Gyémánt 500
2019. december 8.egyedül járt itt 35 Valamelyik webes gaszto-ajánló oldalon olvastam erről a bisztróról, dicsérték a kreatív, izgalmas konyhát, a barátságos hangulatot, melyekhez kedvező árfekvés párosul. Nem találtam meg könnyen a helyet, ráadásul első alkalommal már nem is találtam nyitva, amikor ott jártam.
Másodjára is lecsúsztam már az ebédről, valószínűleg nem túl nagy mennyiségeket készítenek, meg valóban, én is elég későn estem be ebédidőhöz képest, már 14 óra után. A hely pici, kifőzde jellegű, a portál szinte észrevehetetlen, egyszerű zöld ajtó. A pultban házias sütemények (2 féle), valamint egyféle quiche volt. Nagyon egyszerű minden, minimál dizájn, rendelés és fizetés a pultnál történik. Jobb híján egy áfonyás muffinnal vigasztalódtam, ami finom volt, de a muffin azért nem a gasztronómia nagyágyúja, ezt jól tudjuk. Helyben hely hiányában nem volt lehetőség enni, így elvitelre kértem. Talán egy esélyt még adnék neki, ha legközelebb arra járok.
2019. december 8.egyedül járt itt 55 Fiatalos, csajos, kellemes hangulatú, kicsit vintage stílusú kávézó és bisztró a Batthyány tér közelében. Korábban egy étterem működött itt, amely napi menüt is kínált, így egy kicsit meglepődtem, amikor a Franziskát találtam a helyén. A bejárat előtt kiülős terasz is üzemel.
Az ételkínálat elég sokszínű, hideg és meleg, illetve édes és sós reggeliket kínálnak. Tojásételek, toast-ok, szendvicsek, egg benedict, házi granola, waffel, croissant vajjal és dzsemmel (750-1700 Ft, ital nélkül). Ebédidőben egyszerűbb, de laktató, egészséges és könnyed brunch fogásokat kínálnak. Van napi leves (krémelves idényzöldségből 950 Ft), berber kuszkusz kecskesajttal, datolyával, quinoa saláta, pesztós tészta (főételek 1800-2200 Ft). Frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, smoothie bowl-okat is választhatunk. Gyümölcsös tápióka pudingot kóstoltam, ami tejmentes, hiszen kókusztejből készül. A napi sütikínálatban is többféle mentes desszert szerepel. Nagyon finom, bársonyos kávét főznek, a kiírás szerint specialty kávézó, de egyáltalán nem éreztem savasnak. Az eszpresszó 500 Ft, a cappuccino 650 Ft, a latte mérettől függően 600-700-800 Ft. Nagyon kedves, barátságos, szívélyes kiszolgálás. Árban a drágább, de legalábbis a felső-középkategóriás helyek közé tartozik (a maga nemében).
2019. december 8.egyedül járt itt 25 Ahhoz képest, hogy a kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, elegáns Andrássy úton működik ez a kávézó, meglepően retró hangulatú, 80-as éveket idéző és nem éppen azt a képet sugározza, amit szerintem ma Magyarország vagy Budapest mutatni szeretne a nagyvilág felé.
A földszinten 2 bárszékes asztalnál lehet leülni, a galériaszinten további asztalok vannak, de a pultos hölgy azt mondta, ha csak kávézni akarok, enni nem, akkor maradjak lent. Az emeleten amúgy is egy külföldi lánycsapat foglalt helyet, elég hangosan és jókedvűen. A kávé Segafredo a márkázott csésze szerint, de nagyon gyenge színvonalú, alig iható kategóriás volt. Tej helyett kávétejszínt kaptam. Nagyon nem ugyanaz, pedig valószínűleg volt tejük, ahol van konyha, ott szokott lenni. Kommersz italkínálat, 4 féle Staropramen üveges sör. Valószínűleg változott az idők során a "ház söre", mivel a Stella Artois-s söralátét tartóban Borsodi söralátétek voltak. Az étlapon mirelit, gyorsan összedobható kaják vannak: pizza, tészta, saláta, rántott hús, nem sok minden, unalmas a kínálat. Nyáron Algida jégkrémet lehet kapni. A pultos hölgy egyszemélyben intézett mindent, a telefonba panaszkodott is az ismerősének, hogy mennyire utálja már ezt az egészet. Ebből gondolom, hogy nem ő volt a tulajdonos. Nem jött be a hely semmilyen szempontból, nem ajánlom.
2019. december 8.egyedül járt itt 45 Tavaly nyáron megnyitott újhullámos kávézó az Egyetem térnél. Kicsi, de csinos, dizájnos, mediterrán hangulatú. A névadó erdőre talán az élő növények utalnak, amelyekből pár található a polcok tetején és a fal mentén. A hely szlogenje Naked in the Woods, amit én nem igazán tudtam hová tenni azon túl, hogy egy vicces emberke lopakodik egy lombos fa mellett a kávézó logóján, aki ezek szerint ruhátlan.
De valójában arról van szó, hogy az alap presszókávé, amelyből itt készül a fekete, "naked", azaz erősebb és mennyiségre több, mint a standard. A kávé a londoni Catalyst pörkölőből érkezik. Kávén kívül frissen facsart gyümölcsleveket, péksütiket lehet kapni. Az átlagnál drágább hely, igaz, az 5. kerületben vagyunk, egy cappuccino és egy croissant már ezres felett van. A pult mögött a tulajdonos, aki tapasztalt barista személyesen főzi a kávét és szolgálja ki a vendégeket. A kávézó mellett egy kitűnő csoki-lelőhely található.
2019. december 3., kollégákkal járt itt 35 Több, mint 10 éve folyamatosan, gyakorlatilag változatlanul működő kínai étterem a Kossuth tér és a Szabadság tér közelében, talán ezen idő alatt 1-2-szer kifestettek, egyéb változás nem történt. Önkiszolgáló rendszerben a szokványos kínai szójaszószos főételek közül lehet választani.
A csípős káposztából sem kis adagot, sem kis ízelítőt nem lehet kérni az étel mellé, de egy teljes adag borzasztóan sok lett volna így lemondtam inkább róla. Árban valamivel átlag feletti, valószínűleg az 5. kerületi elhelyezkedés miatt. A húsos főételek körettel - csak zöldséges rizs és nem autentikus pirított burgonya volt - kb. 1500 Ft-ba kerülnek, a kis adag főétel rizzsel 970 Ft volt. Fura módon a pálcikáért 30 Ft-ot kell fizetni, a hagyományos európai evőeszköz ingyen van, és legalább nem műanyag. Zöldséges csirkét kértem, amiben az apró sült csirkemell csíkok mellett cukkini, sárgarépa, paprika volt. A zöldséges rizsben igen kevés a zöldség, a rizs pedig nem tradicionális kínai, hanem szárazabb, gurulósabb, nem tapad, ami a pálcikával való evésnél elég nagy hátrányt jelent. Ez nem az az étterem, ahová kínaiak is járnának, az biztos! Eléggé kihalt, csendes és hideg volt szombaton, hétköznap ebédidőben azonban a környéken lakók közül sokan kijárnak, én is többször ettem itt még az előző munkahelyemről a kollégákkal. Az étterem tisztasága rendben van, a tálcákat étkezés után közös tárolón kell gyűjteni, a mosdó azonban avítt és rossz szagú, gyenge tisztaságú. Vettem még egy mexikói mangós italt is (450 Ft, 0,5 l), aminek Kínához nem sok köze van, ellenben finom volt. Teljesen érzelemmentes, minden kommunikációt nélkülöző, érdektelen kiszolgálás egy kínai nő személyében.
2019. december 3.egyedül járt itt 35 Átlagos kínai büfé, a megszokottnál egy fokkal igényesebb és látványosabb dekorációval és kültéri megjelenéssel. A szokványos csirkeaprólékos szójaszószos ételek (990 Ft/menüadag, zöldséges rizzsel) mellett alkalmanként kacsahúst, marhahúst, rákot is találhatunk a képzeletbeli étlapon (körettel 1300-1600 Ft egy adag, pirított rizzsel vagy pirított tésztával).
Húsos batyu (momo alakú) és tavaszi tekercs is volt, ez utóbbi állott, dermedt, kemény. Ezen a mikro nem segít, sőt csak ront rajta. Ez is persze a hideg kajára gyorsan "rámikrózós" hely, a frissen készült ételekre viszont várni kell. Szerintem megéri, ha nem siet az ember, a minőség garantáltan jobb lesz, nem beszélve az élvezeti értékről! Főleg elvitelre vásárolnak itt ételt a vendégek, nem egy vendégmarasztaló beülős hely. Két csomag rákszirmot vettem elvitelre (500 Ft/adag), ami mennyiségre korrekt volt, viszont egy kicsit olajosnak éreztem, az olaj pedig már kissé túlsült, úgymond újrahasznosított érzetű volt a szaga alapján. Ettől függetlenül a gyerekek percek alatt elpusztították a 2 csomagot. Gyenge nyelvtudású, barátságtalan kínai hölgy szolgált ki a pultban.
2019. december 3., kollégákkal járt itt 55 Orosz tradicionális ételeket készítő étterem az Arany János utcai metrómegállónál, a forgalmas Bajcsy Zsilinszky út egyik kereszteződésében. A tulajdonosoknak nem igazán volt szerencséjük a helyszínválasztással, mivel a nyitás után nem sokkal kezdődött meg az előttük lévő Podmaniczky tér, troli végállomás teljes felújítása, ezért hónapokon keresztül pallókon lehetett megközelíteni az étterem bejáratát, ami ráadásul egy pincehelyiség, így amúgy sem jó a láthatósága.
Ennek ellenére hétköznap ebédidőben egész sok vendég volt, köztük egy népes orosz csoport is, pedig "jóárasított" ebédmenüt nem kínálnak. Miután megszemléltünk és lefotóztunk egy izgalmas sajttálat, az étlapról választottunk előételként heringet uborkával, főételként borscs levest, aminek magam részéről az az érdekessége, hogy a céklát nem szeretem, de a jó borscsot igen. Ez pedig finom volt! A mellé kínált mustárt és csípős paprikát kihagytam. Kovászos, hagyományos orosz barna kenyeret kínáltak hozzá, amelynek jellegzetes savanykás szaga van. Főételként orosz tortilla (manti) érkezett marha- és bárányhússal töltve, tejföllel, majd desszertként somlói galuska, ami orosznak nem nevezhető, de ez volt szimpatikus. Hagyományosan volt elkészítve, de korrekt módon. A pincérünk készséges, udvarias volt, az ételekre kicsit kellett várni, de még hajszálra belefért. Az előételek és levesek 1700-2000 Ft körül alakulnak, a főételek 3000 Ft környékén. A beltér dekorja nem volt oroszos-szlávos, mondjuk nekem nem is hiányzott minden sarokból egy szamovár vagy egy matrjoska baba, ellenben a sok zöld szín és az állatos minták a falakon engem egy vadétteremre emlékeztettek. A mosdó tiszta, igényes, tágas.
2019. december 1.egyedül járt itt 25 A japán képregények, az anime-hősök világa a mai tizenévesek körében világviszonylatban hihetetlenül népszerű, gyakorlatilag évek óta Magyarországon is menő minden, ami ezekkel kapcsolatos.
A Klinikák viszonylagos közelségében lévő Kitsune is erre a témára építette fel az imázsát, japán hangulatú kávézó - hangulati elemek: legyező a falon, bambuszág a vázában, színes virágmintás itallap, belső kert -, de összességében nekem az a japán világ, amit vártam és amire a kávézó honlapján számítottam, nem jött át egyáltalán. Az itallap és az ételkínálat egyáltalán nem mondható japánosnak és minőséginek sem. Tejszínhabos (bolti spray) kávét, teát (olcsó filteres), némi édességet lehet kapni, a pultban mindössze két féle, nem érdekkeltő süti volt, talán az egyik marlenka? (bolti, persze). Szintén bolti dobozos mochi desszert volt a másik, erősen túlárazva. Az italok is irreálisan drágák voltak véleményem szerint. Engem ez egy kicsit fel is bosszantott, mert ez tipikusan egy olyan hely, ahová a fiatalok, 12-14 éves tinilányok járnak legnagyobb számban, akiket így anyagilag jól lehúznak és bizonyos szempontból meg is tévesztenek, mert nem minőséget kínálnak. A pultos kislány amatőr és felkészületlen volt. Sajnálom, de nekem nem jött be a hely, nem ajánlom.
2019. december 1.egyedül járt itt 35 Nehezen becserkészhető hely a 3 Holló, legalábbis nekem többször is el kellett jönnöm ide, mire végre nyitva találtam őket, de még mindig zavaros. . . Lokáció: 5. kerület, közvetlenül az Erzsébet híd lábánál. A honlapjuk nem informatív és nem is megbízható a nyitva tartás tekintetében.
Egyik alkalommal, amikor ott jártam, egy kiállítás megnyitójára készülődtek - fiatal képzőművész tanulók kissé elvont témában -, de magát a megnyitót már nem tudtam megvárni. Egy másik alkalommal a falon tájak, emberek fotókiállítás volt látható, a kávézó - látszólag - nyitva volt, és többen is jöttek-mentek a beltérben, de a pultban nem volt személyzet, senki sem szolgált ki. Ekkor is valamilyen rendezvényre készülődtek. Minden esetre egy Cerbona müzliszeletet a kezembe nyomtak kedvesen. Kávét próbáltam volna leginkább szerezni, de azt nem sikerült. De volt olyan alkalom is, amikor délben még székeket pakolt a személyzet, nem volt kiszolgálás, pedig a hivatalos nyitva tartásuk szerint már órák óta üzemelniük kellett volna. A beltér tágas, de kissé rendezetlen, a helyszín alkalmas arra, hogy különböző kulturális eseményeknek adjon otthont, s ezzel a tulajdonosok gyakorta élnek is. Esténként klubkoncerteket, zenés előadásokat is szoktak szervezni. Összességében érdemesebb este eljönni ide, amikor van valamilyen konkrét program, talán akkor az italkínálatot is ki lehet próbálni. Én egyébként úgy emlékszem, hogy a megnyitáskor úgy harangozták be a helyet, hogy kifejezetten széles (reggeltől- estig) nyitva tartási idővel fognak dolgozni, reggeltől késő délutánig klasszikus kávézóként, este pedig helyet adnak a különböző programoknak. Eddig úgy tűnik, a tervnek inkább a 2. része valósult meg. Az árakat nem tudom értékelni, információ és tapasztalat hiányában.
2019. december 1.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az 1. kerületben, Krisztinavárosban, az Alagút közelében, a budai várhegy alatti kis utcában található csinos, vintage típusú kávézó és bisztró. Meleg, barátságos, "csajos" hely. Finom és egészséges, minőségi alapanyagokból készült házias sütemények, pl.
chilis-csokis torta, Raffaello szelet, Rákóczi túrós ("újragondolás"), szilvás-csokis torta (szeletárak jellemzően 620-680 Ft), vannak mentesek is köztük. Havonta szoktak ételkészítő workshopokat tartanak többféle tematikával: glutén- és tejmentes, vegetáriánus, vegán ételeket is készítenek. A bejáratként szolgáló kapualjban egy polcként hasznosított, fehérre festett létra jelzi az utat, valamint cserepes virágok. Ebédidőben - 14. 30-ig vagy amíg a készlet tart - 2 vagy fogásos napi menüt lehet enni (leves, főétel, opcionális desszert 1250-1700 Ft), vagy az 1-1 fogás külön is választható. Szendvicseket, pitéket, salátákat is tartanak. A helyben rendelkezésre álló alapanyagokból szívesen összeállítanak egyedi fogást is. Káposzta alapú vegyes salátát ettem, valamint egy Rákóczi túrost elvitelre kértem. A kiszolgálás nagyon barátságos, kedves, mosolygós.