2015. december 6.barátokkal járt itt 45 Egy étterem számára elég jó ajánlólevél, ha a Francia intézet keretén belül működik. Nem is volt kétségünk, hogy ha beülünk, nem fogunk csalódni. Barátságos a beltér, udvarias a kiszolgálást, hamar megértették, hogy nem jóllakni akarunk, hanem enni valamit, ketten kértünk egy menüt.
Előételnek avokádós pirítóst rendeltünk, ezt követte a rántott halfilé rizzsel és tartárral majd a Creme brullée. Az avokádókrém kellemes, római köményes volt, a hal tőkehalnak tűnt, minden esetre nem volt pangasius-íze, a creme brullée-n kissé vastag volt az égetett cukorréteg, de azért ütötte a mércét ez is. Szódát kértünk, mert a borokat drágállottuk s egyébként is kell néha pihentetni a májat két kocsma között, a mi esetünkben a Bástya borozó és a Marionette között. (A legolcsóbb bor a Gere Kékoportó volt, mely pohárra 920 forintot kóstált. Sörben csak kommersz tételeket tartanak. )
Jó ár érték arányú ebédet ettünk itt, ajánljuk másoknak is a helyet.
2015. december 6.egyedül járt itt 55 A Bem rakparton töltött éveimben, húsz esztendeje egyik törzshelyünk volt a Calgary. A minap arra portyázva egy hirtelen ötlettől vezérelve benéztem. Szinte hihetetlen, hogy a tulaj, egy idősebb hölgy, aki akkor sem volt fiatal, még mindig ott áll a pult mögött s a maga kényelmes tempójában szolgálja ki a fiatalokat, akik az unokái lehetnének, s akik nem tudni, hogy visszatérő vendégek–e vagy csak épp betaláltak ide.
A hangulat egyedi, meghitt, otthonos szedett-vedettség uralja továbbra is. A tulajdonossal hamar kiderítettük, hogy hasonlóan látjuk a világot és több közös ismerősünk van. Azzal nem dicsekedhetek, hogy megismert volna, az igazság az, hogy nálam törzshely az, ahol évente többször megfordulok és kifejezetten törekszem arra, hogy a barátaimat is elvigyem oda. Tehát nem voltunk ott hetente, de visszajártunk rendszeresen több éven át. Kínálnak továbbra is házias ételeket, az árak barátságosak. Egy deci Bikavért kértem, az Ostoros pincészettől volt, ami az elfogadható középvonal az egyszerűbb borok világában. 250 forintot mindenképpen megért. Közben a fiatalok házipálinkaversenyt rendeztek a szomszéd asztalnál s megkínáltak a győztes pálinkával. Finom volt. Jó volt újra itt lenni, lehet, hogy még benézek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom. Ilyen hely nincs még egy.
2015. december 6.egyedül járt itt 45 Az Isolabella nevű kocsmában nagyon régen voltam utoljára, nagyjából 15-20 éve. Nem emlékszem arra, hogy már akkor Cseh Tamás ereklyék képezték volna a dekoráció fő irányát. Most minden esetre így van, aminek nagyon örvendtem, Cseh Tamással egy páratlan szellem, egy alkotó zseni távozott közülünk.
Kár, hogy a zenei aláfestésnek az Isolabellában semmi köze Cseh Tamáshoz. Az italválaszték érdemi részét néhány minőségi bor képezi, egy deci Nyakas Chardonnay-at kértem, ami hozta a szokásos formáját. A pincérlány nem volt különösebben kommunikatív, arra a megjegyzésemre, hogy ez a bor illetve egy korábbi évjáratú társa 100 pontot kapott egy Master of Wine-tól, konkrétan Angela Muirtől, nem mondott semmit, hallgatott, mint a csuka, persze van, aki leplezni akarja tájékozatlanságát, vélhetően ő is ezek közé tartozott. Azért annyit mondhatott volna, hogy örül, hogy ilyen jó bort kínál. Én szívesen elmeséltem volna neki a részleteket, de mivel nem volt kíváncsi, leültem egy szeparéba, megittam a boromat majd elköszöntem. A négy szívecskét az általános megítélés rovatában nyilván Cseh Tamás iránti tiszteletem motiválta.
2015. december 3.barátokkal járt itt 55 Köveskáli látogatásunk alkalmával a KerékBárt keresve akadtunk rá a Pálffy pincére, melynek borait volt már alkalmunk kóstolni, először talán a szegedi borfesztiválon elég sok évvel ezelőtt. Persze nem lehetett kihagyni, hogy a helyszínen is megízleljük őket. A falu határában fekvő pince teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a dombos-erdős vidékre.
Kóstoltunk több bort, melyek újfent megelégedésünkre szolgáltak. A kiszolgálás kedves, az árak korrektek. Adnak borkorcsolyákat is, mi is elcsábultunk egy zsíroskenyérre. Aki vezet, az sem kell feltétlen vizet igyon, választhat házi szörpök, mustfröccs és verjus fröccs között. (Ezutóbbi az éretlen szőlőből sajtolt savanyításra használt lé. )
Nagyon jó hely a Pálffy pince, visszavágyunk.
2015. december 1.a párjával járt itt 55 Szomorúan néztem, hogy az általam sokra tartott Gault Millau kalauzban a Bordó bisztró T betűvel szerepel, ami 8 pont alatti teljesítményt jelent a húszas skálán. Nekünk idén márcusban a VINCE nevű boros rendezvény idején jobb élményünk volt. Ráadásul olcsó menüt ettünk, gránátalmás kevertsalátát, gombás linguinit és tejberizset gyümölcsmártással.
Miinden rendben volt, azt meg külön értékeltük, hogy a gombás pasta-n erdei gomba volt. Ez igen ritka. A fordítottjával találkoztam már, hogy vargányaként adják el a termesztett csiperkét, de hogy egyszerűen gombás ételnek nevezik, azt, amibe erdei gombát raknak, nagyon ritka, konkrétan egyszer fordult elő 25 év gasztro-kalandozásai alatt. A beltér nekünk tetszett, az ár/érték arány meg egyenesen pazar.
2015. november 30.barátokkal járt itt 45 A Pajta a legjobb nyugatmagyarországi éttermek egyike, a tavalyi Gault Millau kalauzban 12 ponttal szerepel, az idei nincs épp kéznél, midőn a sorokat pötyögöm. De nem hinném, hogy csökkent volna a színvonala. Mi a nyáron voltunk ott, egy jó meleg augusztusi napon. A kiszolgálást leszámítva (mely akadékoskodó, okoskodó s nem figyelmes) minden rendben találtunk.
Az atmoszféra lenyűgöző, a kilátás a gyönyörű tájra nyugalmat, otthonosságérzetet sugall. Megkóstoltunk szinte mindent, nem volt nehéz, mert az étlap rövid, de ezt mi jó pontként tudjuk be, azt sugallja, hogy minden frissen készül. Az ízek rendben vannak, az állagok is, némi kreativitás is megcsillan itt-ott. A borválaszték elég szűk, de igényes, a sörválaszték is szűk, de egy cseppet sem igényes, sőt ultrakommersz. Ezzel együtt konyhája alapján joggal van bent a hely Magyarország Top100-ában mind a Dinig Guide, mind a Gault Millau szerint.
2015. november 28.barátokkal járt itt 55 Az ember azt hinné, hogy a tévészakácsok sztárallűrökben szenvednek, talán így is van. Tény, hogy Tóth Endre annak dacára, hogy évekig láthattuk őt a tévében, kedves, közvetlen, mindenféle kivagyiságtól mentes ember maradt. Aki kijön a vendéghez, beszédbe elegyedik, mosolyog, anekdotázik. Majd visszamegy a konyhára és főz.
Jól. A helynek átgondolt étlapja van, a fogások zöme magyar ihletésű, de van nemzetközi kitekintése is. Nem véletlen, hogy a Gault Millau kalauz 11 ponttal jutalmazta őket, ami azt jelenti, hogy a legjobb 85 magyar étterem közül ez az egyik. A tálalás esztétikus, az ízek, állagok rendben vannak. A beltér hangulatos, barátságos, az árak megfizethetőek.
2015. november 27.barátokkal járt itt 25 Köveskálon az egyetlen kellemetlen élményünk a Kerék bár volt. A helyre a Magyar Konyha balatoni különkiadványa hívta fel a figyelmem. A Kerék Bár neve remek, kerékpárosok járnak ide elszeretettel. Kellemes is ez a romkert, jó érzés ücsörögni a faasztaloknál fák árnyékában.
Ami miatt mégis negatív élményként rögzült bennünk, az a felszolgáló idősebb hölgy sajátos kommunikációs fordulata volt. Érdeklődtünk, hogy melyik pincétől van a ház bora. Kitérő választ kaptunk. Kitartottunk – abszolút udvariasan és barátságosan - kérdésünk mellett, mire az volt a válasz, hogy “tudom, hogy kitermelte, de nem mondom meg”. Nos, ezek után megittuk a bort, s igen hamar távoztunk, többet garantáltan nem megyünk erre és másnak sem ajánljuk ezt.
2015. november 27.barátokkal járt itt 55 A Káli Gourmet mellett a Káli kövek volt a legkedvesebb élményünk. Az a szeretetteljesség, amivel fogadtak s kínáltak, párját ritkítja. Olyan hely ez, ahol legszívesebben elidőzne hosszabban az ember s minden bort megkóstolna. Így is kóstoltunk vagy 6 bort, megosztva három felé az egyes tételeket. A sofőr sem maradt szomjan, házi bodzaszörpöt ihatott.
Ettünk hozzá némi borkorcsolyát, konkrétan csirkemájas zsíroskenyeret. Mindezt egy meleg nyári napon, a kertben, fák hűs árnyékában. Ide muszáj lesz visszatérni. Aki Köveskálon jár, ne hagyja ki. Az ételrovatban a borokat is díjaztam.
2015. november 27.barátokkal járt itt 45 A borospincék tőszomszédságában ugyanazon intézmény keretén belül működő éttermek némi rokonságot mutatnak az ételeket is kínáló brew pubokkal. Jó érzés egy pincészet borait saját étteremben kóstolni, lásd Bock, Gere, Halasi stb. , másik oldalon pl Kaltenberg. A Mi a kő?
is ilyen hely Köveskálon, a “szakmában“ számon tartott, Munkácsy díjas festő, mellékállásban borász Trombitás Tamás étterme. Maga a tulaj szolgált ki bennünket, inkább udvarias volt, mint kedves, de hát a zsenik már ilyenek, lásd még Kővári Gergő (Csak a jó sör). A beltér rendkívül megnyerő, hangulatos és eredeti, forgalmaznak mindenféle minőségi kézműves terméket (pl medvehagymapesto). Mi libamáj terrine-t ettünk, ami jó volt ízre, színre már kissé oxidálódott. A borok kiválóak. Egyedi, különleges hely ez, jó szívvel ajánlom mindenkinek.