a fő látványosság. A Clark Ádám teret a Széchenyi Lánchíd és a Váralagút tervezőjéről nevezték el, érdekes módon skót létére nem Adam-ként, hanem magyaros írással Ádámként került be a hivatalos címjegyzékbe. A nullás kilométerkő a magyarországi úthálózat főútvonalainak hivatalos kiindulási pontja, innen mérték ki a távolságokat. Pontosabban van kivétel, ugyanis a 8-as út Székesfehérvárról indul, az 1-es utat pedig a BAH-csomóponttól kezdték el kimérni, cserébe viszont a 10-es utat is innen számolták, hiába két számjegyű út. Minden esetre ebből is nyilvánvalóan látszik, hogy az ország közlekedési hálózata mennyire Budapest centrikus. Borsos Miklós mészkőből készült alkotása nagyon egyszerű, letisztult. Szabályos tipográfiai "O" karakter, a szögletes lábazaton pedig csak "KM", azaz kilométer rövidítés látható. Magassága 3 méter. 1975 óta áll itt. A részletekbe nem belemenve, de már korábban is megjelenítették a közúthálózat kiinduló pontját, 1932-vel másik szoborral, másik helyszínen. A napokban este jártam erre, éppen fotóztam, amikor egy idős külföldi házaspár sétált erre. Azonnal megálltak megnézni, hogy miért és mit fotózok, aztán gyorsan ők is lőttek magukról és a nulláról pár képet.
2022. július 17.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Vasárnap késő délután nem is olyan könnyű ételhez jutni, mint azt gondolná az ember, az üzletek mellett a legtöbb vendéglátó egység is bezár legkésőbb 18 órakor, sőt vannak, akik már korábban is. Ez nagyon meglepett, mert más plázában, ahová sűrűbben járok nem tapasztaltam még ilyen korai zárórát.
Üdítő kivételt jelentett a belga gyorsétterem lánc, Befrit egysége, ahol egy fiatal lány nagyon kedvesen és mosolyogva szolgált ki. A színes fotókkal illusztrált étlapot átlapozva választottam. Csípős Royal burgert választottam menüben, fűszeres burgonyával, 5 dl-es palackos Coca Colával (szendvics magában 2490 Ft, menüben 3590 Ft). A buciban a marhahúspogácsa mellett bacon, paradicsom, Jalapeno karikák, lilahagyma karika és csípős ún. szamuráj szósz volt. Bár 10 percet ígérek az elkészülésre, ennél percekkel hamarabb már át is tudtam venni, elvitelre kértem. Papírzacskó hiányában műanyag szatyorba csomagolták, ami nem volt túl jó ötlet a frissen készült, forró szendvicsnek és a krumplinak. Szimpatikus, hogy visszazárható palackos üdítőt adnak és nem papírpoharasat, mint sok helyen, ami alkalmatlan a szállításra. A többi ételük is jó, frissen sütik (mirelitből). A fast food láncok közül most talán ők a legjobbak.
Érdekes
2022. július 15.egyedül járt itt 45 Habsburg Rudolf trónörökös nem élte meg, hogy uralkodó lehessen. 31 éves korában, 1889-ben holtan találták szeretőjével a Bécs közeli Mayerling vadászkastélyban. Életében ez a két tárgykör a szenvedélyei közé tartozott, a vadászat és a hölgyek, ellenben a politika, kormányzás, országvezetési kérdések nemigen keltették fel az érdeklődését, nem az ő világa volt, ha rajta múlott, nem is akart volna király/császár lenni, a család nagy bánatára.
A szobrot, amely a neves Ligeti Miklós alkotása 1908-ben állították ki ünnepélyes keretek között, maga Ferenc József császár avatta fel. A szobor elkészítését az Uránia Tudományos Társaság kezdeményezte közadakozásból, 1903-ban. 1949-ig állt a szobor a Városligetben (egy kicsit odébb, nem a mostani helyen, hanem a régi Stefánia úton), utána eltávolították a kommunisták, egy szobortemetőbe - Kiscelli Múzeum raktárába - került, majd itt talált rá a Nagybereki Állami Gazdaság akkori igazgatója, és ő szállíttatta el és állította ki Balatonfenyvesen a vadászcentrumban/ ÁG irodaháza előtt 1982-ben, mint "vadász" szobrot. Innen 1995-ben került vissza a Városligetbe, de nem az eredeti helyére és új talapzattal (a most láthatóval). A szoborról így írtak egy korábbi beszámolóban: "Az elvárható díszruhás, de legalább is uniformisban feszítő macsó férfiú helyett, egy az erdő szépségeibe belefeledkező vadászruhás természetjárót látunk. Tollas kalapja kissé hátracsapva, bizonyára most törölte le a bőrbetétjéről a rárakódó izzadságot. Nyakában távcső, és a vállán átvetett puska is csak azért van ott, hogy megtartsa a felöltőjét. Orrában az erdők illata, fülében a madárdalos csend hangja, szemében a pillanat szépsége. "
A délceg, sportos férfialak egy hegycsúcson vagy sziklaszirten áll. Érdekesség, hogy a kő felületére csak annyit írtak "Rudolf" , egyéb cím, titulus, vagy akár a Habsburg dinasztia neve sem szerepel rajta. Érdekesség még, hogy a magyarok gyakran Rezső királyfiként nevezték.
2022. július 15.gyerekekkel járt itt 55 Ha jól számolom, az elmúlt években 3 alkalommal jártam itt. Egyszer hazafelé úton álltunk itt meg barátokkal, a másik alkalommal a közeli Platán étterem volt a célpont, de nyilván a várra is érdemes volt vetni pár pillantást (akkor csak kívülről, idő hiányában), illetve volt egy kirándulós nap kifejezetten Tatának és a környéknek szentelve.
Ez a csodás és romantikus vízi vár közvetlenül a Tatai-tó partján áll, kiemelkedő reneszánsz uralkodónk, Luxemburgi Zsigmond nevéhez és korához köthető (XIV-XV. század), de Hunyadi Mátyás is lakott benne, királyi nyaralókastélyként használták. Neves birtokosaik voltak az Eszterházy-ak is, a jelenlegi, leginkább romantikus
stílus ennek az időszaknak köszönhető, bár gótikus, reneszánsz és barokk elemeket is felfedezhetünk az épületben. A várat a tóparti sétányról lehet megközelíteni és körbejárni, kitűnő fotótéma is a tóval. A várban lévő Kuny Domokos Múzeum tárlata magában foglal római és középkori kőtárat, helytörténeti kiállítást, tatai fazekasság történetét és vártörténeti kiállítást is, melynek kiemelkedő pontja a gótikus lovagterem. A toronyban klassz kávézó működik, kilátással a tóra. Eredetileg vizesárok/várárok vette körbe a vár épületét, melyhez a vizet a tóból biztosították. A kiállítóterek és a száraz, tényszerű leírások talán a gyerekeket nem annyira hozzák lázba (nem mondanám túl interaktívnak), viszont a tó és a környék felfedezése gyerekekkel is érdekes lehet. Legalább óránként várható fotózkodó menyasszony és vőlegény felbukkanása is a várnál.
Érdekes
2022. július 15.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Reagan elnök szobra a Szabadság tér északnyugati sarkában, a Kossuth tér felé átmenő Zoltán utca, Vártanúk tere irányában található. Immár több mint 10 évvel ezelőtt, 2011-ben avatták fel ezt az életnagyságú bronzszobrot a volt amerikai elnökről, születésének 100. évfordulóján. Sokan tudják biztosan, hogy az USA 40.
elnöke eredetileg filmszínészként vált híressé, majd Kalifornia állam kormányzójává választották a Republikánus Párt színeiben. A jelenlegi politikusok közül nekem egyből beugrott Arnold Schwarzenegger, aki szintén színészként kezdte, ráadásul nem is született amerikai állampolgárként, majd ő is politikusi pályára lépett. Nagy politikai fejtegetésbe hozzáértés és elegendő információ hiányában nem mennék bele, minden esetre a 80-as években, Reagan elnökségének idejére tehető a hidegháború lezárása, a Szovjetunió végleges megroppanása és ezáltal az addigi kétpólusú világrend felbomlása, tényként mondhatjuk, hogy Németország egyesítését, a vasfüggöny lebontását tevékenyen előmozdította. Az amerikai emberek körében nagy népszerűségnek örvendett, a színészi, szónoki képességeit kitűnően tudta kamatoztatni, nagy fölénnyel választották újra a 2. elnöki időszakára, majd a leköszönését követően is aktív életet élt, amíg egészségi állapota ezt lehetővé tette. A szobor ábrázolásban elegáns öltönyt, nyakkendőt visel, dinamikusan, életerősen lép egyet előre. Lába előtt aláírását vésték a bronzplakettbe. Különösen az amerikai turisták szívesen állnak meg vele egy közös fotóra, mosolyogva átkarolva az elismert egykori elnököt.
Érdekes
2022. július 15.egyedül járt itt 45 Már érdemes volt ide újra eljönnöm, és utána olvasnom. Óbuda-Újlak, a megújult Bécsi utca környéke. Óbudai Promenád a projekt hivatalos neve, melyet részben a Széchenyi terv keretében újítottak meg az elmúlt 10 évben, és még mindig folyamatban van, pár ház még alakulóban. Jópofa szökőkút áll a bazalt kockaköves burkolaton és működik is.
Nem tudtam, hogy ez amúgy egy tér, aminek van saját neve. Hivatalosan arról szól az alkotás, hogy négy egyforma, szabályosan elhelyezett, tökéletes gömb alakú szőlőszemből - kőgolyókból - csobog a víz, valamint a kompozíció középpontjából is kilövell egy vízsugár felfelé. Mindez egy ferde oldalú, trapézszerű kis építményen került elhelyezésre. Az emberek persze azonnal beleláttak mást is ebbe, állítólag a helyiek csak gigantikus ciciknek nevezik a szökőkutat. Olyan különösen telt női keblekre lehet gondolni, amelyek példaképpen az indiai Kadzsuraho templom domborművein is nagy számban megjelennek. Amúgy a tér kellemes, vannak padok és a promenádon lehet sétálgatni, beülni borozni, kávézni. A gránitból készült gömböket 2013-ban helyezték el, Kecskeméti Sándor és Kárádi Gábor alkotása. Technikai oldalról egyébként egy víztakarékos, visszaforgatós rendszerben működik a kút, azaz "a gömbökből kifolyó víz egy víznyelőrácson keresztül a vízforgató berendezés közbeiktatásával ismét a gömb nyílásán jelenik majd meg. "
Legutóbbi ittjártamkor egy jópofa fekete kutyus különösen élvezte a víz csobogását, minduntalan beszaladt valamelyik vízsugár alá, ivott belőle vagy csak beleharapott, megcsaholta, majd a végén a szőlőszemek közé a nagy vízsugárba is belefutott, hogy csurom vizesen jöjjön ki, gazdája legnagyobb örömére. A 3-4 éves forma kisfiú kevésbé volt ilyen szerencsés, őt az anyukája nem engedte be a kutya után a vízbe, nehogy vizes legyen a zoknija és a ruhája (nem gumicsizmában, hanem szandiban volt).
2022. július 14.egyedül járt itt 45 A Csücsök Pékség a II. kerületben, a Margit körút és a Duna közötti belső részben található, a Varsányi Irén és a Kapás utca sarkon. A névválasztást frappánsnak találom, mivel egyrészt utalhat a kenyér csücsökre, vagy ahogy mi hívjuk, a serclire, de másrészt arra is, hogy egy sarok helyiségről van szó.
Este 6-kor zárnak, de úgy tapasztaltam, hogy késő délutánra már eléggé megcsappan a kínálat, lefogy a készlet. A számlán szereplő Vadkovászos pékség céghivatkozás arra utal, hogy talán ugyanaz a pékség áll a tulajdonosi háttérben, akikkel már a Lehel Piacon is találkoztam (népszerű egységük van a piac földszintjén). Az egyértelmű, hogy hagyományos kovászos kenyereket készítenek, mellette édes és sós péksüteményeket, az árakban nincsenek elszállva, de nagyon különleges kreatív formák sincsenek. Kizárásos alapon egy óriás brióst vettem, aminek a tésztája megegyezik nagyjából a fonott kalácséval. 220 Ft-ot megért szerintem. Pékárun kívül kávét is árulnak.
2022. július 14.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A legutóbbi értékelést is én írtam, de ennek már 4 éve lassan, szóval aktualizálok itt is. Jelentem, a belvárosba visszatértek a külföldi turisták, ismét tumultuózus jelenetek zajlanak a Bazilika környékén, csoportok kihangosított idegenvezetéssel, szelfizők seregei, élet-pezsgés. Az Anjuna kézműves jégkrém továbbra is változatlan helyszínen található.
Ami érdekes, úgy vettem észre, hogy inkább az egészségtudatos, prémium termékekre nyitott magyar vásárlóik vannak, a külföldiek közül nem a turisták, hanem a Budapesten élők, dolgozók járnak hozzájuk. Az árak náluk is emelkedtek, semmi meglepőt nem írok ezzel szerintem. Kb. tucatnyi ízben, két méretben készítik a házi, kézműves jégkrémeket, alapból "csupaszon", de lehet rá kérni plusz pénzért csokiborítást és szórásokat. Ezek nélkül egy normál méretű - a nagyobb - jégkrém került 1050 Ft-ba. Ezúttal a sós mogyorós - tejcsokisat kértem, mert ezt korábban még nem kóstoltam náluk. Nagyon kellemes, valóban sós-egzotikus-izgalmas ízhatást kaptam. De azért elég tömény volt. Mennyiségre kiadós. A beltér nagyon pici, gyakorlatilag csak egy kiszolgáló pult az egész. A járdára van kitelepítve asztalka, székkel, de én menet közben ettem meg. A pálcika környezetbarát fa, viszont a csomagolás műanyag (nak tűnik, lehet, hogy lebomló kukorica alapú, ezt nem tudom). A tulajdonos szerepelt a Cápák című befektető kereső műsorban, de sajnos ott akkor nem kaptak tőkeerős támogatást. Mivel a városban több helyen is van egységük (Budán a Lövőház utcában, Pesten még a Jászain), úgy tűnik, sikerül hosszú távon fennmaradniuk, de talán nem tudnak dinamikusan így tovább bővülni. Az üzleti modellt nem ismerem, de én ezt a magam részéről annyira nem bánom, mert most egyre másra azt tapasztalom, hogy akik nagyon kinőtték magukat, ott a minőség gyengül, belesimultak a mainstreambe (pl. Pizza Me, Lipóti pékség, Cserpes, Café Frei).