2019. július 17.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Csak arra emlékeztem Ugor beszámolójából, hogy a Fehérvári úti Vásárcsarnokban van a MAMO fagyizója, de miután a csarnokot végigfutottam, és nem találtam (csak egy másik fagyis pultot a bejáratnál), az Allee felé haladva mégis megláttam - kívülről a zöld-fehér csíkos napernyőt, de aztán már beugrott az az információ is, hogy a Crudo helyére költöztek.
A MAMO nekem határozottan bejön mostanában a Ráday utcában, ami az első fagyizójuk volt, így bíztam benne, hogy itt is ugyanazzal a minőséggel fogok találkozni. Itt talán kevesebb íz van emlékeim szerint, 16 féle, amelyek közül több ismerős köszönt vissza: After eight - mentás, sós karamella, Bounty - kókuszos-csokis, málnás sajttorta, joghurtos lime, citrom, mangó (talán ez a kedvenc tőlük), eper. . . . de végül maradtam a már jól bevált pisztáciánál. Egy adag - kenés - 350 Ft, de ha 2-t kér az ember, akkor már csak 650 Ft. két féle tölcsér van, illetve a kis zöld papírtálka. Két fiatal lány szolgált ki a pultban, pontosabban az egyik a fagyit adagolta, a másik a kasszát kezelte. A benti részben nincs asztal, megmaradtak a Crudo könyöklői, viszont kint a nyitott teraszon elég sok asztaluk és székük van, melyek többsége foglalt volt a fagyizók által. Egyelőre nyert nálam a Ráday, közelebb is esik hozzánk, de ez sem volt rossz persze.
2019. július 17., kollégákkal járt itt 55 A helyszín adottságait figyelembe véve kitűnő ár-érték arányú hétköznapi ebédmenüs hely. A közelmúltban felújított impozáns villaépület ad helyet a Magyar Művészeti Akadémiának, ennek földszintjén alakították ki ezt az önkiszolgáló éttermet, amely a munkaidőhöz igazodva hétfőtől péntekig 8-16 óra között tart nyitva.
Bejárat a Bajza utca felől. A napi kínálatot táblán olvashatjuk. 2 leves, 6-7 főétel, desszert, gyümölcs (ottjártamkor görögdinnye). Az árnyas teraszon belépve már kígyózó sor fogadott a pult előtt, de elég gyorsan haladt. A 2 és 3 fogásos menü főétele aznap már elfogyott, de hideg mentás őszibarackleves és máglyarakás még volt. Mindkettő jól nézett ki és ízletes is volt, bár kis adagok (a leves csészényi). A főételeket és a salátákat dekára mérik (26 Ft/dkg), a húsok felárasak. A sertés és csirke +350 Ft/szelet, a vajhal +650 Ft, no de hol lehet vajhalat kapni egy üzemi menzán? Nem jellemző. A lemért ételek nemcsak az átláthatóságot biztosítják, de lehet többféle ételt kisebb adagokban kóstolni, illetve a kis étkűek sem kapnak feleslegesen később megmaradó ételeket, más menzákon pl. elég jellemző, hogy a köretből hatalmas kupacokat mérnek, amely utána a kukában végzi. Ettem tejszínes-gombás gnocchit, mediterrán paradicsomos vasalt csirkecombot, kurkumás zöldséges bulgurt, fokhagymás paradicsomsalátát, összesen 1790 Ft-ot fizettem. Kitűnő volt a fűszerezés, az elkészítés is rendben lévő. A beltér kellemes, új bútorok, friss festés, számomra a klíma túl hidegre volt állítva. A kinti teraszon is elég sok asztal áll rendelkezésre, amelyek többsége árnyékolóval védett. Az étterem az akadémia épülete felől belülről is megközelíthető. A személyzet kedves, mosolygós, pörgős. Bankkártyával is lehet fizetni. Vizet kancsóból lehet tölteni, poharak bekészítve a tálcák mellett.
2019. július 16., kollégákkal járt itt 25 Sok-sok éve működő BK egység a város turisztikai szempontból felfokozott helyszínén. Itt indul a sétálós, szintén turistákkal tömött Váci utca, szemben a Fővám téri Vásárcsarnok, amely a külföldi utazók top látnivalói sorában évtizedek óta ott szerepel, pár lépés a Duna-part. A felvezetés alapján várható tömeg jelentem, ott volt a BK-ben.
Igaz, én is lehettem volna előrelátóbb, júliusban hétköznap, ebédidőben nem is lehetett másra számítani. A tömeget kordonok kialakításával próbálta kezelni a vezetőség, de sajnos ez nem a repülőtér vagy egy nagy múzeum várócsarnoka, itt nincs annyi hely, hogy a várakozók elférjenek. Ha a Vámház körút felőli ajtón lépünk be, akkor jobbra a kordonok vezetnek be a pulthoz, ahol a rendelést le lehet adni. Ezt követően a sorszámot jelző táblát figyelve kell várakozni. A szűk keresztmetszetet nem a rendelésfelvétel és a fizetés jelentette, hanem a konyhán dolgozók nem tudták olyan ütemben és mennyiségben készíteni az ételeket, amit a vendégszám igényelt volna. Ezért torlódott fel a tömeg az ételre várva. Ahhoz képest, hogy mennyi a vendég, az ülőhely kevés. Nagyon nem tudnak hová terjeszkedni, mivel mellettük a szintén bejáratott, de más árfekvésben működő Anna Kávézó és terasza helyezkedik el. Ha nincs szabad asztal, amire elég jó esély van, akkor a szemben lévő parkban, dunai panoráma mellett ehetjük a junk food-ot. Csak hogy írjak valami pozitívumot is. Az ételkínálat ugyanaz, mint a többi egységben. Legutóbb Whopper Junior menüt ettem.
2019. július 15.gyerekekkel járt itt 55 Egy különleges, magánkézben lévő ásványgyűjtemény, amelynek az adja az érdekességét, hogy kizárólag kalcit kristályok találhatóak a több ezer darabos gyűjteményben. A most már idős tulajdonos megszállott magángyűjtőként évtizedeken át gyűjtötte, vásárolta a darabokat, 1965-től kezdődően.
S bár a család fiatalabb tagjai is támogatják őt, de az ásványgyűjtés nem lett náluk családi hobbi, és a geológiát sem választották hivatásul a utódok. Aki ide ellátogat, annak érdemes rászánni az időt, mert a tulajdonos személyesen ad részletes tárlatvezetést. Akit annyira nem érint meg az ásványok páratlanul izgalmas világa (számomra az), annak azért lehet, hogy egy kicsit unalmas lesz ez a múzeum. A jegypénztárban kis ajándékbolt is működik, ahol garantáltan nem kínai műanyag vackokat fognak ránk sózni, hanem eredeti ásványokat, kristályokat, teljesen korrekt árfekvésben. Iskolás csoportok számára kitűnő helyszíni környezetórának is beillik ez a látogatás. A legszebb darabok az Aggtelek környéki Esztramos-hegy barlangjából származnak, de Magyarország minden tájegységéről találunk itt példányokat, hiszen a kalcit az egyik leggyakoribb ásvány. Szintén említésre méltó, hogy a kiállításnak helyet adó Fő úti ház több mint 200 éves. Látogatás előtt érdemes telefonon előzetesen egyeztetni.
2019. július 15.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kissé retróba hajló, de összességében korrekt cukrászda forgalmas helyen, a vasútállomásról a főtérre sétálva éppen útba esett, benéztem. A sütemények kínálata széles, főleg tradicionális, jól ismert tortaszeletek, sütemények, de volt az ország tortákból is.
Budapesti árakkal összehasonlítva kifejezetten olcsó, az általam választott, átlagosnál nagyobb méretű epres kardinális szelet 400 Ft-ba került. Friss, könnyű, kellemes volt. A kávé átlagos. Sok ülőhely van. A fagylalt nem volt meggyőző, gyümölcs helyett több volt a színezék, de azért nem a felfújt albán színvonal. Keddenként akciós a tölcséres fagyi. Hétköznap ebédidőben kedvelt ebédmenüs helyként is ismert a városban. A mosdó kint található, az épület folyosójáról nyílik.
2019. július 15., kollégákkal járt itt 45 Egy tipikus céges csapatépítő hotel. Kb. 25 km-re fekszik Budapest határától, a kijutás időigénye forgalomfüggő. A faluban nincs semmilyen látnivaló, így itt praktikusan megvalósulhat a vezetők vágya, hogy a tréningező kollégák ne járkáljanak ki, itt a környéken úgysem találnak semmit, ami miatt érdemes lenne elhagyni az objektumot.
A hotel 4 csillagos besorolást kapott. Modern, sok üvegfelülettel, meleg barna színvilággal, szép bútorzattal. A konferenciaterem megvilágítása, hőmérséklete és szellőzése megfelelő volt. A személyzet főleg fiatalokból állt, kedvesek, barátságosak, segítőkészek voltak, igaz, extra igények nem merültek fel. Bár volt egy kis játszósarok, gyerekekkel nem jönnék ide. A wellness részleget nem volt alkalmam kipróbálni, de van egy 25 m-es úszómedence, 2 kültéri jakuzzii, szauna, gyerekmedence, gőzkabin, illetve fitness terem is. Az étkezés az elvárásainknál gyengébb volt, bár sokféle étel közül lehetett választani, de összességében eléggé egysíkú, íztelen volt. A wifi megbízhatóan működött.
2019. július 15., kollégákkal járt itt 55 Remélem, nem bántódnak meg a helyi lakosok, de Herceghalom legismertebb látnivalója az Abacus Hotel, amelyet a fővároshoz való közelsége révén előszeretettel választanak ki céges csapatépítések helyszínéül, így történt ez az előző munkahelyemnél is. A Forza Bár a szálloda lobby-jában található, továbbá az épület előtt lévő hatalmas terasz is a bárhoz tartozik.
A kinti terasz egyúttal a dohányzó szakasz kedvelt tartózkodási helye is, de sok asztal van, így a füstmentesen élőknek is jut elég hely friss levegővel. A bár színvilága és berendezése a szálloda egészével harmonizál, a barna árnyalatait választották, elegáns, de mégis fiatalos, kellemes, barátságos. Nekem erről a barna színhatásról egyből a kávé jutott eszembe, amelynek sötétbarna alapszíne a tejjel vegyítve világosabbá, drappra vált. Árakat nem figyeltem, céges számlára ment, a kávé finom volt, a kiszolgálás udvarias, de nem karót nyelt. Ételeket nem láttam, de volt néhány kevéssé izgalmas sütemény a pultban.
2019. július 15.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A fotók és a helyszínek egy kissé összekeveredtek, az aktuális értékelésen túl próbálom ezeket is tisztázni. Az első találkozásom a Nemsütivel az 5. kerületi, Hold utcai piac melletti sarokhelyiségben történt, ami szintén jó pár éve működik (2012-ben nyitottak), míg a "kistestvér" a 13.
kerületben, a Jászai Mari téren valójában az első bisztrójuk, amelyik már 2004-ben nyitott. És van még egy 3. egységük is a Klauzál Piacnál, ez a legújabb egységük. Zöldség-domináns ételeket készítenek, de inkább a megrögzött vegáknak ajánlom. A naponta változó kínálatban zöldséges egytálételek, sült zöldségek, zöldséges tészta, többféle saláta található, illetve leves. Vegetáriánus, vegán és lisztmentes ételeik is vannak, de nem mindegyik ilyen. Legjobb ár-érték arányú a napi menü, amiből egy kis adagot kértem (850 Ft), ráadásul sikerült ezt is úgy, hogy 2 féle főételből. Basmati rizs mellé cukkinis, szárított paradicsomos, diós, tejszínes tészta (nem tejmentes! ), illetve sült padlizsán fahájas szilvával. A 2 főétel egymáshoz nemigen passzolt, de így alakult, 5 óra magasságában már nem volt esély sokat válogatni, viszont nagy pozitívum, hogy még ilyenkor is ebédmenü áron lehet enni. Ez ritkaságszámba megy a fővárosban! A kiszolgálás kedves, és sokkal nagyobbak az adagok, mint a Hold utcában. Nekem minden szempontból jobban tetszik az itteni társaság és az ő hozzáállásuk. Igaz, itt kevesebb az asztal, nincs galériaszint. Továbbra is ugyanaz a gondom a Nemsüti ételeivel: nem szépek, vizuálisan egyáltalán nem vonzó a látvány. Viszont az ízek egész jók, sőt sokkal jobbak, mint amit a látottak alapján vártam. Részemről még karakteresebb fűszerezés is beleférne. Lehetne tanulni pl. az indiai vagy délkelet-ázsiai konyháktól, ahol a számtalan vega fogás is kifejezetten szép látványvilággal hívogatja a vendégeket. Házhoz szállítást is vállalnak újabban. Bankkártyás fizetés lehetséges.
2019. július 15.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Keleti pályaudvar azon sarkán található retró étterem, ahol a 24-es villamos indul a Fiumei úti temető felé. Ahogy vissza tudok emlékezni, ez a vendéglő már évtizedek óta itt működik. A külső megjelenés véleményem szerint nem étteremhez méltó, inkább egy trafik vagy kínai vegyesbolt portáljára hasonlít.
A vendéglő a pinceszinten található. A falon lévő táblán olvasható a napi menü. Minden nap kínálnak 3 féle A, B, C 2 fogásos menüt, amelyek közül az A és a B 1000 Ft alatti. A leves fix, a főétel választható. Alapvetően klasszikus jól ismert ételek, menzás színvonalú elkészítéssel, nem minőségi alapanyagokból. A hely a kedvező árfekvés miatt népszerű, 13 óra magasságában a 3 menü közül már csak egy volt kapható. Így nem volt sok választási lehetőség, hideg almalevest követően rakott zöldbabot ettem. A "rakás" leginkább rizsből és túlfőtt babból állt, húsra nem igazán akadtam rá. Az adag mennyiségre elég nagy. A tejfölt pluszban lehetett kérni, kellett is hozzá, mert magában szárazkás lenne. Az elkészítés és a fűszerezés is átlagos. Egyáltalán nem reális, hogy ez az étterem a 50 legjobb budapesti között szerepeljen. A beltér a pincei körülményekhez képest praktikusan kialakított, de ételszag van és nem friss a levegő. A normál étlap árai is olcsók, húsos főételek - frissensültek, rántott bundázott húsok - 1500 Ft-ért kaphatóak, bár azt nem tudom, hogy ez az ár a köretet is tartalmazza-e. Lehet kérni kancsóban vizet. Bankkártyával lehet fizetni.
A Széll Kálmán téri ZING Burger már évek óta sikerrel működik, azóta nyitottak több újabb burgerezőt városszerte, de ez továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Nagyon jó a megközelítése, forgalmas, kinti terasz nincs, viszont a belső kialakítása olyan, hogy a kinti zaj, forgalom egyáltalán nem zavaró.
Ezt az egységet a Stifler Bárral közösen birtokolják. Belépve először a ZING asztalai, majd a beszűkülő átjáróban bal oldalon a pult, ahol az ételt lehet rendelni és fizetni, majd továbblépve ismét egy vendégtérbe érünk, amelynek a szemközti oldalán a Stifler bárpultja került kialakításra. Innen balra még egy további terem nyílik, de ez ottjártamkor zárva tartott. Gondolom, ha a vendégforgalom megkívánja, akkor nyitják ki, illetve nagyobb társaságok foglalhatják le. A kínálat megegyezik a közelmúltban meglátogatott Nyugati ZING-ben megismerttel. 7 féle burger (1250-1950 Ft - ez utóbbi dupla hússal), az extrák közül érdemes befizetni - legalább a kipróbálás végett - az angus marhára (+350 Ft), továbbá sült krumplit, coleslaw salátát, édesburgonyát, hagymakarikát lehet még kérni a szendvics mellé vagy a 8 féle szósz valamelyikét. A legolcsóbb burgerük Take it Easy névre hallgat, ebben a marhahús pogácsán kívül lilahagyma, cheddar sajt és saláta van. Jó volt a burger, megfelelő minőségű, de nem átütő az élmény. Igen tanulságos az ételek mellett elérhető kalóriatáblázat, amelyből döbbenten láttam, hogy önmagában egy kiadós burger majdnem 1000 kalória! Hááát, esetemben ez meggondolandó, jobban éreztem volna magam, ha ezt utólag inkább nem látom meg. . . A burgerek mind frissen, helyben készülnek a rendelést követően. Jó a szellőzés és az elszívó, nincs olaj- vagy ételszag. Megkérdezték a pultnál, hogy a húspogácsa mennyire legyen átsütve. A burgerben lévő szószt kérésre másikra lehet cserélni (pl. ha valaki nem szereti a csípőset). A kiszolgálás gyors, barátságos. A hibiszkuszos-gyömbéres limonádé igazán frissítő, de a mentásat nálam nem tudta überelni (550 Ft/ 0,5 l, egyedi elvihető palackban). Még egy érdekes felfedezés: a bár termében van egy bitcoin ATM.