2016. január 22.barátokkal járt itt 45 A Semmi Extra után kedvünk lett volna egy kicsit sétálni, míg a következő kocsmába bemegyünk, de egy ilyen helyet, melynek a neve “Tejbetök szeszcentrum” nem lehetett kihagyni. Kértünk ketten egy búzasört, kettőt hoztak, mi jeleztük a problémát, mondták, hogy örüljünk neki, kaptunk kettőt egy áráért.
Ki volt már nyitva mindkét palack, így aztán nagy duzzogva megittuk. Poénnak hangzik, de annyira tényleg nem örültünk, mert az állóképesség megőrzése a turnék alkalmával kulcsfontosságú. Ezzel együtt kedvességüket busás és a két sört nagyjából fedő borravalóval honoráltuk. Paulaner söröket tartanak többek között, ami igényességre vall. Van jópofa “napi menüjük”: 2 bajor kolbász, két palack bármilyen sör 1990 forintért, 2 paprikás kolbász, 1 üveg szóda, egy üveg bármilyen bor 2990 forintért. Sajnos egy rövid internetes kutakodás, melybe beleértendő a hely FB-oldalának a megtekintése s némi blogbejegyzés átfutása nem adott választ arra jogos kérdésre, hogy milyen bort lehet választatni. De az ajánlat még Varga Olaszrizlinggel is korrekt. Az ételrovatban az italválasztékot, s főleg a söröket díjaztam.
2016. január 22.barátokkal járt itt 45 A Bellini borozóba egy tavalyi nagyobb lélegzetű kocsmaturné közepe táján tértünk be. Felmentünk a hangulatos, otthonos galériára, tanulmányoztuk a borlapot. Kissé túlárazottnak tűnt a hely, de ha már bementünk, akkor csak rendeltünk fejenként egy-egy pohár bort.
Egyszerű reduktív borok decije, melyek 1500 forint alatt vannak palackáron, tehát 200 körül, de inkább az alatt jön ki a deci, 590 forintnál kezdődik. A borválaszték egyébként impozáns, zömmel vagy tán teljes egészében a Bortársaság portfóliójából válogattak. Sok bor van nyitva, kínálnak frissen préselt narancs-, grapefruit és almalevet továbbá kávékat is. A röviditalok zöme érdektelen, de van néhány jó pálinkájuk a Bestillotól. Jó drágán, 890 ft a két cent. A boraink rendben voltak, mondjuk ennyi pénzért el is várható, hogy ne két hete nyitott oxidált löttyöt adjanak, de ne gondoljuk, hogy ez általános, láttam már olyat, hogy drága helyen lepukkant bort adtak. Kínálnak némi borkorcsolyát is, padlizsánkrémet (1590 forint, ez is rekordáras), tojáskrémet, olajbogyót, sonkát, mi maradtunk a borozásnál. Az ételrovatban a borválasztékot díjaztam.
2016. január 22.barátokkal járt itt 45 A falusi kocsmák között ez az egyik leghangulatosabb ahol csak jártunk. Szeretik is a helyiek. Igencsak reggel volt még, így aztán nem próbáltuk ki a kimért borukat. Az italválaszték persze kommersz itt is, mint a falusi kocsmák zömében, Leánykát és Kékfrankost kínálnak, nem tudni milyen pincészettől, legalábbis nincs kiírva, mivel nem akartunk bort inni, nem is kérdeztük.
Kávét kértünk, ami valamivel jobb volt a kocsmai átlagnál s nagyon olcsó, 100 forint. Nagyon tetszett a beltér, Nagymagyarország térkép a falon, Horthy korszakbeli katonai emlék berámázva. Pácolt fa hangulata uralkodik a több termes kocsmában, a plafont is beleértve, a csillár egy szekérkerékből van kialakítva. A kiszolgálás kedves, az árak barátiak. Ételeket nem adnak, az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. január 22.egyedül járt itt 35 Tavaly augusztusban Eger fele igyekezve már igencsak megéheztem, kapóra jött a kápolnai Rétes-Vár. (Szójátéknak sem utolsó. )
Tisztes, korrekt, friss rétest adnak itt, a választék nem nagy, érdekes, hogy többnyire kombinált tölteléket használnak, kínálnak túrós barackost (no és persze túrós mazsolást), mákos-tököst, mákos-meggyest, mákos-szilvást, van továbbá két “szingli-töltelékest” káposztást és meggyeset.
Az ár mindegyik esetében ugyanaz. Mákos-meggyeset kértem, ez az egyik kedvencem, a meggy savassága szépen ellensúlyozza a máktöltelék édességét. A rétes nem nagy és 290 forint, ami fővárosi ár, de nem bántam. A beltér egyszerű, puritán, a kiszolgálás formálisan udvarias, mosolytalan.
2016. január 21.egyedül járt itt 35 Tavaly június elején Lakitelek felé álltam meg Derekegyházán egy kávéra a Malom nevű sörözőben. Szívesen ittam volna sört, Aranyászokat csapolnak, ami nem nagy szám, de azért 229 forintért egy korsó nem rossz vásár. De hát ugye a zéró tolerancia. A kiszolgálás kedves, a beltér kissé kopottas némi szedett-vedettség jellemző a helyet.
A beltérben szokásos reklámok a falon, Unicum, Pepsi, stb. Van biliárd asztal is. A kávé jobb volt a kocsmai kávé nagy részénél, valamivel drágább is. Ételeket nem adnak, az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. január 21.barátokkal járt itt 45 A Sárréti chilifarm tulajdonosa Tetétlenen lakik, őt látogattuk meg tavaly júliusban s ha már ott voltunk a faluban, nem hagytuk ki a falu kocsmáját sem a remek chilikóstoló után. Maga a kocsma kínálat tekintetében nem nyújt semmi többet, mint egy falusi kocsma: baráti áron, egyszerű italokat.
Dizájnban már más a helyzet, nem sok helyen díszitik a falakat vaddisznóbőrök. Ez nyilván összefügg a névadással, nem kérdeztünk rá, de lehet, hogy a falu egyik vadásza nyitott kocsmát nyugdíjas korára. Mi sört ittunk jól esett a sok chili után. Mátyás király sörét kértük, amit a Pécsi sörgyár készít. E sörről így ír az egyik “szakblogger”: “Ilyen olcsón, ennyire tiszta ízvilággal még nem találkoztam. Semmi zavarosság, semmi figyelemelterelő mellékíz, csak színtiszta savanyúság. Aki a savanyút szereti, az még bármilyen ember lehet, de ezt inkább kedvelni fogja, mint bárki más. Mentségére hozom fel, komlóra utaló nyomokat találtam kóstolás közben. Ez egy fokkal jobb, mint a többi szutyoksör, sőt, ilyen áron csak a Kanizsai volt 'jobb' nála. A rövid utóíz is előny, hamar múlik a savanyú. Mátyás király emléke jobb, mint ezé a söré. ” Mi 180 forintot fizettünk a sörre és még a savanyúsága sem tűnt fel. Úgyhogy jól jártunk. Nem elképzelhetetlen, hogy még betérünk, mert jó esélye van annak, hogy a chilifarm tulajdonosához még ellátogatunk, amikor friss chiliket is lehet kóstolni. Ételeket nem adnak, az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. január 21.barátokkal járt itt 45 Szórakoztató jelenség, hogy már olyan aprócska településeken is, mint Báránd, romkocsmába ütközünk. A nyáron Tetétlen felé megálltunk Bárándon is, ebben a barátságos kocsmában. Az italválaszték persze kommersz, nem tartanak sem sör, sem bor, sem tömény műfajban érdemleges, emlékezetes tételeket, de egy piccolo nagyipari sör bármikor lecsúszhat, különösen a 40 fokos júliusi melegben.
A belteret a nyers tégla és a pácolt fa uralja, ami igencsak ízlésünk szerint való. Az árak nagyon barátságosak, a piccolo sör 110 forint volt. Ha korsóval rendel az ember még jobban jár, 220 forintot kérnek a Nagy Feró által reklámozott Kőbányaira. Ami egyébként friss volt, megfelelő hőmérsékletű és élvezhető. Szerethető hely a Kanyar romkocsma, talán még betérünk. Ételeket nem adnak, az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. január 21.barátokkal járt itt 55 A Pékműhely puritán egyszerű egység, de híre messze szárnyal. Olyannyira, hogy e pékség is bekerült a Gault Millau kalauzba a legjobb pékműhelyek közé. Mi tavaly májusban jártunk arra a Gourmet idején, a kiszolgálás megnyerő, a választék csekély, de ami van, az vagy nagyon ízletes, vagy nagyon bizalomgerjesztő.
A kettő között a határvonalat ugyebár az képezi, hogy kóstoltuk-e az adott terméket vagy sem. A csigáik lenyűgözőek finomak, foszlósak, intenzív ízűek. Egyfajta műfajcsúcsot jelentenek számomra. Mindemellett még olcsó is a hely, a csiga 190 ft volt, a kávé 300, a superjuice, amire sok helyen elkérnek 800-900 forintot, az itt 590.
2016. január 21.a párjával járt itt 55 A Culinaris megnyitása óta az ínyencboltok szépen megszaporodtak. S egyre több egység biztosít arra lehetőséget, hogy leüljünk és helyben fogyasszunk valamit, hosszú lenne a felsorolás, nekünk legfrissebb élményeink a Tepertős a Kolosy téten, a Hazai Kézműves Finomságok, a Pörc valamint a minap meglátogatott Hecserli.
Ahol remek borokat lehet kóstolni másfél decire kimérve, jó drágán, úgyhogy ezt kihagytuk, jómagam vezettem, párom meg egy deci bornál többet nem hajlandó meginni, s mindezen túl 1000 forint körüli összeget egy pohár borra egyikünk sem szeret kifizetni. Ebéd után voltunk, így az ételek sem maradtak játékban, így aztán rendeltünk egy minőségi bio levet, cékla-alma volt, ha jól emlékszem. A kiszolgálás udvarias, segítőkész, az áruválaszték impozáns, remek felvágottak kelletik magukat a pultban, olajok, fűszerkrémek, ecetek, borok a polcon. A környezet barátságos, a hangulatos galérián ültünk le. Nagyon jó hely a Hecserli, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
2016. január 20.egyedül járt itt 55 A külvárosi pékségek nagy meglepetést nem szoktak okozni. A kenyér jellemzően friss, felfújt és végső soron élvezetes, hisz a friss kenyér mindig finom, a péksütemények is ütnek egy korrekt élvezhetőségi szintet. A Tinódi ennél többet teljesít.
A mákos rétes kifogástalan volt, jobbat nehéz lenne készíteni, mind a tésztája, mind a tölteléke teljes mértékben megnyert s ugyanezt mondhatom el a tepertős pogácsáról is, ízre állagra maga volt a műfaj csúcsa. Ennyit lehet ebből kihozni. Csinálnak még néhány helyen hasonlóan jót, jobbat aligha. Az árak is barátságosak. Vita felett 5 csillag akkor is, ha a kenyerük biztos nem üti az új hullámos pékségek kenyereinek színvonalát.