Gyémánt 500
2018. február 14.egyedül járt itt 35 A "fitneszguru"-ként elhíresült Schobert Norbi péksége, kávézója és vegyesboltja a Nyugati tér közelében. Jó pár éve működik, de míg korábban Norbi Update néven hirdették magukat, a közelmúltban Norbi már eltűnt a névből, megváltoztatták a logót, és LOW CARB felirat olvasható az üvegportálokon.
Hogy ezzel a külföldi vendégeket próbálják-e megcélozni vagy más oka volt a változtatásoknak, azt nem tudom, minden esetre én úgy tapasztaltam, hogy a koncepció és a választék nem módosult. Belépve szemben csomagolt késztermékeket és otthoni főzéshez alapanyagokat láthatunk a polcokon, mellette hűtőpultban további kész-
és félkész ételek, balra a pékség található üvegezett látványpulttal és a pénztárral, míg jobbra boxokban kialakított asztalok találhatóak, ahol helyben lehet enni és inni. Kiszolgálás nincs, a pulthoz kell menni fizetni. A pult mögött 3-an is voltak alkalmazottak, leginkább álldogáltak, és ketten figyelték, amint a 3. kollégájuk éppen egy bankkártyás fizetéssel bajlódik egy vevővel. Nem köszöntek és nem is kérdezték meg, hogy mit kérek, termékajánlás pedig fel sem merült. A péksüteményeknek elég széles a választéka, sós és édes fajták is vannak, és néhány egyedi ízű is (pl. spenótos-túrós-rikottás papucs). Az édesekről persze tudjuk, hogy még véletlenül sem cukorral készültek, és a liszt is spéci, ami nem hizlal. Kinézetre azonban nem voltak túl izgalmasak, egyik-másik semmivel nem nézett ki jobban, mint egy Fornettis vagy albán pékségbeli társa. Az árak átlag felettiek, a prémium kézműves pékségek árszínvonalán, sőt akár még felette is, ami szerintem nem indokolt. Pl. egy kis fonott kalács 739 Ft-ért elég abszurd szerintem, a legtöbb töltött péksüti és a rétes is 400 Ft feletti áron kapható. A müzliszeletek 99 Ft-ért az "elmegy" kategóriába tartoznak, a kókuszos finom volt, de nem kiemelkedő és nem volt fűrészpor íze. Bankkártyával is lehet fizetni. Vannak menü ajánlataik is, pizza és tészta. A dekoráció minimális, a csupasz asztaloknál nincs megvilágítás.
2018. február 14.egyedül járt itt 45 Ha jól tudom felidézni, korábban is volt itt egy kávézó, de a nevére már nem emlékszem. Az Opera Hajós utcai oldalában található, közel az Andrássy úthoz. Modern berendezés, fiatalos, vidám színek, piros-fehér dominál. A galériaszintre csigalépcső vezet fel, de lehet, hogy ott nem további ülőhelyek, hanem csak mellékhelyiségek vannak.
Nespresso kávét készítenek, ami szerintem nagyon finom, jó minőségű, pedig nem prémium brand, bármelyik háztartásban megtalálható lehet. Egyébként a Nespresso referenciaüzlete itt van a közelben, az Andrássy út másik oldalán. A Finucci elvileg egy lánc, Budán van az első egységük a HÉV-nél, ez a pesti a 2. , de elvileg terveznek további bővítést. A kávén kívül piadinát kínálnak, 14 félét, olasz fantázianeveken 990-1690 Ft között, ami egy melegszendvicsért meglehetősen sok. Az étlap szerint levesek, saláták és némi olasz desszert is kapható. Ezek előregyártott, félkész termékek, saját konyhájuk ugyanis nincs. A kávé szintén nem volt olcsó, 450 Ft egy eszpresszó tejjel (a tej már bele volt töltve a pohárba, nem külön kancsóban tálalták), viszont pohár vizet adtak a kávé mellé, és felszolgálták egy szép fémtálcán. Ami a helyben nyomasztó volt, 2 ifjú hölgy alkalmazott, plusz egy idősebb férfi, aki tanácsokat osztogatott nekik. Szerepe, funkciója nem volt beazonosítható, és azt sem, hogy minek kell egy ekkora helyre ennyi vendéghez (konkrétan én voltam ott egyedül) 3 fős személyzet? Egyáltalán nem éreztem magam komfortosan ezen a helyen. Fagyos volt a hangulat. Másnak talán több szerencséje lesz velük.
2018. február 12.egyedül járt itt 25 Bár a szomszédos Szegedi Halászcsárdán is észrevehető az idő vasfoga, a Sinatra Bárban ez szinte zsigerileg beívódott, érezhető minden négyzetcentiméterében. Mellé párosul a lemondó igénytelenség, nemtörődömség.
Meg lehet közelíteni a Belgrád rakpart utcaszintjéről - közös bejárat a Halászcsárdával -, a Sinatra jobb lefelé a lépcsőn található, és van egy további bejáratuk a hajóállomásról, a móló felől is, a Dunaparton. Az izgalmas süteményekből és a tortarendelésből egy szó sem igaz, semmilyen desszertet nem tartanak, nincs is cukrászuk. Korábban - ahogy a Halászcsárda egyik pincére elmesélte - volt egy ilyen terv, hogy lehet majd süteményeket kapni, de nem nagyon ment az üzlet vagy soha nem is indult be? , már nem emlékeznek rá. A mellékehlyiségek közösek a Halászcsárdával, ráférne már egy kis renoválás szerintem. Lehetz, hogy este, ha élő zene van, kellemesebb a hangulat, s persze az sem árt, hogy az éjszaka homálya szolidan eltakarja a kellemetlen részleteket.
2018. február 11., csoporttal járt itt 25 Jógatáborban jártam itt egy nagyobb társasággal, amely minden évben megrendezésre kerül. Ezért nem készültek - nem készülhettek fotók - mert elvonultunk a világtól és a modern kor vívmányaitól is. Hárskútról, a faluból egy nagyon rossz minőségű úton kb.
jó 40-50 perces sétával lehet elérni a tanyát (majdnem 5 kilométeres gyalogút) amely egykor egy családi bio-gazdaság volt, persze akkor nem így hívták, a 30-as években alakították ki, később államosították, TSZ-esítették, aztán turistaszállás/kulcsosház lett belőle. Aki kényelmes vagy egészségi állapota miatt nem bír ennyit gyalogolni, azt 3000 Ft-ért házhoz viszi a szállásadó ZSUK-kal, ami bírja a kemény terepet is. A csomagokat ingyenesen felszállítják, napi 1-2x fordulnak, igény szerint. Az ivóvizet szintén úgy kell felhozni autóval, mivel nincs csatornázva. Éveken át ez volt az egyetlen megközelítési mód, azonban tavaly - talán a közeli vadászház tulajának vagy az erdészetnek köszönhetően - de kerülővel Bakonybél felől most már autóval is be lehet jutni a táborig, ami elég nagy előrelépést jelent. Több kőépület található elszórva, amelyeket cserépkályhával lehet fűteni. Ez még akár nyáron sem elhanyagolható szempont, mivel a Bakonynak ez a része az ország egyik leghidegebb pontja, és velünk már előfordult júniusban, hogy be kellett éjszakára fűteni, annyira hideg volt. Az épületben elvileg van angol WC, de ha az alacsonyabb napidíjat akarja fizetni a vendég, akkor ezt lezárják és csak a kinti "pottyantós budikat" lehet használni, amelyekből van 4 db. A WC papírt magunknak kell vinni. 2 db zuhanyzó volt (ez nem a természet lágy ölén, hanem az épületen belül, villanybojlerről), amelyek koedukáltak. A szobák nagyon egyszerűek és lepukkantak, régi emeletes ágyak vannak bennük, sokszemélyesek (10 fő felett). Van nagy közös konyha, ahol gázpalackkal lehet főzni. Ha a palack kifogy, akkor a szállásadó gondoskodik a cseréről. Ő segít abban is egyszerűbb dolgok bevásárlásával, hogyha esetleg nem jól számoltunk az élelemmel, friss kenyeret hoz fel a szálláshelyre. Van egy közös épület (Hodály néven), ahol előadásokat, közös rendezvényeket lehet tartani. A környék igazán békés, természetközeli. Kisebb-nagyobb gyalogtúrákra lehet indulni a környéken, a tanya mögött már az erdő húzódik. Sok a kullancs, erre érdemes felkészülni. Aki a még nomádabb körülményeket szereti, az sátrazhat is a házak menti füves szabad területen. Takarítaniuk a vendégeknek maguknak kell. Az étkezésre azért írok 4 szívecskét, mert nagyon finomakat főztünk közösen 50-60 főre, de ez igazából nem a Ráktanya érdeme. Őszintén szólva nekem ezek a körülmények már túlságosan kényelmetlenek, így leginkább csak a társaság miatt megyek/mentem. A tévé meg az internet nem hiányzik, mobil térerő is csak bizonyos helyeken van, de a lepusztult, nem tiszta tömegszállásokon nem érzem valami jól magam.
2018. február 11.egyedül járt itt 55 Már a megnyitásuk után nem sokkal jártam náluk, akkor arról volt szó, legalábbis az egyik pincérük azt mondta, hamarosan lesz ebédmenü is. Nos, ebédmenü azóta sem lett, de ettől még nagyon is érdemes ide ellátogatni. Tradicionális görög fogások, az egyik pincér görög, aki nem is beszél magyarul, vele angolul lehet kommunikálni, a fiatal pincérhölgy viszont magyar volt.
A belépés pillanatától kezdve folyamatos figyelemmel és törődéssel voltak a vendégek iránt. Nem tűntek el, de nem is feszélyeztek senki az evés-ivásban. Előételek, saláták, tészták a tenger gyümölcseivel, húsos és halas frissensültek, grillételek. Meglepődtem, de desszerteket nem láttam az étlapon. Amit még hiányoltam, az a vegyes ízelítő, ami szerintem nagyon jó lenne, pl. az előtételekből vagy akár a sült húsokból, zöldségekből is, mert így sokféle ételt ki lehetne próbálni. A seftaliát (250 Ft) választottam, mert ezt ritkán látom az étlapokon, a hazai görög éttermekben. Darált sertésből és bárányhúsból készült kolbász-hurka, köretként: tzatziki, pita és fűszeres sült burgonya. Frissen készült minden, jó 15-20 percet kell várakozni, de kétségtelenül megérte. Kiadós adag, főleg a hús, a tzatziki lehetett volna több. Nem is tudnék rangsorolni, a fogás minden eleme kiváló volt. A berendezés amúgy nem görögös, inkább északi-skandináv minimál hangulatú, modern, egyszerű. A konyhán folyó munkálatokat az üvegfalon keresztül követhetjük nyomon. Egyáltalán nincs étel- vagy olajszag. A számla mellé ajándékba hoztak egy gombóc házi készítésű fagylaltot, amelyet görög joghurttal, mazsolával és Metaxával ízesítettek. Nincs kötelező szervizdíj. Csatos palackban hoztak ivóvizet az asztalhoz, természetesen ingyen (máshol ez sajnos nem természetes a budapesti éttermekben).
2018. február 11.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Oktogon és a Liszt Ferenc tér közelében évek óta működő sushi lelőhely, amely elsősorban elvitelre specializálódott. Bár a közelben, csupán pár percnyi járásra több konkurens sushi étterem is található (pl. Planet Sushi az Oktogonon, Yamato és Wasabi a Podmaniczy út sarkán), látszólag jól megélnek így egymás mellett, elég más közeget céloznak meg, más az üzleti koncepció.
Belépve egyáltalán nem egy étteremben, de még csak egy egyszerűbb bisztróban sem érzi magát az ember, inkább olyan, mintha egy 70-es évekbeli cipőjavítóba vagy kulcsmásolóba ugrana be az ember ügyet intézni. Meg is kérdeztem, hogy kiszolgálnak-e személyesen vagy csak elvitelre dolgoznak? De mint kiderült, az emeleti galérián vannak asztalok, szóval helyben is lehet enni. Minden ételt a rendelést követően frissen készítenek el, de így is legfeljebb 10 percet kell várni. A sushikat egy fiatal magyar srác készítette, a rendelést és fizetést egy ifjú - szintén magyar - hölgynél kell intézni. Ezt csak azért említettem meg, hogy nem japán szakácsok vagy alkalmazottak vannak. Az étlap kizárólag japán ételeket tartalmaz, igencsak barátságos áron, Budapest egyik legolcsóbb sushi-lelőhelye, és minőségben sem gyenge egyáltalán. 3 féle miso leves (500-720 Ft), sashimi, így indul az étlap, majd jönnek a sushik sorban: nigirik, gunkanok, makik (uramaki és hosomaki is), és ár-érték arányban a legjobbak szerintem a sushi boxok, ezekből több mint 10 féle van. Én a Watanabe névre hallgató maki boxot választottam (2490 Ft), amelyben 21 db sushi volt többféle töltelékkel: füstölt lazac, ropogós rák, vörös tonhal, surimi, japán retek, kacsamáj). Pálcikát, gyömbért, wasabit, szójaszószt csomagoltak mellé. Az egyik szójaszósz kis műanyag palackjának a kupakját nem lehetett kitekerni. A gyerekeknek is ízlettek a sushik, gyorsan elfogyott. Lehet japán üveges söröket kapni (Sapporo, Asahi, Kirin), valamint ízesített japán zöld teákat palackozva. Szerintem fogunk még rendelni tőlük.
2018. február 7.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Meglepően kellemes és szimpatikus hely, modern hangulatú - de nem cyber - olasz étterem, viszonylag sok asztallal. Évek óta működik ez az étterem a Nyugati téren, abszolút központi helyen, ennek ellenére valahogy nincsenek róla hírek, nem forog a köztudatban, én legalábbis nem szoktam róluk blogokban, ajánlókban olvasni.
Nyáron nagy kiülős teraszuk van, amely napvédő ernyővel fedett. Az étlap elég hosszú, a klasszikusok, tészták és pizzák dominálnak, sok színes nagyméretű fotóval vizualizálva a leírtakat. A benti részben az asztalok kellemes távolságban vannak egymástól, a barna szín dominál a bútorokban és a kiegészítőkben, elegáns, de nem feszengős hely. Árban középkategóriás, belvárosias, amelyhez még 10% kötelező szervizdíj is felszámításra kerül. A desszertek közül a legolaszabbat választottam, a tiramisut (1190 Ft), amelyet frissen, tálalás előtt készítettek, nem volt előre bekeverve, behűtve és fagylaltos kehelyben tálalták. Elég kiadós adag, korrekt elkészítés és hagyományos ízvilág, meglepetések és katarzis nélkül. Udvarias, figyelmes személyzet, ám a gyorsaság nem az erőssége a pincéreknek és a konyhának sem. A mosdó igényes, elegáns, tiszta volt.
2018. február 6., kollégákkal járt itt 35 Az amerikai gyorsétteremlánc egysége az Astoria Szálloda mellett. Idén ünnepli 30. születésnapját a McDonald's Magyarország, első gyorséttermüket a Régiposta utcában nyitották, emlékszem rá magam is. A 30. születésnap alklamából több akciót futtatnak most.
Bár próbálták az embereket a mobil appra átterelni, ez szerintem inkább a fiatal generációnál működik, így most újra vannak papír alapú kedvezményes kuponok is. Emellett ha az ember veszi a fáradságot és kitölt az előző étkezéséről egy értékelést a honlapjukon, akkor cserébe adnak egy ingyenes desszert kupont, amelyet forró almás táskára vagy poharas fagyira lehet beváltani 1 hónapon belül. A párszázas ajánlataik szerintem elég kedvezőek, bár az is igaz, hogy akkora adaggal inkább egy gyerek lakhat jól. A sajtburger menü 530 Ft-ért minden esetre olcsó, ha nem is színvonalas megoldás, ha az embernek csak egy gyors evés fér bele napközben vagy akár este, hiszen késő estig nyitva tartanak. A környezet itt elég kulturált, bár hideg volt az ablakok közelében, valószínűleg nem jó a hőszigetelésük. Bár sok vendég volt, de több pult is működött, illetve az engem kiszolgáló, pénztárat kezelő fiatalembernek volt egy segítője is, aki az ételeket hozta a tálcára. Udvarias, gyors volt. Alapvető, hogy bankkártyával is lehet fizetni. Sajnálom, hogy a Shell Smart kártyás pontgyűjtő akciójukat megszüntették. Free wifi van, amely 30 percig regisztráció nélkül használható, bár elég lassú, lassan tölti be az oldalakat, képeket. A szendvics langyos és állott volt. A sült krumpli frissen készült. A fagyi karamella öntettel úgy sikerült, hogy a fagyi kevesebb volt valamivel, az öntet viszont több.
2018. február 6.gyerekekkel járt itt 45 A Gödöllői Királyi Kastélyban, az épület földszintjén pazar környezetben ejtőzhetünk a büfében, vagy előkelőbb nevén a kávézóban. A büfé megnevezést nem véletlenül írtam. A személyzet viselkedését és hozzáállását leginkábban a színházi büfékben tapasztaltakhoz tudnám hasonlítani.
Csak itt legalább nem mindenki a 15 perces szünetben akar élelemhez jutni 2 felvonás között. Az asztalok, székek mind a Monarchia korát, a kastély híres lakóinak életkörülményeit idézik meg. Aranykeretes hatalmas tükrök a falakon, kovácsoltvas lámpák, hófehér kandalló. Igazán szép és méltó környezetet alakítottak ki itt is, mint ami egyébként az egész kastélyra is elmondható. A kínálat nem túl változatos, de egész jó, korrekt sütiket kínálnak, és árban is elfogadható. Klasszikus sütemények, tortaszeletek 400-450 Ft-os árfekvésben. Többféle krémes, gyümölcsös kockák. A Sissi kedvence tortáról (400 Ft) mondjuk én mást ismertem, mint amit itt annak mondtak, nem tudom, hogy valóban a kiwivel díszített sütit szerethette-e? A kávékínálatban is a bécsi udvart idézik meg, van Sissi mellett Mária Terézia, fiáker és Mozart kávé is. Láttam még néhány szendvicset is a pultban. Összességében érdemes betérni ide a kastélylátogatás közben vagy után, innen lehet folytatni a sétát a parkba, amely hatalmas, csendes, békés. Nyáron a kávézónak terasza is működik a belső udvaron.
2018. február 6.egyedül járt itt 55 A facebook oldalon kaptam meghívást a Frankel Delikát kóstolóval egybekötött nyílt napjára, amely kapóra jött, ugyanis már szerepeltek a meglátogatandó helyek listáján nálam. A helyszín a Margit híd budai hídfője, kis sétányi távolságra a 4-6 villamos megállótól.
Viszonylag keskeny portál, esti hangulatvilágítással, de befelé hosszan benyúlik a bisztró, és galériaszintet is kialakítottak. Sokféle finomság a világ minden tájáról, annyi minden, hogy kissé zsúfoltnak hat, nehéz betelni a sok információval és ingerrel. Már a bejáratnál érkezik egy tálcán az első kóstoló, leheletvékonyra szeletelt hústekercs. A deli vezetője minden érkezőt köszönt, mesél, beszélget, érdeklődik, lelkesítő és figyelmes. A pulttal szemben lévő hűtőben palackos kézműves sörök, a tulajdonos kiemeli közülük kedvencét, az Etyeki IPÁ-t. A pultnál lehet rendelni egy kávét, csapolt sört vagy ásványvizet, aztán a szűk lépcsőn a galériára tessékelnek fel bennünket, ahol a terülj-terülj-asztalkát folyamatosan újratöltik. Próbáltam mindenből egy kicsit csipegetni, kótolni. Igazán minőségi és igényes a felhozatal. Többféle olívabogyó, sonkák, szalámik, sajtok, 5-6 féle kence, friss házi bagett, a hidegtál elemei spanyol-, olasz-, görög honból érkeztek. Közben a boros- és prosecco-s palackok is megérkeznek, a pincér mindenkit körbekínál. Oldott, laza, baráti hangulat. Az árakról nem sikerült pontos információkat begyűjteni, nyilván a prémium árukínálat miatt egy bizonyos, nem olcsó árfekvéssel lehet kalkulálni. Ebédidőben lesz menükínálatuk is (leves+szendvics, ha jól emlékszem). Szendnicseket bármely rendelkezésre álló alapanyagból készítenek, egyedi kívánságok alapján.