Gyémánt 500
2020. október 21.barátokkal járt itt 35 Tipikus kisvárosi, külvárosi kocsma a Szent Anna Plébániatemplom közelébe, amelyet sikerült az év egyik legforróbb napján egy gyalogséta keretében felkeresni. A templomban ugyan hűvös volt, de az oda- és visszavezető úton tűzött a nap. Így adódott, hogy a Pálmában megálltunk felfrissülni, azért éppen itt, mert ez volt az első hely, amit megláttunk a közelben.
Igaz, más hasonló helyet nem is láttunk errefelé, ahol lehetett volna valami hideg italt inni. Retró hangulat, bent ment a tévé. Jellemzően idősebb, szemmel láthatóan helybéli vendégkör, törzsvendégek. Az a típusú kocsma ez, ahol mindig parkol 1-2 retró bicikli a bejárat körül, mert odafelé még biciklivel jönnek az emberek, de visszafelé már sokszor biztonságosabb tolni, mint ráülni. Van egy kiülős terasz, de a napernyők nem sok árnyat adtak. Kommersz italválaszték, ételek nincsenek, Sopronit csapolnak. Olcsó hely, egy deci bor 100-as környékén. A csapos hölgynek minden vendéghez volt egy jó szava, látszott, hogy sokan miatta is járnak ide.
2020. október 21.barátokkal járt itt 55 Már két alkalommal jártunk a Vokálban, és szerintem esélyes, hogy megyünk a jövőben is. Első alkalommal délután néztünk be, még egész jó idő volt, így a teraszon és a benti, azaz lenti részben is üldögéltünk. Részben szuterénben került kialakításra a bisztró, amely korábban kézműves burgerezőként működött.
Napközben van 2 és 3 fogásos ebédmenü, amelyet a diákoknak jelentős kedvezménnyel kínálnak. Arról már lecsúsztunk, viszont a túrógombócot (990 Ft) kóstoltuk, ami igen meggyőző volt. A dekor egyszerű, a hosszú bárpult legbelül van, a falakon magyar és külföldi dark és metal rockzenészek plakátjai láthatóak. Nyúzó Imre séf jegyzi a helyet tulajdonosként is, akinek jártam már a korábbi helyein is (KGB, Delion), így volt már bizonyos elképzelésem és elvárásom, s itt sem okozott csalódást a konyha. Az ételek közül A rántott hús (3000 Ft) és a kézműves burgerek a legnépszerűbbek (1890-2690 Ft), de az olyan egyszerű étel, mint kacsazsír kacsahús darabkákkal és a savanyított gyöngyhagyma és paradicsom, pirított kovászos házi kenyérrel (1290 Ft) is nagyon jól passzol a hely hangulatához. Valójában a Vokál sötétedés után kel igazán életre, pláne, ha valamilyen zenés esemény helyszínéül is szolgál, mint legutóbbi látogatásunk alkalmával. A benti rész nem nagy, de szinteltolással ki tudtak alakítani egy fellépőhelyet szólózenészek vagy kisebb zenekarok akusztikus koncertjéhez. Külön érdekessége volt ennek az estének, hogy a tulajdonos-séf egykori zenekarát, a Garden of Eden dalait idézte meg erre az alkalomra összeállt zenész-barátaival. 8 féle csapolt sör közül lehet választani, a First Belgian Cherry, meggyes a leginkább nekem való ezek közül (1200 Ft/4 dl), a társaság többi tagja inkább a Kronenburg Blanc-t (1100 Ft/5 dl) és a Budweisert preferálta (990 Ft/5 dl). Vannak üvegesben is kézműves sörök, néhány fajta a First és a Horizont sörfőzdétől. A mosdó szűk keresztmetszet hétvégén este, mert női és férfi WC is csak 1-1 db van. A terasz fedett, nem fűtött, de télen is "működik", nincs elbontva. Laza, bulizós hely, hangos zúzós zenével, jó hangulattal. Jelenleg a járványügyi korlátozások miatt este 11-kor be kell zárniuk, de előtte éjszakába nyúlóan, akár hajnalig is nyitva voltak, hangulattól és társaságtól függően.
2020. október 19.egyedül járt itt 35 Az Árkád Üzletház felső szintjén lévő újabb éttermes szigeten szinte minden helyet végig teszteltem, a Yolo sem maradt ki a sorból. Ők egészséges, mentes ételeket kínálnak, ami most eléggé trendi koncepciónak számít. Ugyanakkor nekem azért volt némi fenntartásom, mert igaz, hogy az édesburgonya egészségesebb(nek mondott), mint a sült krumpli, de azért lássuk be, ha azt is olajban sütik, akkor egy kicsit kilóg a lóláb.
Hasonlóképpen igaz ez a csirkefalatokra is. A csirkemell önmagában igazán kímélő, diétás húsféle, de prézli panírban és olajban sütve ez már nem állja meg a helyét. Mivel én aznap már mindent megtettem a fogyókúra ellen, így nem zavartak ezek a felvetések, és csirkefalatokat kértem édesburgonyával (1490 Ft), ez egyébként egy gyerekmenü volt, de nekem bőségesen elegendő mennyiségnek bizonyult. A díszítés az ételekre ráhelyezett 2 szál fonnyadt borsószár volt, ezt nem igazán tudtam értelmezni. Tetszett, hogy volt egy kis játszósarok a gyerekeknek kis konyhával, és az is jó, hogy vannak saját szeparált ülőhelyeik a pultnál. A normál főételek ára 2500 Ft környékén alakul, szerintem összességében egy kicsit túlárazott a hely. Az áfonyás fehércsokis mascarponés pohárkrém (950 Ft) nagyon jól nézett ki, ez édesítőszerrel készül cukor helyett. A rendelés a pultnál történik, aztán jeleznek, ha elkészül az étel. Nagyon nem voltam elégedett, mert olajos, túlkészült volt minden, szakácstudomány szempontból pedig ez az az étel, amit még egy kezdő háziasszony is bármikor elkészít otthon és sajnos nem biztos, hogy rosszabban. A kiszolgálás személytelen volt. Összességében átlagos, nem emlékezetes hely, de egynek elment.
2020. október 19.egyedül járt itt 55 A tavaszi étteremhéten ez volt a másik emlékezetes helyszín, ahol sikerült egy kitűnő ebédet elfogyasztanom. Az étterem a Kálvin téren a Mercure Korona Hotel földszintjén található és a közelmúltban újult meg. A Váci utcában lévő másik Mercure Hotelben szintén működik egy Winestone étterem, de az egy kicsit lazább, könnyedebb hangulatú, itt az étlap elegánsabbnak, komolyabbnak tűnt számomra.
Az étteremhét keretében a 3 fogásos étkezés fix 4900 Ft-ba került, amelyben már a szervizdíj is benne foglaltatik. 3 előétel, 4 főétel, 2 desszert szerepelt a kifejezetten az étteremhétre összeállított menüsorban, az ételek mellé borajánlattal. Az előételek közül az etyeki grillezett Camembert-t választottam friss salátaágyon, lilahagyma lekvárral, házi bagettel. Meglepődtem, hogy milyen nagy adagot kaptam előételként. A főétel grillezett lazac zöldborsóval és szárított paradicsommal. A lazac bőre szépen sült, ropogós volt, viszont a lazac húsa egy kicsit túl lett sütve, ezért egy fokkal szárazabb lett az ideálisnál. A desszert egy igazi különlegesség volt kinézetre, pedig csak egy tejberizsre számítottam. A tányéron egy karamella tükör érkezett meghintve némi aszalt málnával, a tükröt be kellett törni a kanállal és alatta volt a fahéjas tejberizs, bogyós gyümölcsökkel díszítve. Micsoda klassz ötlet! A személyzet végig nagyon figyelmes, udvarias, előzékeny volt. Az ételek viszonylag gyorsan elkészültek, igaz, a konyha nem volt leterhelve, alig volt vendég (hétköznap ebédidőben). Nagyon ízlettek az ételek, jó volt az ételsor, kellemes a környezet. Jó választás volt! Egy pohár szóda 200 Ft volt, ezt kellett pluszban fizetni.
2020. október 18.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A belvárosi Aria Hotel földszintjén egy igazán exkluzív éttermet alakítottak ki, amely Liszt Ferencről kapta a nevét. A zene, mint motívum számos ötletes módon megjelenik a dekorációban. Összességében egy nagyon elegáns, modern, de nem futurisztikus, különleges helyszín.
Az étteremhét rendezvény keretében 4900 Ft-ért lehetett ebben az étteremben is 3 fogásos ebédet vagy vacsorát enni egy szelektív menüsorból, amelyet kifejezetten erre az alkalomra állítottak össze. A színvilág egy kicsit szokatlan volt, a lila árnyalat ennyire erőteljesen nemigen szokott megjelenni az éttermekben. Az ülőhelyek között is voltak nagyon különlegesek, én is egy ilyen kagylófotelben ültem az egyik ablak melletti asztalnál. A nagy üveg tisztított vízért nem számoltak fel semmilyen díjat, ez is eléggé szokatlan az ilyen kaliberű éttermek esetében, ugyanakkor felettébb pozitív, hogy nem a túlárazott vízen próbálják meg lehúzni a vendéget. Üdvözlő falatkaként egy kitűnő kovászos házi kenyér érkezett házi vajjal, ami nagyon lágy, krémes volt. Az ételek megjelenése, a tányérok elrendezése, az ízek harmóniája, a válogatott alapanyagok együttesen egy kiemelkedő hellyé emelik a Liszt Éttermet. A tányérok mind egy-egy kis műalkotásként hatott. Előtétel: kacsamáj bonbonok őszibarackkal, főétel: pecsenye kacsamell répa-kompozícióval, a desszert málna-tejföl-ibolya fantázianevű bogyós gyümölcsös, morzsás, fagylalt-szorbet költemény. A desszert színvilága egyébiránt az étterem színvilágával harmonizált. A mosdó fényűző, mintha egy milliárdos villájában járna az ember. Kitűnő hely, különleges alkalmakra. Az árnál az étteremheti árakat pontoztam, a normál étlapon egy fogás többe kerül, mint az én egész ebédem. Még egy pozitívum, hogy az adagok egyáltalán nem törpéknek vagy szúnyogoknak való méretűek voltak. A személyzet profi, udvarias, kiművelt. 5x5 pont, semmi hibát nem tudnék felemlegetni.
2020. október 18.egyedül járt itt 55 Tavaly év végén Hammer Zoltán séf saját éttermet nyitott meg a Mátyáshegyen, amelynek fő profilja a tészta. Azt olvastam, hogy a kisfia tésztaszeretete adta az ötletet, ami igaz is lehet, mert ottjártamkor az általános iskolás korú fiú is besegített a vendégek kiszolgálásába. Szóval lehet, hogy nemcsak a tésztát, de a vendéglőzést is kedveli.
A belső tér egy légterű, az asztalok szellősen elhelyezettek, skandináv hangulatú, letisztult, egyszerű, világos színvilágú. A falakon humoros fekete-fehér képeken a filmvilág hírességei mondják el, hogy miért jó tésztát enni, illetve itt a Lashkánál tésztát enni. A tésztákat egyébként nyers állapotban otthoni elkészítésre is meg lehet vásárolni. Az étlapon nemzetenként csoportosítva találjuk a tésztaételeket, olasz és magyar mellett japán (gyoza) tésztaféléket is. Egy kacsalevessel indítottam kacsahússal töltött tortellinivel, szóval a tészta ebből sem hiányzott (1650 Ft). Majd főételként spenóttal és ricottával töltött raviolit kértem (2550 Ft), paradicsommártással, parmezánnal. Mindkettő fogás kitűnő volt, a ravioli egy részét nem is tudtam megenni, így azt elcsomagoltattam. A tésztákon látszik a gyakorlott szakavatott kéz, a minőségi alapanyagok és a házias jelleg, a személyes megközelítés. A kiszolgálás szintén elsőrangú, figyelmes, udvarias, készséges. A pultban olyan érdekességek is voltak, mint a céklás kecskesajtos ravioli vagy a lazacos ravioli, de csuszatészta és nudli is volt. Desszertként tiramisut ajánlottak (1350 Ft), persze ezt is már csak elvitelre részemről, de ez is nagyon jól sikerült.
2020. október 18.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Újpest és Rákospalota határán lévő Stop Shopban történő bevásárlást követően a gyerekek feltétlenül a KFC-ben akartak ebédelni. Én egy kicsit tartottam ettől az ötlettől, mivel a gyerekek nem igazán bírják a csípős, túl fűszeres ételeket, és már a legutóbbi látogatáskor is csípősnek érezték a KFC egyik vezértermékének számító strips bundás csirkefalatkákat.
Mindegy, végül is bementünk, ha már ennyire akarták. A pultnál nem volt kiszolgálás, így az automata terminálon rendeltünk, ami szerintem egy fokkal könnyebben kezelhető és átláthatóbb, így gyorsabb, mint a hasonló M. egységnél volt. A 15 db-os strips kosarat választottuk, amely mellé 300 Ft-ért lehetett csirkecombot venni (szerintem ez a legjobb ár-érték arányú ételük, és ennek nem olyan csípős a bundája, mint a stripsnek), hagymakarika boxot (890 Ft), amerikai káposztasalátát, 2 adag sült krumplit, valamint 3 italt, ami újratölthető a Pepsi család italait kínáló automatából. Mindez 7450 Ft-ba került. A személyzet nagyon leterhelt volt, ugyanis itt autós kiszolgálás is van, a benti és az autós kiszolgáló pult között rohangáltak. Látszott a monitoron, hogy nagyon sok rendelésük van, és általában nem 1-1 szendvicset vásároltak a vendégek, hanem nagyobb tételeket. Mindezek ellenére én úgy gondolom, hogy ha valaki a vendéglátásban, ezen belül egy forgalmas és népszerű gyorsétteremben dolgozik, akkor ezeket a körülményeket elfogadja és tudomásul veszi, és a vendégekkel normálisan és figyelmesen viselkedik. Itt ezt egyáltalán nem kaptuk meg. Úgy éreztük, mintha ők tennének szívességet, amiért - amúgy a nem kevés pénzünkért - egyáltalán kiszolgálnak bennünket. A kérdéseket szájhúzogatásokkal és kommentelésekkel fogadták, de volt, amikor tudomást sem vettek rólunk. Pedig muszáj volt "megzavarni" őket a munkájukban, mivel a salátához elfelejtettek evőeszközt adni. Egy vendég kissé feldúltan jelezte, hogy ő már több mint 20 perce vár. Azok a vendégek is bajban voltak, akik készpénzzel szerettek volna fizetni, hiszen ők nem tudtak a terminálon rendelni, a pult viszont üres volt. Segítő személyzet egyáltalán nem volt a terminálnál. A női mosdóban 3 db WC van, viszont egyik sem volt tiszta. Kéztörlő papír nincs, csak a szárítógép.
2020. október 18.gyerekekkel járt itt 55 Elhagyatott épületeket bemutató web-oldalon találtam rá a pósteleki Széchényi-Wenckheim kastély megragadó fényképeire, amely romjaiban is igen látványos, így amikor nyaralásunkat Békés megyében töltöttük, ide is ellátogattunk egy kisebb kirándulásra. A helyszínre leparkolva derült ki, hogy a kastélyon kívül egyéb érdekes látnivalók is vannak.
Egy kis állatsimogató lovakkal, szamarakkal, őzekkel, szarvasokkal. Láttunk és simogattunk 3 szelíd és barátságos őzgidát. Teljesen véletlenül, de pont sikerült kifogni az állatok etetési idejét is. A Mókus csárda előtt egy játszótér is található, illetve a közelében egy kemping. A kastély mögötti tavirózsás tó is nagyon szép és az egész parkerdő. Nyugis, békés, csendes. A kastélyromra több helyütt ki van írva, hogy omlásveszélyes az épület. Sajnos látszik, hogy egyre jobban romlik az állapota, a falakat fokozatosan visszafoglalja a természet, egyre jobban benövik a fák és a növényzet. Biztosan nagyon sokba kerülnek a felújítás, de még az állagmegóvás is, de szerintem vétek, hogy hagyják elpusztulni, tönkremenni ezt a kastélyt is.
2020. október 18.gyerekekkel járt itt 55 A közelmúltban igen színvonalasan felújított Almásy-kastély oldalszárnyában alakították ki a kávézót, szép terasszal, a mosdók is itt vannak a közelben a folyosón. Szépen illeszkedik a vendéglátó egység is a kastély épültébe, nem lett túl modern, de egyáltalán nem régimódi. A személyzet nagyon kedves és segítőkész volt.
A kávézó nemcsak a kastélylátogatók számára áll nyitva, hanem a park felől is megközelíthető, azaz ha egy jó kávét szeretnénk inni, akkor nem szükséges múzeumi belépőjegyet váltanunk. Környezettudatos helyként műanyag szívószálat nem tartanak. Piazza D'Oro 100% Arabica kávét főznek, egy eszpresszó 450 Ft, a cappuccino 590 Ft, ami itt a városban egy kicsit drágának számít, de ugye a helyszín sem mindennapi. Forralt bor és forró csoki is kapható. Többféle gyulai szörp szerepel a kínlatban: bodza, levendula, menta, citromfű, a most divatos ízek a hagyományos málna mellett (490 Ft/ 3 dl). Szép, igényes, tiszta hely, ajánlom!
Kihagyható
2020. október 18.gyerekekkel járt itt 25 A kisváros északi részén, egy családi ház udvarán alakították ki az állatparkot, amelyről a szállásunkon hallottunk. A birtok a kert mögött kiszélesedve tovább folytatódik. Ottjártunkkor nyári tábor helyszínéül is szolgált, de párhuzamosan egyéb látogatókat is fogadtak.
Számomra ledöbbentő volt az az igénytelenség és rendezetlenség, ami az egész helyet betöltötte. Egy fészer szerű helyen terráriumokban voltak hüllők, olyan koszosak voltak az üvegek, hogy alig lehetett belátni és penetráns szagok telítették be a levegőt. Én szinte kimenekültem innen. Az udvar sáros, gazos volt. Nem voltak információs vagy útbaigazító táblák, vagy egy összefoglaló bemutatkozó anyag vagy élő vezetés, ami alapján a gyerekek jobban megismerhették volna az állatokat. A mosdó is nagyon lepusztult és koszos volt. Voltunk már másutt az országban kisebb állatparkban, vadasparkban, de még sehol nem tapasztaltam ilyen rossz körülményeket. A családi belépő 3300 Ft-ba került, csak készpénzzel lehetett fizetni. A szálláson kapott szórólap szerint 10. 000 m2-en közel 100 állatfaj látható, nem számoltam utána, minden esetre ló, szamár, nyulak, róka, őz, madárpók, madarak is voltak többek között.