Gyémánt 500
2024. szeptember 7.egyedül járt itt 55 Hangulatos, igényes, tej- és gluténmentes ételekre fókuszáló reggeliző-brunchozó nem messze a város központjától. A bejárattól jobbra kényelmes fotelek, ahol elkávézgathatunk, mögöttük kiváló kulináris szakkönyvek, A konyhaművészet nagykönyvétől a Gyógyító ételeken át a Halimádók konyhájáig, felettük komlót formázó világítótestek.
A beltérben a kényelmes étkezéshez méretezett hagyományos asztalok és székek. 18-féle reggeli illetve brunch jellegű fogást kínálnak, így többek között Egg Benedict-et, házi tonhalkrémet, Szegedio címszó alatt fehérhagymás tojásrántottát falusi sós uborkával, fermentált zöldségekkel és paradicsommal, bundás kenyeret, avokádókrémes toastot, törökmogyorós zabkását és Acai bowlt. Fő attrakciójuk, mely a legtöbb fogás leírásában szerepel, a házilag sütött, gluténmentes kategóriában egyértelműen kiemelkedő toastkenyér, mely a normál kenyerek mezőnyében sem szerepelne rosszul. Naponta változó úgynevezett funkcionális menüt is kínálnak egy levest, két főételt és egy desszertet kedvező áron. Specialty kávét főznek, minőségi teákat tartanak, továbbá frissen préselt leveket, limonádét, és a Monyó kisüzemi sörfőzde üdítőit és söreit. A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, szívélyes, mosolygós, kommunikatív. Két reggeli fogást kértem. Az Ouch nevű kompozíció leírása: füstölt lazac, habosított tojássárgája, avokádó, Maldon só, lime leve, csírák, fekete szezám, szezonális zöldek, fermentált zöldség, házi toast kenyér. A tányérról ezek rendre visszaköszönnek, jó minőségben, ezzel együtt mindent egybevetve 50 forint híján 5000 forintos árát eltúlzottnak éreztem 2024. augusztusában. A shakshuka jó ízű volt, megnyerő állagú, jól elkészített buggyantott tojást és karakteres kecskesajtot adtak hozzá. Nem spórolták le róla a zöld koriandert, római köményes fűszerezettsége is meggyőző volt.
2024. szeptember 7.egyedül járt itt 55 A beltér szolidan elegáns, a dekoráció visszafogott. Belső gerendázat, zöld növények, kényelmes bútorok várják a betérőt. Az asztalon só-, bors- és chilidaráló, Erős Pista, valamint pohárban egy szál vörös rózsa, rövidre vágott szárral. Danubius rádió szól, jól megválogatott saját zeneösszeállítás sokkal szerencsésebb lenne, a rádiót jó lenne örökre száműzni az összes étteremből.
A kínálat gerincét klasszikus magyar ételek adják, melyekbe helyenként némi csavart is visznek, de választékba vettek nemzetközi fogásokat is. A konyhát Vaszilkó Dániel vezeti, aki a felszolgáló elmondása szerint az időközben bezárt Matrjoska étteremben dolgozott korábban. A borlap a regionális borokkal indít, 25 tételt kínálnak a Balatonboglári borvidék öt vezető pincészetétől, melyek közül pohárra is kimérnek kilencet, mérsékelt, 1000 forint alatti deciáron. Ezt követi további húsz tétel, melyek bő harmada villányi, de találunk a választékban szekszárdi, etyeki, felvidéki, északbalatoni és import borokat is. Csapon csak Soproni Ászokat tartanak, de palackozva ihatunk kézműves söröket is a balatonszentgyörgyi Sörművektől. A töményválaszték igényes, a kínált tételek zöme prémium kategóriás. A kiszolgálás udvarias, gyors, szakszerű, kommunikatív, egyedül a leülésre felszólító csüccs volt teljességgel inadekvát. A számlához 12% szervízdíjat adnak hozzá. Hétköznap délben kedvező árú ebédmenüt is kínálnak. Indításnak kacsamáj torchont kértem birsalmával és brióssal, mely jó minőségű, hízott májból készült, megfelelő technológiai tudást tükrözött, ízre, állagra, szemre egyaránt meggyőző élményt nyújtott. A kiinazás nem volt maradéktalan, de kicsire nem nézünk. Jó volt a szép színű, optimális sűrűségű halászlé is, bár nem filét rejtett, mint az étlap ígérte, hanem kockákat, melyekből többet is elfogadtam volna. Helyben sült, élvezetes gyökérkenyeret adtak mellé. A tartásra, ízre egyaránt kiváló túrógombócot tejfelhabbal és selymes szilvamártással tálalták, a műfaj egyik legjobb képviselője volt, amit valaha kóstoltam. Kifejezetten szerettem a Vitorlást, mely, ha nem is adta a gasztronómiai teljességet, a tökélyt, mint az a fentiekből kiderül, de adott valamit, ami annál talán fontosabb: a felfedezés élményét, valamint az elégedettségérzés teljességét.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Costa Rica étterembe egy pohár sörre és/vagy borra ültünk be, mondták a felszolgálók, hogy ennek nincs akadálya, nem kötelező az ételfogyasztás. A pincér hölgy kommunikatív, érdeklődő volt, egyik társam épp közlékeny formájában volt, érdekes közvetlen társalgás alakult ki köztük.
Az itallap jobb valamivel az átlagosnál, tartanak a Dreher mellett Bitburgert is csapon, igaz, ottjártam idején épp kifogyott, így Drehert voltam kénytelen inni, 700 forint volt a pohár, ami jónak nevezhető ár/érték arány. Folyóborban a BBét tartják, amúgy mérnek ki Pócz borokat is. Szicsek pálinkáik vannak. 4 pont a hely.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 55 A balatonlellei Geleta cukrászda volt számomra az egyik legmeggyőzőbb, egyedül a Szalay teljesített még jobban. A beltér megnyerő, még ha nem is öt pontos, a sütik közül több is szimpatikus volt. Jómagam a Fekete Erdő-átirat felé hajlottam, de jóbarátom inkább a tejcsokis szedres La Mora-ra szavazott, s mivel voltunk már két helyen s akartunk még máshova is menni, egy sütit terveztünk csak itt be.
A La Mora volt az, ami megnyert, 4,5-4,75 pontra teszem, amit felfele kerekítek. 990 forintért az ár/érték is 5 pont, ezek a mousse-torták már szinte mindenütt 1000 ft felett vannak.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Márton cukrászdába is a helyben lakó jóbarátom vitt el, azzal, hogy ez a település legrégebbi egysége e műfajban. Ki is van téve két diploma, vagy emléklap, az egyik a hely 40, a másik a 45 éves fennállás alkalmából készült. Minden esetre annyi biztos ennek alapján, hogy már a rendszerváltás előtt működtek.
Egy Nagyi kedvence nevű sütit kértünk, ami valamelyik évben az Ország Cukormentes Tortája díjat kapta, elég jó volt, korrekt, katarzismentes. Mind a süti, mind a választék 4 pont körüli volt, a kiszolgálást is oda tenném, akárcsak az ár/érték arányt. 990 ft egy bármiféle országtortára kedvező díjszabás.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45A Kudomrák fagyizóba egy helyi jóbarátom vitt el, más érzés úgy gasztroturnézni valahol, hogy nem elsősorban étteremkalauzok és Google Maps alapján orientálódunk, ha helyi idegenvezetőnk van. Legalábbis a cukrászdák terén. A málnafagyi, amit ettem, klasszikus főzött volt, jobb kedvelem a gyümölcstől kicsattanó olasz stílusúakat, de ez is mentes volt a szintetikus ízektől. Tisztes négy pontot megérdemel. Mint ahogy maga a hely is.
2024. szeptember 7.egyedül járt itt 35 A XXL lángost kínáló Sissy büfé Balatonlellén közvetlenül a magát óriás lángossal reklámozó Vanda büfé mellett van, elsőre azt hittem egy a kettő, de erről szó sincs. Rendeltem egy alkoholmentes Stella Artois sört, savanyú volt. Nézem a lejáratot, hát túl voltunk rajta, majdnem egy hónappal. Cserélték szó nélkül.
A szomorú az, hogy a következő palacknak is megvolt a szokatlan, savanykás mellékíze. Azt már nem vittem vissza, ki is fizettem, de jeleztem a problémát, mert jó ha tudnak róla. Vélhetően hosszan ideig a napon volt az egész tétel, ez a sör minden esetre, amit sajnos kénytelen vagyok időnként inni volán mellett egyéb híján, nem ilyen. Sőt, az utóbbi időben még javult is. Füstölt csülkös pacalt kértem, ez az egyféle volt, annak is örültem. Érdekes fűszerezésű, kissé leveses szaftú, színben sem pörköltszerű produktum volt, nagyon gyenge kenyérrel. A fűszer kakukkfűnek tűnt. Összességében nem volt élvezhetetlen. 3500 forintért nem rossz vétel. De 3 pontnál többet nem tudok adni ennek a helynek.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Sekli étteremre a Magyar Konyha Balaton-kalauza hívta fel a figyelmem. Egy komoly vacsora várt ránk, így nem akartunk jóllakni, de a pacalt muszáj volt megkóstolni. Élvezhetőnek bizonyult, 4 pontot megérdemel az ötből, kár, hogy gyenge kenyeret adtak mellé, egy kalauzbeli helytől többet várnék ebben a műfajban.
Megfizethető, mi több, kedvező árakkal dolgoznak, a pacal 2800 ft volt, egy pohár Pilsner Urquell (csak az van csapon) 950, a ház bora Garamvári fehér cuvée 400 ft. Az italválasztékot lehetne szélesíteni, a kiszolgálást javítani. A kis hölgy nem sokat értett a borokhoz, időbe tellett, míg előkerült, de amúgy udvarias volt. Belefér a hely a 4 pontba.
2024. szeptember 3.egyedül járt itt 25 Ritkán részesültem annyira pokróc kiszolgálásban, mint a Vén Duna cukrászdában. Nem adta ide a pultos számlát, mondom, hogy el szeretném tenni blokkot, nem mond semmit, hogy igen, persze, máris adom, de átnyújtja, mondom, köszönöm, mire nem felel semmit. Távozáskor elköszönök, semmilyen választ nem hallok. Ide se jövök többet, az biztos.
A sütik szemre átlagosak, az jó pont, hogy van cseh sörük, Zubr, pedig mivel több Bernard cégér is díszíti a helyet, azt hinné az ember, hogy a sörük is Bernard. Annyi baj legyen, a Zubr is megteszi, még akkor is, ha érezni az illatán, hogy már lefelé megy. 2 pont.
2024. szeptember 3.egyedül járt itt 45 A Barna party kisvendéglőbe már jóllakottan ültem be egy pohár sörre, mondták, hogy nincs ennek semmi akadálya. A kiszolgálás egyébként is kedves, amikor kérdeztem, hogy van-e pacal, mert azt jóllakottan is rendelnék, a nagyon szívélyes, fiatal felszolgáló hölgy mondta, hogy ő is így van ezzel, pacalt bármikor örömmel eszik.
Annyiban maradtunk, hogy valamikor visszatérek hozzájuk rántott velőt meg borjúlábat enni, no meg pontyhalászlét haltejjel. Most egy Pilsner Urquellt ittam, ami 800 ft volt meg fsz. díj 80 forint, ami jó ár/érték arány. A borválaszték szűk, a nagyipari sörök mellett van Visegrádi is. Tisztes négy pont.