2015. november 23.barátokkal járt itt 35 A Bakegér sokat nem változott legutóbbi, csekély 20 évvel ezelőtti látogatásunkhoz képest. Talán a fröccsbor jobb, a Varga pincészet olaszrilzingje Chardonnay feliratú palackból (ha hinni lehet az akkor már kissé kapatos barátomnak, aki az asztalhoz hozta a borát, miután én már távoztam a pulttól) egyértelműen magasabb szintet ütött meg, mint sok lepattant kocsmában kimért lőre.
Díjaztuk ugyanakkor a pálinkaválasztékot is, a gyulai főzdének tartják több remek párlatát ezek közül kértem egy cigánymeggyet mivel birs nem volt. A gyulai főzdén kívül vannak még Tornyos pálinkák is. Az italválaszték egyébként nagyjából kommersz, de örvendünk a pár kivételnek, a fő hogy legyen mit inni egy kocsmában a minőségi szegmensben. A beltér szocreál, flipper, reklámok a falon, fotók a törzsvendégekről, kopottas, de szerethető atmoszféra, nekünk nosztalgikus élmény volt.
2015. november 23.barátokkal járt itt 55 Már van annak is pár hónapja, hogy beleakadtam a legnagyobb közösségi portálon a hírbe, hogy megnyitott a Legenda újabb egysége, a Legenda Főzde Center Étterem. Egy alkalommal el is zarándokoltunk már ide pár hete, de sajnos zárva találtuk a helyet. Most elővigyázatosabbak voltunk, felhívtuk őket.
Annál is inkább, hogy már 22 óra elmúlt, mire oda jutottunk, hogy célba vegyük a kocsmát. Bíztattak, hogy 23 óráig nyitva vannak. Meg is érkeztünk, nagy örömünkre ott volt a tulajdonos, Kovács „Olasz” József is, akivel percek kérdése volt barátságot kötni, az est közös éneklésbe és gitározásba torkollott. Piramis, Edda, P. Mobil és hasonlók voltak műsoron, annál is inkább, hogy társaságunk 68-69-es volt, szinte annyi, mint a 66-os születésű tulaj. 10 csap van itt, igen, tíz csap, mind Legenda sörrel, mondtam is barátaimnak, hogy évek óta járok a Legenda azonos nevű utcában működő egységébe, de valahogy soha nem ihattam nyugodtan, mert többnyire vagy vezettem, vagy siettem. Mivel sofőrséget vállaló barátunk nem sürgetett, itt elengedtük magunkat, lett is hajnali négy, mire hazaérkeztünk Aradra. Ittunk Hoplagert, Dieselt, Hableánykát, Pokerface-t és Snake Bite-ot. Ez egy remek sor, mindet ismertük már, sokszor ittuk ezeket, de csapról, a Mester jelenlétében és egyiket a másik után, kifulladásig, no, azt soha. Emlékezetes élmény volt, már várjuk az ismétlést. Az ételrovatban a söröket díjaztam. Az otthagyott összegbe beleszámoltam a hazavitelre vásárolt söröket is, sőt elsősorban azokat, a helyben fogyasztás nagy részét a tulaj állta.
2015. november 23.barátokkal járt itt 45 A mai fiataloknak bizonyára közhely, nekem újdonság volt a Tripadvisor GPS-es kocsmakeresője, melybe beütöd a helyet, ahol vagy és megmondja, hogy mi működik a közelben, koncentrikus körökben haladva. Miután zárva találtuk a Beer Comnpany Nagymező utca és Zichy Jenő utca sarkán levő egységét, eme jó kis eszközhöz folyamodtunk s célba vettünk egy spanyol sonkázót, mely, mint kiderült, már megszűnt.
Beültünk hát a szemben levő Bajuszba. Itt kínálnak reggelit a bundáskenyértől a kolbászos lecsón át a hideg magyaros vagy angol reggeliig továbbá paniniket. Inkább inni akartunk, mert nem voltunk még éhesek, s igazság szerint ennél izgalmasabb fogásokra vágytunk volna különben is. Az italválaszték egy sokkal jobb, mint a szomszédos Alapban, ahonnan érkeztünk, itt van egy kézműves sör is, mely rotálódik, sajnos ottjártunk idején épp meggyes volt, amit nem kértünk. Egyébként a Staroprament vonalat tartják, ami a kommersz sörökön belül a jobbak közé tartozik. Borokat a Raiker szállít, van talán tíz tisztes boruk, ezek közül választott jóbarátom egy Bolyki Bikavért, mely annak dacára, hogy a helyet nem nevezném drágának (egy korsó Borsodi 390 ft például, a paninik 990-be kerülnek) - 790 forintba került. Jómagam frissen préselt narancslevet ittam. A kiszolgálás közvetlen, kedves, segítőkész, a hangulat nem rossz. Jó kis hely a Bajusz, talán betervezünk egyszer ide egy reggelit is, elvégre miért ne?
2015. november 22.barátokkal járt itt 45 Az Alap egy jópofa, kultikus hely a Bajcsy Zsilinszky úton, melyet lezser dizájn és kedves kiszolgálás jellemez. Kínálnak olcsó menüt, egyszerűbb ételeket, mi inni ültünk be ide, mert ebéd után voltunk. A hangulat vonzza ide az embereket. (Ahogy az holnapon olvashatjuk „Mitől alap az ALAP? Attól, hogy letisztult belsőépítészeti megoldások jellemzik.
Alkalmas a hely munkához, baráti beszélgetésekhez. ”)
Mert az ételkínálat elég egyszerű, az italkínálat meg a lehető legkommerszebb lenne, ha nem néznénk azt a három jó bort, ami szerepel az itallapon. Pálinkában Rézangyal, sörben Heineken (számunkra rosszabb opció nincs, nem is kértünk sört), whiskeyben tömegipari termékek, bor fronton, mint említettem, van három tisztes tételük, egy Takler egy Vesztergombi és egy Nyakas. Vélhető, hogy a közönség nagy részének ez elég is. Nekünk nem. Ittunk egy kis Unicumot, egy kávét, a sofőr egy narancs Cappyt (frissen facsart narancs sincs). A kávé nem volt "új hullámos" csúcs, de jónak bizonyult. Egyszer talán kipróbáljuk a konyhát. Az ételrovatban az italválasztékot pontoztam. Az összélményt a beltér befolyásolta: jó dizájn - fele siker.
2015. november 21.barátokkal járt itt 55 Az Azték nevű csokoládézóba nem először néztünk be a Kontakt meglátogatása után, a múlt hónap végén. Ez egy parányi, szeretnivaló, ízlésesen berendezett hely csodálatos termékekkel, egy apró probléma van vele, az árak. 18. 000 forint a csokibonbonok kilóára, ami azért elég sok, legalábbis magyar zsebbel, magyar szemmel.
Elfogadom, hogy a gyulai Cadeau talán nem üti ezt a szintet, bár nekem nem tűnt fel meghatározó különbség, minden esetre az lényegesen olcsóbb. Mert nyilván nem a Milkával kell összehasonlítani az Azték csokicsodáit. Vettem egy brownie-t, ami jó volt és pálinkás csokibonbonokat, amit igen hamar megettünk családilag. Jó hely ez, ünnepnapokon még benézünk.
2015. november 21.barátokkal járt itt 55A „Hazai kézműves finomságok” boltja a Tompa utcában, kínál magyar kézműves chili-szószokat, olajokat, sajtokat s egyéb tejtermékeket, szörpöket, megannyi jó minőségű felvágottat, kiváló kolbászokat, disznósajtot, kenőmájast, kézműves söröket és borokat, de készítenek teát, kávét, forralt bort, sőt még KolbICE-t is, ezt az egyre népszerűbbé váló, külsőre fagylaltot idéző hot-dog variációt.
A beltér barátságos, szépen berendezett, kellően tágas, jó érzés itt elüldögélni. Mi két kézműves sört kértünk (Ubieklektik herbal Ipát és First Act APÁt), hozzá a helyben vásárolt libatepertőt s jó minőségű kenyeret eszegettünk. A kiszolgálás nagyon kedves, kommunikatív, minden termelőről van a húszas éveinek elején járó, motivált és lelkes fiúnak egy sztorija. A helyben fogyasztásra vonatkozó árak rendkívül barátságosak (az elviteles árak is reálisak, megfizethetőek), a sajtos és húsos tálat dekára mérik ki, 400 forint 10 dekája az előbbinek, 500 az utóbbinak, a sörökre nem kell felárat fizetni, ha helyben isszuk meg őket. Autentikus, szeretni való, színvonalas hely a „Hazai kézműves finomságok” boltja, sok hasonlóra lenne szükség. A fejenkénti fogyasztásba beleszámoltam a hazavitelre vásárolt dolgokat is, egyébként. Hárman 2000 forintra fogyasztottunk, a szörpre a sofőr a ház vendége volt.
2015. november 21.barátokkal járt itt 45 Neve alapján távolkeleti bisztróra számít az ember, de valójában ez egy kocsma-bisztró a a Tompa utcában, ahol lassan több helyen kapni kézműves sört, mint ahány helyen nem. Van három kifejezetten kézműves kocsma (Tompa Angyal, Pepin és Importer) amellett kapni kézműves sört a Pesti burger és bárban, a hazai finomságok boltjában és itt a Mandarinban is.
Persze, lehet, hogy ezzel nincs is vége a sornak. A Mandarin hangulatos hely, kedves fiatal kiszolgáló srácokkal. Van néhány iható boruk, s azt is szerettük, hogy Metallica szólt a hangszórókból. Társam Gere Cabernet Sauvignont rendelt, ami nem a pincészet csúcsbora, s lehetne meggyőzőbb annyi pénzért, de azért megfelelt a célnak. Jómagam Rízmajerék pils sörét kértem, amiből egy korsó potom 290 forint, én megelégedtem egy pohárral. Tartanak egy sor szarvasi kézműves sört is palackban. Ahogy néztem, van étlapjuk is, de törzsközönséget az ital és a hangulat vonzza be, mint minket is. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2015. november 20.barátokkal járt itt 55 A Petit Bistro igazi lelkendezésre sarkalló, csodálatos hely. Olyan gyönyörűség, hogy kevés hozzá fogható van. Minden apró részlet ki van dolgozva, az étlap egyben vendégkönyv is, sok gyönyörű fotóval, a dizájn lenyűgöző, a számlát fahéjjal és tán szegfűszeggel negyedig teli dobozban hozzák ki.
Amikor kérdem, hogy van-e kézműves sörük, azt válaszolják, hogy „természetesen”. Bár úgy lenne, hogy ez természetes legyen egy igényes helyen! Jó boraik is vannak, továbbá háziszörpjeik. Végül egy deci vörösbort ivott a jóbarátom, én egy deci Istvándy rizlinget, ami nagyon jó ár/érték arányban volt, a volánnál ülő társunk pedig feketeszeder szörpöt. Már ebéd után voltunk, de azért kipróbáltuk a konyhát is egy panna cotta erejéig. Nem volt katartikus, de finomra sikeredett. A kiszolgálás kifogástalan, a háttérzene tökéletesen meg van választva.
2015. november 20.barátokkal járt itt 55 Az Angelo valahol félúton van az újhullámos csúcscukrászdák és a hagyományos vonal között. A MOM parkban volt szerencsém süteményeikhez, továbbá, ha jól tudom, innen szállítanak az Alessioba is, ahol szintén volt alkalmam párszor megfordulni. Szeretem amit csinálnak igazság szerint inkább 4,5 pontot adnék nekik, de gondoltam legyek nagylelkű s kerekítsek felfelé.
Nem csoda, hogy amiután jól beebédeltünk a minap a Hold utcai vásárcsarnokban, desszertet innen hoztam, egy epres süteményre esett a választásom. A kiszolgálás udvarias, az árak megfizethetőek, a képen látható sütemény 690 forint volt. A magam részéről örvendek annak, hogy ők is hont foglaltak ebben a gasztronómiai és építészeti szempontból egyaránt színvonalas és vibráló csarnokban.
2015. november 20.barátokkal járt itt 55 A Larus központ mindig is a minőséget képviselte a gasztronómiában. Amióta azonban Várvízi Péter vezeti a konyhát, az étterem felemelkedett az élbolyba. Pár éve is jártam ott, meggyőző volt a konyha, de amit a minap tapasztaltam a Gault Millau kalauz bemutatóját, az felülmúlta az egyébként felfokozott várakozásaimat.
A központ gasztronómiai munkatársai, a szakácsok és a felszolgálók játszi könnyedséggel szolgáltak ki 100-120 embert, minden pultnál egy szakács, frissen sütötték a rákot, rágőzöltek a húsosderelyére, frissen tálalták a libamájat, egyszóval megadták a módját a dolognak. Igen erős volt a desszertfront is. A pazar falatok mellé a Balkezes nevű sörfőző remek IPÁját ihattuk s kitűnő borokat. Nem véletlenül kaptak a minap bemutatott kalauzban 13 pontot, ami már "sapkás" kategóriának számít. Mivel a bemutatón nem volt „beugró”, az ár rovatban azt az összeget jelöltem meg, amennyit, akkor hagynék, ha ki kellene fizessem az étkezésemet, ami nagyjából megegyezik azzal, amennyi pár éve ott maradt egy családi látogatás után. (Pár fotót azok közül is beillesztettem. )