Gyémánt 500
2019. január 15., kollégákkal járt itt 45 A régi Haxen Bajor Sörözőben és Étteremben a Király utcában jó párszor megfordultunk kollégákkal évekkel ezelőtt. Utóbb történt névváltozás és fazonigazítás is, ugyanakkor kb. 2 évvel ezelőtt a Hold utcai piac földszintjén, közvetlenül a főbejárat mellett nyitott a Haxen is egy kifőzdét, ahol a magyar és bajor "közönség-kedvenceket" lehet megkóstolni.
A választék nem nagy, de ami van, az erős ajánlat. 3 féle leves, a hagyományos igen tartalmas gulyás és bableves mellett érdekességként kápia krémleves kecskesajttal, aztán a főételek között jön az ikonikus csülök bajor káposztával, de van még grill kolbász és lassan sült tarja is. A táblás ajánlatban sütőtök krémleves és töltött káposzta is hívogatta a vendégeket. Az ún. sétálós csülök elvitelre készül, nagy zsemlébe töltve (1400 Ft). A kákabélűek cézár salátával vagy grillezett gomolyával vigasztalódhatnak. A levesek ára 900-1200 Ft közötti, a főételek 1700-2100 Ft között alakulnak. A pultnál kell rendelni, a nyársakon sülő, forgó csülkök árnyékában, majd valamelyik közös asztalnál lócán lehet helyet foglalni, ahol felszolgálnak. Tömény, kiadós, nagy adagokat adnak (ld. a képeken). Gulyást kértem (kenyér incl. , nem kellett érte fülön fizetni), cseréptálban forrón, jó paprikásan érkezett, kifejezetten jól sikerült, azért megemlítem, hogy volt benne 1 db inasabb, rágósabb húsdarab is. Már ezzel önmagában jól lehetett volna lakni, de nem tudtam ellenállni a kasiersmarni-nak, azaz a császármorzsának, amelyet házi baracklekvárral kínáltak (900 Ft). Hát ez is kitűnő volt, igazán házias, kis piros zománcos lábasban; nekem nagyon bejött, kicsit megkapatva de nem odaégetve, jól megpirulva az alja. A fizetésnél volt egy kis probléma, a smarnit kétszer, duplán ütötte be a pincér, és nem ő, hanem én vettem észre, azért 2 tételt adni nem olyan nagy mutatvány szerintem. De elnézést kért, korrigálta. Úgy gondolom, nem átverni akart, pusztán figyelmetlen volt. Egy dl szóda 50 Ft.
2019. január 15.egyedül járt itt 35 A Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria földszinti lobbijában, a bal oldali szárnyban található ez a kávézó, amelyet a múzeumi belépő megvásárlása nélkül is fel lehet keresni. Az épület előtt, a bejárat mellett hatalmas kitelepülős teraszt működtetnek egész évben - elvileg, mert a fagyos téli hónapokban nemigen van kedve senkinek kiülni.
Amikor a nyári főszezonban jártam itt, kinti grill terasz is működött, tele volt turistákkal, árfekvése is nekik lett kialakítva, így meg sem fordult a fejemben, hogy itt egyek valami komolyabb főétkezést. Egyébként kommersz turistás ételeket kínáltak: pizzát, salátát 2000 Ft-tól induló árfekvésben. A jeges kávé 1150 Ft-ba került. Egyébként a kávé egész jó. A benti büfében meglehetősen nagy volt a tumultus a legutóbbi látogatásomkor, magyar szót nem is hallottam. Ülőhelyet találni esélytelen volt. A pult kínálata amúgy nem volt rossz, volt vagy 5 féle szendvics: bagel, panini, rántott húsos zsemle, szalámis kifli, valamint fősodratú népszerű sütemény, illetve tortaszelet is vagy 6-7 féle (Dobos, kókuszgolyó, sajttorta, gyümölcsös túrótorta, tiramisu torta). Lehet, hogy tévedek, de engem a Szamos süteményeire emlékeztettek küllemben és ízben is. A kiszolgálás lassú, de ez nemcsak a személyzet számlájára írható, hanem a döntésképtelen, tanakodó turisták miatt is kialakult a sor (főleg a kínaiak voltak borzasztó tehetetlenek, ráadásul angolul sem tudtak). Összességében, ha nem lenne tömeg, akkor egy egész jó hangulatú kis hely lenne, én alapvetően kedvelem a múzeumi kávézókat, ha csak tehetem, be szoktam nézni mindegyikbe, nem nagy dologra, de egy italra vagy sütire feltétlenül. Pozitívum még, hogy van mosdó közvetlenül a kávézónál, nem kell elzarándokolni a múzeum másik végébe ez ügyben.
2019. január 15.egyedül járt itt 25 Lepattant, koszoska kínai büfé a Ferenciek terénél. Egyfőnyi kínai személyzet, szűkös belső tér, meglehetősen lepusztult, nem igényesen kialakított, mondhatni ízléstelen dekoráció. Mintha a berendezés egy részét valami halász vagy kalóz büféből vették volna át, van papagáj és hajó makett is. A fal fáradt rózsaszín.
A pultban előre elkészített, többségében generálszószos ételek, de ellentétben a hasonszőrű kínai gyorsétkezdékkel, itt sok fémtárolónak már csak az alján volt 1-2 adagnyi kaja. Az árképzés egyáltalán nem átlátható. Papíron olvastam 710 Ft-os akciós menüt, amit én kértem, az egy kis adag szezámos csirkegolyó volt zöldséges rizzsel 900 Ft-ért. Dobozos kólával a rizses egytálételek 1100 Ft-ba kerülnek, a kiírás szerint. Semmi érdekfeszítő ételt nem láttam, vagy olyat, ami ne lenne a többi tucat kínaiban is. Hogy valami pozitívumot is említsek, nem műanyag, hanem porcelán tányér és fém evőeszközök vannak, de a tisztaságuk ezeknek is kétes. A mosatlan edényeket a pult szélére, a vendégek részére is jól látható helyen gyűjtik, gondolom, ha lesz egy kis szusszanás, majd elmosogat a személyzet. Főleg a környékbeli építkezésekről járnak ide melós emberek enni, a környéken olcsóbb helyeket nem igazán találni. Mikróval melegítés alap, kérdezés nélkül is. Egyszeri alkalom volt, hogy ittjártam, többet nem tervezem. Nem ajánlom.
2019. január 14., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Régi vágású, tradicionális magyaros étterem a 6. kerületben, pár percnyi sétára az Andrássy úttól. A boltíves pincehelyiséget a 70-es-80-as évek retró stílusában rendezték be. Sok asztalt tömörítettek be a kissé szerencsétlen kialakítású - szinteltolásos - belső térbe, így a szomszédos asztaltársaságok akarva-akaratlanul is belehallanak még a halk beszélgetésekbe is.
Szóval romantikus elbújós találkára nem éppen a legalkalmasabb helyszín. De ide, ahogy láttam, nem is e célból érkeznek a vendégek. Nem egész nap, hanem csak a főétkezések idejére tartanak nyitva. Ebédidőben verhetetlen árú és változatos ebédmenüt kínálnak. 3 fogás (leves, főétel, desszert) mindössze 1500 Ft-ba kerül, és nincs szervizdíj. Egy oldalnyi fogás közül lehet válogatni. Májgombóc levessel kezdtem, kifejezetten nagy adag volt. A gombóc házi, teljesen felismerhető a máj benne, a lé kissé vegetás hatású. A sárgarépa kifejezetten jó, finom. A sok főétel közül grillezett csirkemellet kértem sajtmártással krokettel, meglepődtem, mekkora az adag, 2 szelet hússal adták. A mártás itt is kissé "bolti" hatású volt, a krokett meg mirelit, de amúgy rendben volt az étek. A desszert gesztenyepüré szintén ezen a színvonalon mozgott, otthon én is kb. ilyeneket kreálok saját kútfőből, félkész bolti cuccokat hasznosítva. Ami itt a cél, az maximálisan teljesül: lakjunk jól jutányos áron, nem gasztro-kult babérokra tör a Regős. Kicsit kajaszag volt, de nem vészes. A személyzet nagyon igyekvő, gyors, pörgős a konyha és a kiszolgálás is. Az italkínálat kommersz: Soproni sörök, Rézangyal pálinka, de az italárak is barátságosak. Összességében nekem szimpatikus volt az étterem és jóllakottan távoztunk. A kollégák sem panaszkodtak. Végül is, ezért jöttünk. A fali vitrineknél érdemes elidőzni pár percet: sörnyitó és dugóhúzó gyűjtemény látható az üvegfal mögött.
2019. január 13.egyedül járt itt 35 Családi vállalkozásban üzemeltetett, kisbolttal egyben működtetett pékség Pesterzsébet Duna-menti részén, az új építésű Mediterrán lakópark tömbjei között. Akadálymentesített megközelíthetőség, ami a környékbeli nagyszámú kisbabás, babakocsis szülőnek lehet kedvező.
A választék annyira nem nyűgözött le, inkább alapvető kenyérfélék, sósakban erősebb volt a kínálat, mint édes péksütikben. Végül egy sós perec mellett döntöttem, amit 210 Ft-ért kissé túlárazottnak éreztem. Minőségben átlagos volt. Mint megtudtam, nincs saját péküzemük, két helyről rendelnek, a perec a gyáli Sütipék sütödéből érkezett. A kiszolgáló-pultos hölgy kedves volt, lehetett vele normálisan beszélgetni, manapság ez sem általános.
2019. január 13.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Új étterem a Corvin sétány egyik sarokhelyiségében, korábban egy gasztronómiai szempontból nem számottevő bár működött itt, ami annyiból maradt emlékezetes számomra, hogy gitárok (is) voltak a falon. Azt olvastam a Portumról, hogy alapvetően a portugál konyhát szeretnék bemutatni, hogy ez mennyire sikerült, azt nem tudom, mert portugál vonalon nem vagyok képben.
Viszont ami tény, az tény: ez számomra is egy "Kulináris kaland" - ez ragadott meg leginkább DEndre beszámolójából, és én is csak bólogatva osztani tudom a véleményét. Nagyon jó ár-érték arányú ebédmenüt kínálnak, amibe a konyha ugyanúgy odatette magát és megmutatták, mit tudnak. Prémium alapanyagok, izgalmas fűszerezés és íz-kombinációk, tökéletes elkészítés. Kínálnak 2 vagy 3 fogásos menüt, mindegyik fogás esetében van választási lehetőség (leves vagy előétel, 3 főétel, desszert). Víz karafban bekészítve az asztalokra, nem kell kérni. Kitűnő kacsamáj terrine minden tekintetben, mennyiségre is kiadós, rukkolával. A mellé adott bolti szárított füge mondjuk tévedés volt, én nem is foglalkoztam vele. A máj maga annyira nagy adag volt, hogy kevés volt a kenyér, de nemcsak nekem, másnak is, de lehetett azt is pluszban kérni. A kenyér is hibátlan, fehér házi baguette. A főételek közül a leírás alapján lazábbnak tűnő grillezett brie sajtot választottam salátával, steak burgonyával, szintén nagyon ízletes, kellemes volt, bár ebben a sajt mennyisége éppen lehetett volna több, ez csak zóna-adag volt. A 2 fogásos menü 12% kötelező szervizdíjjal együtt 2160 Ft volt. A hely pár hónap alatt abszolút befutott, telt házzal mennek hétköznap ebédidőben (pl. közel a Nokia, sok céges belépős vendéget láttam onnan, de persze jöttek máshonnan is, csak őket nem lehetett ilyen könnyen beazonosítani), kisebb-nagyobb társaságok is érkeztek. Az ebédmenü mindig egy hétre van meghirdetve. Az étterem elegáns, modern, a berendezés egyszerű, letisztult, ugyanakkor barátságos, emberközeli, egyáltalán nem egy afféle karót nyelt hely. A személyzetnek nagyon pörögni kell, de bírták, látszott, hogy profik. Amit írtam némi negatívumot, azt szó nélkül hagyni nem akartam, de ezek miatt pontot levonni abszolút nem tartanám korrektnek, így nem is teszem.
2019. január 13., kollégákkal járt itt 45 Négy csillagos szálloda Pesterzsébet Gubacs városrészében, közvetlenül a Duna-parton. A belvárostól meglehetősen távol esik, a jó pár perces sétára lévő HÉV-vel vagy tömegközlekedéssel kb. 20 perc alatt lehet beérni a Boráros térre. A szálloda modern, pár éve épült, viszonylag kicsi, kb. 20 szobájuk van, családias, 2 szintes épület.
A szobákhoz elég nagy terasz kapcsolódik. A berendezés igényes, elegáns, mediterrán hangulatú, de inkább sötétebb, barnás színvilágot álmodtak meg. A puccosabb Deluxe szobákban a szobán belül van ún. élménykád és privát szauna tartozik hozzájuk. A szobaárak 100 eurótól kezdődnek, úgyhogy olcsónak éppen nem mondanám, de csomagban nyilván ennél lehet kedvezőbb árat is elérni. Nyáron grill teraszt is működtetnek. A szálloda előtt ingyenes parkolási lehetőség, sorompóval és kerítéssel biztonságossá téve. A belső kertben kis bambuszerdőt telepítettek, amelyre az étteremből és a lobbiból is kilátni. A szálloda mellett található a jacht klub, illetve a hotelnek saját jacht kikötője is van a parton. Céges csapatépítésekre szokták hétköznap kivenni, hétvégén romantikus elvonulásokra. A környéken nincs túl sok látnivaló, a Dunán kívül. A majdnem telekszomszédos pesterzsébeti strand bontását a közelmúltban kezdték el, előtte évekig üresen állt. A személyzet fiatal, segítőkész. Wellness, medence nincs. A wifi megbízhatóan működött.
2019. január 13.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Pesterzsébet legszebb részén, a Gubacsi híd lábánál, a Duna-parton található családias szálloda étterme és bárja. Reggelente nemcsak szállóvendégeknek svédasztalos reggelit kínálnak 10. 00 óráig. Az étterem a szálloda földszintjén található. Tágas, sok asztal van, esténként élő is van zene bárzongoristával.
Elegáns, visszafogottan modern berendezés, tiszta, rendezett, de egy kicsit rideg véleményem szerint. Prémium kategóriás hely, így is van árazva. Azaz meglehetősen drága. A kávé kitűnő, Costa Ricá-ból származó kávéból főzték. A másik választási lehetőség az etióp lett volna. Egy cappuccino 720 Ft + 11% kötelező szervizdíj, összesen 800 Ft-ot mutatott a számla, ami véleményem szerint meglehetősen drága, még ha jó, akkor is. Bőven a belvárosi árszínvonal feletti. Az ételek minőségéről nem tudok beszámolni. Bankkártyával lehet fizetni. A személyzet csupa fiatalból áll, akik udvariasak voltak. A kiszolgálás ráérős, komótos, sietségben lévő vendégeknek nem biztos, hogy ajánlanám a Duna Gardent, ha csak egy kávéra vagy egyéb italra, frissítőre akarnának betérni. Az étteremből a Dunát nem látni.
2019. január 13.egyedül járt itt 45 A Corvin sétányon a Salaam Bombay indiai étterem helyén nyitott meg a 9 Asztal névre hallgató latin bár és étterem. Megszámoltam, valóban kilenc asztaluk van, eltérő méretben és formában. A berendezés színes, gazdagon dekorált, találni jó pár vidám koponyát is, mint díszítőelemet, a mexikóiak is igen kedvelik ezt a motívumot, példaképpen a tequilás üvegeken is vissza-visszaköszön.
Fura volt, hogy a hangfalakból táncos latin dalok szóltak, meglehetősen hangosan, miközben a tévében párhuzamosan az elmúlt évtized amerikai megasztárjainak videoklipjei mentek, lenémítva. Ebédidőben kínálnak két fogásos ebédmenüt, ami nem választható, egy leves és egy főétel, mindez 1590 Ft-ért nem tartozik éppen a legolcsóbb ebédek közé, de kíváncsiságból kipróbáltam. A menüben jobbára jól ismert magyaros fogások szerepelnek. Ottjártamkor gombaleves és bácskai rizseshús kovászos uborkával. Eléggé fűszeresen, kicsit csípősen főznek, azt meg kell hagyni, az adag megfelelő méretű, én a főételt nem is bírtam megenni. A leves csészényi adag. Egyebekben a normál étlap árai meglehetősen drágák, mondhatni túlárazottak. Az egész személyzet nagyon fiatalokból áll, beleértve a nyitott konyhában dolgozó szakácsokat. Esténként latin esteket tartanak. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyával lehet fizetni.
2019. január 13.egyedül járt itt 35 Évek óta felbukkan a városban itt-ott a Taste of India indiai gyorsétterem. Először Óbudán, a Kolosy Piac mögötti kis utcában talán 3-4 évvel ezelőtt, azután tavaly a 13. kerületben a Hollán Ernő utcában nyitottak egy egységet egy kis szuterénben, majd rátaláltam indiai étel-keresés kapcsán a világhálón erre az egységükre, ami a Boráros térnél található.
Hát, hogy is fogalmazzak? Minden szempontól autentikus. Nem csoda, hogy az elvitelt javasolták ott is, mivel a helyi körülmények finoman fogalmazva is igencsak puritánok. Semmi dekor, nagyon egyszerű házgyári 2 asztal, a pult mögött egy hatalmas ipari kifőzde, csövek, ronda festés, mintha egy lepusztult raktárépületben lennénk. Mindezek mellé legalább 25 fok van bent, a falak "izzadnak" a párától. Eközben kint tombolnak a mínuszok. Lehet, hogy nagyon fáznak a szakácsok, otthon nem időjárási viszonyokhoz szoktak. 11-14 óra között lehet kedvezményes ebédmenüt kérni, azonban 14. 10-perckor még simán adtak nekem menüt, mondván, ó még csak 5 perc telt el, belefér. Szóval a mentalitás rugalmas. A teljes személyzet indiai. A napi ebéd tartalmaz basmati rizst, két curry-t csirkés vagy vegetáriánus verzióban, mindez 1000 Ft-ért. A kenyérért pluszban kell fizetni (tawa roti 2 db 350 Ft, papadum 150 Ft. ) Szűk a kínálat, csak 5 féle étel közül lehet választani. Persze az étlapon van más is, az általában szokásos indiai ételek teljes tárháza. Az étel egyszerű, autentikus, jó volt, de semmi extra. A lencse dahl kifejezetten erős. A csirke curry nem különösképpen izgalmas. A rizs jó minőségű. Rendes porcelán tányér és evőeszköz van, nem műanyag, de a tisztasága mindennek kétes. A személyzet nagyon kedves, mosolygós. Egy próbának nem volt rossz, de közel ennyiért kaphatunk legalább ilyen jó indiai ételt másutt is a városban, kulturáltabb körülmények között. Egy dobozos Pepsi 300 Ft. Természetesen elvitelre lehet kérni az ételt, a többség ezt is teszi.