Gyémánt 500
2019. március 9.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az előző értékelővel ellentétben én csupa fiatallal találkoztam itt. Szombaton kora este telt ház volt, az egyetlen szabad kis 2 személyes asztalt sikerült elcsípni. Az árak a nagy franchise kávéláncokhoz képest egész barátságosak. Lehetséges, hogy Miskolcon más árakkal dolgoznak, mint Budapesten? ?
Tévedés ne essék, nem arra gondolok, hogy itt is a pesti árszintre kellene emelni az árakat, sőt éppen fordítva lenne jó. Bár a tél már lassan véget ér, a tipikus téli-adventi ízesítésű lattékat még mindig árusítják, mert szeretik, keresik a vendégek. Almás pite, mézeskalács, sós karamella, creme brulée, nem is tudom mindet felidézni, jó pár nem éppen mindennapi ízesítés, nem volt könnyű választani. Kíváncsi voltam az almás pite és a kávé kombinációjára, így e mellett tettem le a voksomat. 3 dl-es a latte, hosszú üvegpohár, fémtálcán, a kávé teteje vastagon megszórva fahéjjal (690 Ft). Fel kellett keverni a kávét, hogy az almás szirup ne maradjon a pohár alján. Az én ízlésemnek egy kicsit talán édes volt, de összességében finom, kellemes, itatja magát. A kávé bársonyos. A pultban még este is volt többféle ehető finomság, szendvicsek, tortilla, sütemények (almatorta, fánk, csokitorta, többek között). Mindkettő pultos lány nagyon kedves, mosolygós volt, különösen a szőke hosszú hajú lány. Tetszik, hogy a kisgyerekeknek játszósarkot alakítottak ki.
2019. március 8., kollégákkal járt itt 35 A 70-es évek hangulatát idéző retró cukrászda a Tisza Lajos körút sarkán, a kereszteződésben, a zebránál, saroképületben. Még késő délután is korrekt sütemény kínálat a pultban, alapvetően a jól ismert, tradicionális vonalat követve (Dobos, lúdláb, belga csoki). Tortaszelet árak 400 Ft környékén.
Átlagos méret és elkészítés, némi házias beütéssel (Kata szelet, "kímélő szelet" - bármit is jelentsen ez, fogalmam sincs, mitől kímélt volna meg, túrókrémes piskótának tűnt). A kókuszos-baracklekváros kiskocka egyedinek hatott, ezért ezt választottam, elég tömény, nekem már túlságosan is édes, de az állaga jó, friss, kiadós. Egykedvű kiszolgálás. Benti asztalok és kiülős terasz is van, már aki szeret egy forgalmas kereszteződésben üldögélni.
2019. március 8.egyedül járt itt 45 Bécsiszelet Vendéglőből több is található a városban, hogy ez egy egységes lánc-e, közös tulajdonossal, azt nem tudom, minden esetre az étlap és az árak biztosan nem egységes. A Nemzeti Múzeum mögött, a Bródy Sándor utcai pincehelyiségben lévő étterem a retró vonalat hozza, és hétköznap ebédmenüre specializálódtak.
Ez jelenleg a városban az egyik legkedvezőbb árfekvésű étkezőhely, ugyanis a 2 fogásos menü húsmentesen 890 Ft, húsos főétellel 990 Ft. 3 leves és 6-7 főétel közül lehet választani, bármilyen kombinációban. Ottjártamkor húsleves, paradicsom és karfiolkrém, csészényi mennyiség. A főételek között főzelék, tészta, rántott sajt, gomba, sertés és csirke, a többire nem is emlékszem már. Ha már "bécsiszelet", akkor adódott az egyértelmű választás, bár ennyiért természetesen nem borjú, hanem "csak" sertés. Igaz, vékonyra volt klopfolva, de nagy kerek szelet és korrekt minőségben elkészítve. Nem száraz, nem kemény, nem nyers, nem égett. A rizs olcsó fajta, de teljesen ehető volt. A paradicsomlevesből azért hiányoltam valami levesbetétet vagy akár egy kis reszelt sajtot a tetejéről. A kiszolgálás gyors, a rántott főételeket folyamatosan készíti, a köretek, levesek előre be vannak készítve a pultban. Nem volt kiemelkedő kulináris élmény, de ár-érték arányban valóban nagyon kedvező. Barátságos személyzet. Nincs szervizdíj. Van "rendes" étlap is természetesen, de nem tanulmányoztam át.
2019. március 7.egyedül járt itt 55 A Lónyay utcai Pizza Manufaktúrás fiúk pizzázója, ahol valódi nápolyi pizza sül a kemencében. Egy kis egérlyuk az egész az Astoria közelében lévő Könyvudvarban, a régi gangos bérház földszintjén a kapu melletti jobb oldali sarokban. A villódzó keresztről megtalálod, és ez itt nem gyógyszertárat jelöl.
A berendezéssel nem sokat vacakoltak, helyben fogyasztáshoz van 4 asztal (2 és 4 személyesek), de a belső asztalokhoz már csak lapjával lehet beférni, egy könyöklő, no és a ház udvara, de ott csak talponállózni lehet. A székek kiszuperált általános iskolai székek. Az étlap sincs éppen túlbonyolítva. Összesen 7 féle pizzát sütnek, az egyszerűbb 3 (Margherita példaképpen) 1500 Ft, a többi 2000 Ft-ba kerül. Van pikás-csípős szalámis, többféle sajtos, gombás-szalámis, én ez utóbbit választottam. Minden pizza frissen készül, de a vékony tészta és a fogalmam sincs, hány 100 fokosra felfűtött pizzakemencének köszönhetően csak 1-2 perc a sütési idő. Folyamatosan érkeznek a vendégek, nagyüzem van, de mégis gyorsan megkapja mindenki a finom pizzáját. Italok terén vannak üveges kézműves sörök, Cappy gyümölcslevek és Fritz-Kóla is. Itt nincs pizzaszelet, csak egész, ami nagy méretű kerek pizza, igen vékonyra nyújtva. Tényleg annyira vékony a tésztája, hogy a többség kettéhajtogatva eszi, mint valami pitát. Tálalás kartonlapon, ugyanúgy, mint a Lónyayban és itt sincs evőeszköz, csak szalvéta. Kézzel eszünk, de ez szemmel láthatóan senkit sem zavar. A pizzát 4 cikkbe vágva hozzák, el lehet vele boldogulni. Fizetés kizárólag készpénzzel lehetséges.
2019. március 7.egyedül járt itt 55 Kifejezetten jó hangulatú, egyedi, szerethető romkocsma a 8. kerületben, a Corvin Plaza mögött pár sarokkal, körbevéve mindenféle monumentális építkezéssel. Az egész környék teljesen új arculatot kap, azt nem mondanám, hogy nekem ez minden tekintetben szimpatikus lenne.
A sok egyen üveg-beton-iroda és sokszintes, sorba kötött lakóház között pont az ilyen unikális, személyes, emberközeli helyek fognak elveszni. Sajnos a Gólyának helyet adó épületre is ki van téve az "eladó" tábla, esélyes, hogy hamarosan bontás vár rájuk, de addig is érdemes írni róla, maradjon legalább ennyi nyoma az emlékezetünkben. A benti részből a belső udvarba lépünk be, sokféle, innen-onnan összelomizott bútorok, színes, fiatalos hangulat, jó színtér baráti találkozókra. A hét folyamán több estén élőzene, technó party és effélék, többféle zenei irányzatban. Nemcsak presszó, hanem közösségi tér, sok szociális érzékenységgel megáldva, évek óta folyamatosan szerveznek midenféle segélyakciót, gyűjtéseket, stb.
2019. március 7.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Vérbeli egyetemista kocsma a Móricz Zsigmond tér közelében, egy sarki pincehelyiség. L alakú alaprajz, elég sok asztallal, ülőhellyel. Ha jól láttam, csocsó és biliárdasztal is van. Naponta reggel 8-tól éjfélig nyitva tartanak. Kommersz italkínálat, olcsó árfekvés, sokféle italakció. Arany Ászok a sörcsapon.
Ételfronton retró melegszendvics (550 Ft), bolti ketchuppal és majonézzel vastagon nyakon locsolva. Tiszta 90-es évek! Hagyományos pörkölésű Café Vergnano kávét tartanak, hát ez is erősen kommersz kategória, ráadásul az elkészítés sem volt egy nagy szám, viszont a kávé mellé a tej csinos kis fehér porceláncsészében érkezett, és a pohár víz, mint kísérő sem maradt el, nem is kellett kérni. A mosdó elfogadható minőségű és tisztaságú, de nem ragyog. Nagyon jó rockzene szólt ottjártunkkor. A falon klasszak a filmplakátok, képi dekorációk. Összességében jó hangulatú hely, nekem bejött.
2019. március 7.egyedül járt itt 45 A Cortesi több bevásárlóközpontban jelen lévő pékség-kávézó, a Westendben lévő egységükben többször is megfordultam, földrajzi közelség okán. A Mammutban lévő standjuk a Mammut 2 épülete közti átjáróban, a függőfolyosó sarkán található, a 2. épülethez közelebb.
A téli, Karácsony előtti időszakban a Stühmer szaloncukrok miatt volt érdemes pket felkeresni, nagyon kedvelem ezeket, és itt a teljes szortiment kapható. Igaz, drágábban, mint a Stühmer márkaboltokban. Most, tavasszal a fánkok igazán figyelemreméltóak, szó szerint sokszínűek és édesek, de meglehetősen drágák, csakúgy mint a szépen díszített muffinok. A kiszolgálás segítőkész. Finom a kávé is. A folyosó másik oldalán, az üvegablaknál le lehet ülni helyben enni-inni. Azt a nagyon finom pisztáciás sütit, amit a Westendben kóstoltam náluk, itt nem láttam, talán csak elfogyott.
2019. március 6.gyerekekkel járt itt 55 A Linzer és az Orosz családhoz köthető borászat és vinotéka-borbár Fertőrákos központjában, a Fő út mellett található, egy szépen felújított, csinos házban. Fő célkitűzésük a soproni borvidék szőlőfajtáinak, borainak népszerűsítése. Szőlőseik a Fertő-tó környékén találhatóak.
Fehér borok között természetesen zöldveltelini, olaszrizling, rizlingszilváni (Supernova fantázianéven), kékrankos rozé és vörös, zweigelt, néró (ez utóbbi egy csemegeszőlő). Érdekesség, hogy árusítanak palackozva fehér és vörös mustot is. A slusszpoén, hogy nemcsak borokat, de kézműves söröket is tartanak, a szintén helyi Krois Brewery kézműves sörfőzde legjobbját, a Black Unicorn-t, azaz a Fekete Unikornis stout-ot itt sikerült beszerezni. (aztán később a Puskás Étteremben is). 5 csillagos kiszolgálás. Csinos, kellemes belső tér, a kapualjban kialakított fedett teraszon, de bent is igazán kulturált körülmények között lehet leülni. Ételeket nem láttam.
2019. március 6.egyedül járt itt 55 Úgy látszik, ez a trend mostanság, minden modern üvegcsoda irodaépület földszintjére KELL telepíteni egy trendi kávézót. A Váci út végig tele van ilyen csodapalotákkal, mindkét oldalon, szóval van kávézó is bőségesen.
Cafe Frei-ből is többet találni, ez a szóban forgó a Nordic Light, azaz Északi Fény Irodaház alján található, saroképület, 2 oldalról is van bejárat, a Váci út felől és oldalról a kis belső sétányról is. A berendezés tipikus Frei-es, 2 sorban asztalkák, zöld mintás tapéta, épített pult, az asztalokon az aktuális színes katalógus ezernyi színes fotóval, érdekes-kalandos történetekkel. Ahhoz képest, hogy már késő délután van, lejárt az irodisták munkahelye, a pultban még egész változatos a sütemények kínálata. Ahogy a kávékat is földrészek, nemzetek szerint csoportosítják, hasonlóképpen a sütemények, pohárdesszertek is 1-1 országhoz vagy tájegységhez, városhoz köthetőek. Sorrentói citrom-meringue tortácskát (590 Ft) és St. Lous-i, azaz amerikai típusú földimogyoró-brisé kávét választottam (590 Ft), amelyet különleges, talpas kelyhes kávéban tálaltak. Nekem mindkettő határozottan ízlett, jó választás sikerült! Barátságos, de nem gyors a kiszolgálás. Mellékhelyiség, mosdó nincs!
2019. március 6.egyedül járt itt 45 A 90-es évektől 2017-ig mondhatni törzsvendégek voltunk, az akkori munkahelyem közelsége okán, most hosszabb kihagyás után jártam erre ismét. A stílus - retró - és a népszerűség - teltház pénteken kora délután - mit sem változott, a sütemények kínálata is hasonló. Árfekvés továbbra is barátságos, főleg 5.
kerületi viszonylatban. Örömmel konstatáltam, hogy a kedvenc aprósütik továbbra is kaphatóak: a rózsaszín tetejű diós kocka és az almazöld tetejű mákos. A diósból elhoztam az összeset, nem volt sok, szerintem másoknak is ez az egyik kedvenc. Vettem még mellé 8 db csokis kókuszos sütikét. Dekára mérik, összesen 880 Ft-ot fizettem. Egykedvű kiszolgálás, két fiatal lány volt a pultban. Benéztem a mosdóba is, hát az botrány, rosszabb, mint volt. A női WC ajtaját nem lehet bezárni, ki van lazulva a retesz, a férfi ajtaja szorul, meg van ereszkedve. WC papír, kéztörlő nincs a nőiben, ellenben van kellemetlen szag. Szomorú ez az igénytelenség. A sütik nem változtak, minden finom, friss volt, gyorsan elfogyott otthon minden.