2016. február 9.barátokkal járt itt 45 A Haveli indiai éttermet a Gault Millau kalauz 12 ponttal jutalmazta, ami bizony igen sok, s rendesen felfokozza az ember várakozását. Rögtön fel is írtam a helyet a célpontlistámra, őszintén szólva a címre nem is figyeltem oda.
Érthető volt örömöm, amikor a Furmint Február után az Andrássy úton sétálva, azzal a szándékkal, hogy megiszunk némi sört a Hopfanatic pubban a Kodály Körönd magasságában egyszerre csak egy indiai étteremre lettünk figyelmesek, mely bizony a Haveli volt. Szerencsére meg tudtam győzni borbarátaimat, hogy a Parázs thai étterembe tervezett vacsoránkat itt költsük el. Rendeltünk egy csípős sajtos ragut és egy szintén csípős zöldségragut, pakorát (csicseriborsólisztes bundában sült zöldségeket), sima nant, sajtos nant és rotit. Ételeink ízlettek, az egyik raguban eltúlozták az ételkeményítőt, de ízre azért ez is jó volt. Ugyanakkor semmi nem indokolta a magas pontozást, olyan volt a Haveli, mint bármelyik pesti indiai étterem a Maharadzsától a Curry House-on át a Pandzsábig vagy a Shalimarig. Talán gyengébb is. Szóval nálam négy pont. (A 12 GM pontos helyek általában csillagos ötösök. )
2016. február 9.barátokkal járt itt 45 Megnyerő tripla szójáték a mEATing, mely egy Dob utcai helyet fed. Rendeltünk két vegyes tálat, Húsimádót és Meating tálat, a kettő sajnos jó részben átfedésben volt. Kolbász, zöldség mellett egyiken volt valami körözöttszerűség, meg padlizsánkrém apró tégelyekben, a másikon tatárbifsztek.
Mind a három tétel ütötte a mércét, különösebb izgalmat nem nyújtott. Kenyér mellett hoztak hozzá frissen sült pitát is, ami nagyon finom volt, ezt értékeltük. A sörválaszték kommersz, a borlapon vannak jobbacska tételek. A beltér hangulatos, egy ötven körüli gitáros playback háttérrel adott elő örökzöldeket Santanat és hasonló igényes nótákat. Mivel egy kiadós borkóstoló után voltunk, amit sörrel nyomtattunk le, ketten is limonádé mellett döntöttünk, egyikünk sört ivott és Unicumot. Jól éreztük itt magunkat, lehet, hogy még betérünk.
2016. február 9.egyedül járt itt 55 A Művész kávézó kiemelt helyszín Budapesten. Beltere pazar, elegáns, hangulatos, patinás, a sütemény választék tisztes és igényes. Az árak meg helyhez mértek, annyi zavaró, hogy a felszolgálási díjat nem bízzák a vendégre. A kiszolgálás egyébként korrekt, kissé személytelen, de udvarias.
Ettem egy gyönyörűen tálalt fehércsoki-mousse tortát, a csokidíszt a tányér szélén én kentem el véletlenül. A sütemény édesebb volt annál, mint ahogy én szeretem, de azért ütötte a mércét. 4,5 pontot adnék a helynek, de legyen 5 annál is inkább, hogy ilyen környezetben nem sok helyen lehet teázni-kávézni-sütizni.
2016. február 9.a párjával járt itt 55 Hónapok óta várom, hogy megnyisson végre a Hold utcai vásárcsarnokban a Moszkva tér, mely az egyik legjobb hazai étterem, az Ostrom utcai Arany Kaviár permutációja, úgy viszonyul hozzá, mint a Buja Disznók vagy a Séf utcája a Bock bisztróhoz.
Mivel az anyaintézmény alapprofilja az orosz konyha, nem meglepő, hogy a Moszkva tér népszerű orosz fogásokat kínál elérhető áron, borscs-t, szoljankát, pelmenyt és hasonlókat. Mi pelmenyt kértünk hússal töltve valamint borscs levest, hozzá kvászt. 1200 volt a leves, 1600 az orosz derelye. Mindkettő tisztes adag. A beltér barátságos, a kiszolgálás kedves. Ott volt személyesen Nyíri Szása, a tulaj és Sára Zsuzsa, aki séfként működött az Arany kaviárban, a Bűvös szakács blogon komoly cikk volt róla pár éve. Szerettük a helyet, megyünk még.
2016. február 7.egyedül járt itt 35 A Blaha Lujza a téren bóklásztam a minap, amikor felfigyeltem a Hanami sushi bár reklámjára. A helyet már rég felvettem a célpontlistára valamelyik világhálós gasztro-ajánlóban akadhattam rá. Címe alapján nem esett a tantusz, hogy a József krt mitudomén 4 vagy 6 szám az a Blahán van.
1600 forintért kínáltak hat japán retkes maki-tekercset és három tempurázott rákot meg egy teát. Jónak tűnt az ajánlat, így aztán bementem. A beltér hangulatos igényes, a kiszolgálás is kedvesnek tűnt, amíg az étlapot el nem kezdtem fényképezni. Akkor a pultos lány minden udvariasság nélkül kifejezetten kioktató, ellentmondást nem tűrő hangon azt mondta, hogy „nem lehet fényképezni” és elvette előlem az étlapot. Mondtam neki, hogy ez vicces, hisz aki fotózik, az jóindulatból teszi, jellemzően azért, hogy hírét vigye a helynek. S egyébként is az étlap információi ott vannak az interneten. Választ nem kaptam. A sushi jó volt, a tempurázott rákot is makitekercsbe illesztették. Összességében nem rossz hely ez, de azt azért elvárnám, hogy adjanak formát annak, amikor közlik, hogy a fotózás náluk tiltva van vagy tegyenek ki ennek megfelelő táblát.
2016. február 7., üzleti partnerrel járt itt 15 A Nem süti nevű gyorsétterembe már betértem egy ízben pár évvel ezelőtt, éppenséggel sütit enni. Korrekt négy pont volt a hely. A minap ismét bementünk egy budai turnétársammal. A hely színvonala nem változott, de a kiszolgálás valami olyan hihetetlen undok, pikírt, barátságtalan, kioktató, udvariatlan és arrogáns volt, hogy ez felülírt mindent.
Mi többet a tájékára nem megyünk ennek a helynek. Társam rá is kérdezett, szelíden, adva egy esélyt, hogy rosszkedvű netán (s azért válaszolgat annyira kelletlenül a kérdéseinkre, de ezt már nem mondta, csak gondolta) – a felszolgáló még válaszra sem méltatta (! ! ! ). Hadd jegyezzem meg, hogy mindenkivel igyekszem megtalálni a hangot, nincsenek irreális elvárásaim és az igazság az, hogy sokkal több jó élményem volt a pincérek vonatkozásában, mint rossz. Társam ráadásul említette is, hogy a Nem süti Pozsonyi úti egységében eszik rendszeresen, tehát meglehetett volna az ifjú hölgynek az oka, hogy legalább a formális udvariasság szabályait betartsa. Például választ adjon egy kérdésre. Vagy netán kedves legyen. Egyébként ettem kétféle salátát, azok rendben voltak mind ár, mind a minőség szempontjából, de ezzel a nőszeméllyel többé nem szeretnék találkozni.
2016. február 1.barátokkal járt itt 45 A kőrösladányi Éva Presszóban Debrecen felé menet álltunk meg tavaly júliusban, a legénység megszomjazott a tikkasztó melegben s ez a hely meg kínálta magát. A falon rengeteg oklevél szépen elrendezve valamint egy méretes plakát, mely Magyarország ezer éves sorsát ábrázolja térképekben. Ez mindjárt otthonossá tette számunkra a helyet.
Bár presszóként és kávézóként határozzák meg magukat, kínálnak melegételeket is barátságos áron. A hot dogon, hamburgeren és gyros-on kívül adnak frissensülteket, de reggeli is. Mi maradtunk a sörnél, mely olcsó volt, hideg és friss. A kiszolgálás kifejezetten kedves. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. február 1.gyerekekkel járt itt 45 Hallottam már más véleményeket, de jómagam egy vadvízi úszást vagy strandolást nem adnék semmiféle medenceélményért. Lakitelki látogatásunk alkalmával kiruccantunk a Tiszára is fürdeni, a legközelebbi hangulatos strand Tiszaugon van. Itt a vendéglátóipart a Vándor büfé képviseli nagyon egyszerű kínálattal és közepes árakkal.
Ittunk ásványvizet, fröccsöt meg sört, az árak alacsonyabbak voltak, mint más strandokon, de magasabbak, mint egy falusi kocsmában. Akkor ott minden megfelelt. S ha megyünk még oda fürdeni és ismét elfelejtünk valami rendes sört és bort vinni magunkkal, akkor bizony megint rájuk szorulunk. A kiszolgálás kedves, a hangulatot az árnyékos terasz és a Tisza adja.
2016. február 1.gyerekekkel járt itt 45 Igazi nosztalgikus élmény volt a Hajós utcai hentesnél enni. Utoljára a kilencvenes évek legelején csináltam ezt, diákkoromban, leggyakrabban a Hűvösvölgyi hentesnél ettünk főtt kolbászt, azzal lehetett a legkönnyebben jóllakni.
Ezúttal egy debreceni kolbászt néztem ki magamnak, majd lett belőle még hazavitelre két pár virsli, két pár bajor virsli, két pár debreceni, egy pár csípősnek mondott és egy pár nagyon csípősnek mondott kolbász. (Valójában nagyon enyhe volt mindkettő, de ezt már megszoktuk. )
A helyben megevett debreceni remek volt, az itthon megfőzött is, az adalékmentesnek mondott virsli amit azóta megettünk szintén, s kolbászok is ütötték a mércét. A kiszolgálás nagyon kedves, az üzlet hangulatos. Megyünk még.
2016. február 1.gyerekekkel járt itt 55 Zsidai Roy és Litauszki Zsolt párosa a minőség védjegye. Nagy örömmel hallottam, hogy az Operaház kávézóját is bevették a portfólióba, s csak idő kérdése volt, hogy mikor próbáljuk ki, hogy mit tudnak. Nos, a minap minden összejött ehhez, beültünk egy kellemes desszert-reggelire a nagyobbik fiammal.
Sajttortát ettünk valamint málnamousse-tortát, mindkettő remek volt. A beltér patinás, megnyerő, békebeli hangulatot sugárzó. Az árak nincsenek nagyon elszállva, persze terméke válogatja. 1300 forint egy mégoly finom 0,33 sörért sok, a sütemények viszont 900 forintba kerülnek jellemzően, ami korrekt. Felszolgálási díjat is felszámolnak, ennek nem nagyon örültünk, mert inkább magunk szavaztuk volna azt meg. Egyébként a kiszolgálás 5 csillagos, pincérünk kedves volt, udvarias, felkészült, kommunikatív, öröm volt Vele szóba elegyedni.