Gyémánt 500
2023. február 21.egyedül járt itt 55 A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó emlékhely a Lurdy-ház Bevásárlóközpont közelében található, gyakorlatilag a plázával szemben lévő kis dombon a Könyves Kálmán körút másik oldalán. A terület a Ferencvárosi Pályaudvarhoz tartozik, és egy betonbunkerben kapott helyet, amely a pályaudvar légoltalmi óvóhelyeként funkcionált a II.
világháborúban. Nagyon szuggesztív az emlékmű, a betonkocka egyik oldalába félig már befutott egy vasúti kocsi hátulról, illetve a másik oldalon szintén félig látszik ki a vagon. A bunker előtt álló 3. teljes vagonból domborművekként emelkednek ki a szenvedő hadifoglyok, az elhurcolt emberek, férfiak és nők, mintha szellemalakokként lépnének ki a vagon oldalából. A vagon oldalában gyűrött papírdarabokon a talán utolsó reményt adó erők, gondolatok szállingóznak: haza, ima, hit, béke, ölelés, remény. Sokaknak sajnos nem sikerült túlélni a borzalmakat. Közel 300ezer magyar sohasem tért vissza Szibériából, ahová a szovjetek a II. világháborút követően egy "kis munkára" elvitték őket, valójában ismeretlen helyekre, távoli vidékekre, kényszermunkatárborokba, évekre hurcolták el őket, embertelen körülmények között halálra dolgoztatva az ártatlan, semmi rosszat nem tett embereket. Nagyapámnak nagy szerencséje volt, hogy magyar katonaként megúszta a gulágot és a malenkij robotot, mivel az ausztriai Welsben amerikai hadifogságba esett, onnan térhetett haza. A bunkerban vezetéses kiállítás látható, kizárólag előzetes bejelentkezéssel.
2023. február 19. járt itt 55 Holokauszt emlékhely az V. kerületi id. Antall József rakparton, a Parlament közelében. 2005-ben avatták fel, azóta az egyik legtöbbet látogatott látványosság lett Budapesten, én amikor csak erre jártam, mindig jelentős tömegeket látok itt fotózni, nézelődni, emlékezni, főleg külföldieket, de nem kizárólag.
Sokan hoznak ide 1-1 szál virágot, kis emléklapot, olykor mécsest is gyújtanak. A nyilasok hatalomra jutásának idején, 1944 őszén és telén innen, a Lánchíd és a Margit-híd közötti szakaszon lőttek a Dunába számtalan zsidó embert, ahogy a cipők is mutatják, férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket, gazdagokat és szegényeket, az áldozatok pontos száma nem ismert, de több ezer főre becsülik. Bár a történészek évtizedek óta foglalkoznak a témával, a részletek a mai napig homályosak. Legutóbb egy téli napon, naplementekor jártam erre, ekkor készültek a fotók.
2023. február 12.barátokkal járt itt 55 Egy nagyon exkluzív, elegáns és ehhez mért árazású cukrászműhely bemutató "szalonja" a belvárosban, a Petőfi téren, történetesen a Rumour étterem előterében. Igazából véletlenül keveredtünk ide, aznapra volt foglalásunk a Rumour étterembe, és a környéken sétálva, a "tetthelyet" előzetesen felmérve tértünk be ide.
Csodálatos francia stílusú monodesszertek és tortaszeletek sorakoznak a pultban. A bájos, udvarias hölgy - aki nem a cukrász hölgy volt, hanem egy alkalmazott - elmesélte, hogy a közös helyszín nem véletlen, ugyanis a cukrász hölgy készítette Rácz Jenőé esküvői tortáját. Megrendelésre itt is készülnek egész torták is, a rendelést elsősorban online bonyolítják, szükség szerint telefonon egyeztetve, pontosítva. Közel tucatnyi pompás sütifajta közül lehetett válogatni, és komolyan mondom, hogy bármelyiket szívesen megkóstoltam volna. A hölgy részletesen elmesélte az összetevőket, az ízvilágot, a koncepciót. Végül a banános-csokis csodát választottam. Az árak nagyon magasak, gyakorlatilag 2000 Ft alatti szeletár talán nem is volt. Az általam választott 2100 Ft, amely ár mellett a sütidoboz (hajtogatott karton) +300 Ft-os ára szinte már semmiségnek tűnt, de nem vihettem át a városon egy szalvétában, muszáj voltam ezt is kifizetni. Nagyon finom, intenzív ízű, karakteres, nagyon csokis, nagyon banános volt a süti, pont amilyenre számítottam. Nagyon ízlett! Szerintem még muszáj lesz mást is kóstolni. Lehet helyben is sütizni, és van kávé is. A berendezés nekem egy kicsit csicsás, virágos, púderes, csajos, de nagyon elegáns.
2023. február 12.egyedül járt itt 45 A Westend aluljáró szint étkezős szigetének egyik legújabb tagja a Burgerilla. Legalábbis decemberi látogatásom idején még biztosan újnak számítottak. A hamburger rajongók a Lurdy-házból ismerhetik őket, hiszen az első egységük már évek óta ott működik, és a Lurdy-n belül az egyik legszínvonalasabb étkezőhely volt, megjegyzem, a mezőny nem volt valami erős.
Itt a Westendben lényegesen nagyobb a konkurencia e tekintetben, bár inkább mennyiségi, mint minőségi szempontok mentén. Ráadásul az egyik leglátogatottabb gyorsétteremlánc, a KFC mellett kaptak helyet, amely előtt szinte mindig nagy várakozó embertömeg csoportosul. Ez egy kicsit hátrányos is lehet a Burgerillának, de talán előnyös is, ráugorva a KFC-nél várakozni nem akaró "lepattanóra", hiszen itt a Burgerillában gyakorlatilag azonnal, várakozás nélkül le tudtuk adni a rendelést. Az étlapon többféle kézműves burger sorakozik, menüben vagy magában csak a szendvics, továbbá tortillák és quesadillák. Van még néhány fajta húsos tál körettel, értelemszerűen zsemle/buci nélkül. A legolcsóbb burger 1990 Ft-nál kezdődik, a menük többsége 3000-3500 Ft között alakul. Az általam választott klasszikus menüben a magvas buciban jégsaláta, karika paradicsom, lilahagyma és házi szósz volt a közepesre sütött marhahúspogácsa mellett (2890 Ft). A menüben alapesetben sült hasáb és egy dobozos Cola termék jár, felárral édesburgonya. A szószok is plusz költséget jelentenek (390 Ft, kis tálkában). Mivel a burgerek frissen készülnek, a hús frissen sül, így pár percet várakozni kell, az étel elkészültét kis csipogó jelzi. Bár esetemben pont szemben volt egy szabad asztal, így csipogás nélkül is tudtak jelezni a pultból. Nekem ízlett az elkészült burger, korrekt volt, amit kaptam. A képek a valóságnak megfelelőek. A krumpli átlagos mirelit.
2023. február 12. járt itt 35 A számtalan Fornetti egység egyike a Móricz Zsigmond körtéren. Beülős része nincs, a kiszolgálás az utca felől történik, a pultnál lehet rendelni és fizetni. A kínálat édes és sós péksüteményekből áll, az apróbbak dekára kimérve. Egy nem igazán barátságos középkorú hölgy szolgált ki.
A termékeiket évek óta ismerem, alkalmanként fogyasztom, középkategóriás, mirelitből gyorssütött termékek, amelyeket frissen érdemes fogyasztani, másnap már nem igazán jó az állaguk, vagy szivacsos vagy száraz lesz a tárolási körülményektől függően. Voltaképpen ez a péksütemények gyorsétkezdéje. Gyorsan, elfogadható áron, az albán pékségeknél jobb minőséget nyújtanak. Pizzás háromszögeket vásároltam, 10 dkg 390 Ft-ba került. (4 db/ 439 Ft-ba került). Az ablak előtt van egy asztal (szabadtéren a járdán), ott lehet talponállózni, ha valaki helyben szeretne enni. Egynek elmegy hely.
2023. február 12. járt itt 55 Az Arán Pékséget évekkel ezelőtt megismertük és megszerettük a pesti oldalon, a Wesselényi utcában. A szimpatikus magyar páros több évnyi szorgalmas dublini tanulás és tapasztalatszerzés után az első egységüket ott nyitotta meg 2019-ben, ahol az ír kenyérsütés rejtelmeivel egyre több vásárlót ismertettek meg.
A budai oldalon lévő pékségüket két esztendővel később, 2021-ben nyitották meg, most sikerült végre ide is eljutnom. A kínálat gyakorlatilag megegyezik a korábban megismert termékekkel. Kitűnő minőségű, illatos, ropogós, belül omlós, csodás ízű, szép küllemű kenyerek, édes és sós péksütemények adják a kínálat gerincét. A saját kikísérletezett vadkovászból akár otthonra is lehet vinni, ha valaki saját maga is szeretné otthon kipróbálni a kenyérsütést. Én erre nem vállalkoztam, viszont megkóstoltam 1-1 édes és sós péksüteményt is. Fahéjas-almás párnát (600 Ft) és paradicsomos-sajtos párnát (650 Ft) választottam. Mindkettő kitűnő, friss, finom volt, méretre is megfelelő, kiadós. Ahogy elnézem a péktermékek árának meredek emelkedését, már nem is tűnik olyan drágának. Az egész kis üzletet finom, frissen sült kenyérillat lengi be. Helyben is lehet az ablaknál enni, a pékáruk mellé kávé is kapható, de én elvitelre vásároltam. Nagyon jó ötlet, hogy a kenyerekből helyben készült szendvicseket is kínálnak. A pult mögött két mosolygós lány szolgált ki.
2023. február 5. járt itt 35 Modern, fiatalos, amerikai típusú fánkozó az Astoriánál, amely a közelmúltban nyitott egy korábbi kávézó, azt megelőzően étterem helyén. Kiülős terasszal is rendelkezik. A fő tematika a Harry Potter, a fánkok elnevezése, valamint a dekoráció (zászlók) is utal a népszerű film- illetve könyvsorozatra.
A fánkok 3 árkategóriába soroltak 880/980/1080 Ft-ért, ami elég húzós ár szerintem még a jelenlegi árviszonyok között is. Zavart, hogy nem volt kiírva, milyenek a fánkok, mivel vannak töltve, ha egyáltalán töltve vannak, ránézésre nem lehetett beazonosítani, és az az információ is hiányzott, hogy melyik fánk melyik árkategóriában szerepel. A berendezés L alakú, a rendelés és fizetés a pultnál történik, helyben van 4 kis asztalka. Elvitelhez ki van téve egy pultra cukor, édesítő, sk. lehet adagolni. A kávék is túlárazottak, egy cappuccino 1160 Ft-ért legalábbis nekem már drágának számít, fura módon a latte is ugyanannyiba került, pedig az általában több szokott lenni, hiszen nagyobb az űrtartalma, több benne a tej. Minden esetre egy lattéért, amit ráadásul egy papír pohárban kaptam, mivel nincs náluk csésze/üvegpohár (? ) és egy fánkért fizettem több, mint 2200 Ft-ot. Ez többe került, mint a velük majdnem szemben lévő török étteremben az aznapi ebédem. A kiszolgálás két fiatal hölgy személyében egykedvű, kicsit unott volt, egy mosoly nem volt az arcukon. Újabb furcsaság, hogy tányér sem volt, csak egy kis kartonpapírra tették a fánkot, amit két kis csücsökkel kéne a két oldalán megfogni, Mondanom sem kell, hogy ezeket a kívül-belül töltött, megkent fánkokat így nem lehet megfogni és kulturáltan enni, harapni. Az már nem is okozott meglepetést, hogy kanaluk sem volt a kávéhoz, még akár műanyag sem. A fánkom nem volt rossz, kívül csokis, belül kávékrémes, de semmi extra, a tésztája egy kicsit nehéz, tömör. A kávé tűzforró volt, ihatatlan. (Elvittem, útközben kihűlt, de nem ez lett volna a terv, hanem helyben a fánk mellé kortyolgatni). Nem lesz törzshelyem, ha már fánk, akkor tudok ennél jobb fánkozókat is a városban.
2023. február 5. járt itt 35 Hétköznap ebédidőben jártam itt. Az Istanbul az egyik jól ismert, több éve bejáratott török étkezde-lánc, melynek Budapesten több egysége is van. Az elviteles mellett helyben is van étkezési lehetőség, itt ráadásul egy galériaszinttel kibővítve. A lenti részben 4 kisebb asztal kapott helyet. A rendelés a pultnál történik önkiszolgáló rendszerben.
A legnépszerűbb gyros (kebab) mellett húsos és zöldséges egytálételeket, salátákat, desszerteket (sült, gyümölcsös tejberizs, fahéjas tejbegriz) is kínálnak. Fura, hogy az étlapon a görög gyros nevet használják és nem a török kebabot, pedig a személyzet is törökökből áll. A pultban két középkorú férfi, egyikük kifejezetten mosolygós, barátságos, a vendégekkel közvetlen, valamint egy fiatal lány szolgált ki. Ahogy másutt is láttam, a gyros húst kizárólag a férfiak "kezelhetik", süthetik, szelhetik és adagolhatják, a lány nem. A gyros tál menüben (0,5 l-es Coca Cola palackos itallal) 2950 Ft, míg a kisebb adag tortillában vagy pitában 1750 Ft (szintén üdítővel). A köret választható (2 féle rizs, bulgur, joghurtos tészta, sült krumpli). Én egy kis adag falafel tálat ettem, amely így nem szerepelt az étlapon, de azért kaptam. 1800 Ft-ért a tálon 3 db falafel golyó (nem friss, mikróban melegített), török rizs, valamint többféle zöldség szerepelt. Zöldsaláta, káposzta, paradicsom karikázva, görög saláta. Pluszban kértem egy kis tzatzikit is mellé, valamint a hagymáról és a csípős mártásról lemondtam. A saláta egy kicsit állott, fonnyadt volt. A pitát egy kicsit megpirítva és felcikkezve kaptam, azonban a joghurtos öntetre rátéve (de miért? teszem fel a kérdést minden alkalommal). Az asztalok és a tálca kétes tisztaságúak, de legalább volt rendes fém evőeszköz, nem a törékeny műanyaggal kellett bohóckodni. A mosdót nem ajánlom használatra, csak halaszthatatlan esetben. A környék lehangoló, koszos, lepusztult, pedig a város egyik csomópontjában, a belvárosban járunk. Összességében 3 pontot adtam, de ajánlott kategóriában tartom.
Érdekes
2023. január 27.gyerekekkel járt itt 45 Bár 2021-es év szerepel a címben, de igazából 2022-ben is megrendezésre került ez a program a Westend Tetőkertben. December elejétől december végéig a tetőkertben korcsolyapályát és mellette egy fedett hüttét építettek. A 6. és 13. kerületi lakosok ingyenesen használhatták a koripályát, és lehetett korcsolyát is bérelni.
Aki más helyről érkezett, az pedig a belépőjegy árát a Westendben levásárolhatta vásárlási utalvány formájában. A pályát minden nap felújították kora délután. A gyerekek többször is kijöttek ide korcsolyázni, én meg közben a hüttében üldögéltem. Esténként különböző programokat is tartottak. Sajnos a téli szünet vége előtt vége lett a szuper programnak, kár, hogy nem tartották még fenn tovább is, hiszen még most jönnek az igazi hidegek, az igazi korcsolyaidő. A kisebbek számára Carousel körhinta is volt, szintén ingyenesen.
2023. január 27., kollégákkal járt itt 55 Évek óta mindig ki szoktunk jönni ide a Bazilikához, megnézni az adventi vásárt és a fényjátékot. 2022-ben is nagyon szép volt a fényjáték, amelyet a Bazilika homlokzatára festettek-vetítettek.
Ahogy már leírtam a Vörösmarty téri adventi vásár kapcsán, sajnos annyira drága lett a vásár, hogy szerintem egyszerűen nem érdemes itt semmit vásárolni, csak pénzkidobás, mert semmi olyat nem árusítanak, amit ne lehetne máshol, akár a közelben is lényegesen olcsóbban beszerezni, gondolok itt az ételekre-italokra (forralt bor, puncs, illetve lacikonyha, lángos, kürtös kalács). De a hangulat miatt nagyon is érdemes kijönni, valóban igazi karácsonyi miliőbe kerül itt az ember. Hétvégén elég nagy tömeg szokott lenni. Én rendszerint hétköznap munka után járok erre, korán sötétedik, így a fényjátékot is elcsípem. Évek óta a legszebb európai adventi vásárok között tartják számon, szerintem teljesen jogosan.