Gyémánt 500
2015. december 31.egyedül járt itt 45 Ha jól nézem, az egykori Darshan helyén működik a jelenlegi Csempés söröző. A helyet továbbra is elsősorban fiatalok látogatják. A csapos lánynak fogalma sincs a sörök világáról és a vendégbe is belefojtja a szót valami érdektelen dumával, amikor az magyarázna valamit, hogy művelődjön kicsit. Az ő baja.
A sörök ihatóak, bár nem vagyok oda sem a Laskoért, sem a többi nagyipari szlovén sörért. Egyik sem nyújtott nagyobb élményt egy Borsodinál vagy Kőbányainál. Jó volt viszont a Fekete Korsó, amit Békésszentandráson készítenek, a gyümölcsös söreik Szarvasról érkeznek. Van néhány jó pálinkájuk a Zsindelyestől. Úgy tűnt, ételeket nem tartanak, az ételrovatban az italválasztékot értékeltem 3,5-ről felkerekítve 4-re. Egyszer jó volt.
2015. december 31.barátokkal járt itt 45 A Doboz amolyan bulis prémium romkocsmának volt szánva, hatalmas és az átlagosnál sokkal rendezettebb beltér. Egyébként a romkocsma egyik lényeges vonása épp az, hogy potom pénzből ideiglenes ivót hozzanak létre, ez meg nagybefektetésnek tűnik. Hogy bejön-e a számítás, nem tudom, ottjártunk idején minden esetre nem sok vendég volt.
Demeter Csabától kértünk egy bort, konkrétan a Hanga cuvée-t, amivel két ízben is aranyat nyert az egri borász Bordeauxban a Challenge International de Vin nevű versenyen. Ez a bor is szerepelt ugyanis az egyébként elég szűk választékban, de kifogyott. Így egy deci Haraszty-Vallejo Irsai Olivért és egy deci Juhász Olaszrizlinget kértünk (az egri pincészetről van szó, nem az etyekiről. ) Az utóbbi kellemes meglepetés volt. Juhászéknak korrekt boraik voltak mindig is, de ez több volt a korrektnél. Nem láttam, hogy lenne konyhájuk, de amilyen nagy az egység, nem csodálkoznék rajta, ha erre is futotta volna a térből és a pénzből. Az ételrovatban az italválasztékot jutalmaztam. Lényegében 3,5 pontot érdemelnének, elvégre sem töményben, sem sörben nem nyújtanak átlag felettit, de felfele kerekítettem. A zene nem a mi ízlésvilágunkat tükrözte.
2015. december 30.barátokkal járt itt 45 A Dob utca – mint egyébként a kocsmanegyed össze fontosabb utcája (Dohány, Wesselényi, Király, s ide vehetjük a rájuk merőleges Kazinczy, Klauzál és Akácfa utcákat) – jó néhány rokonszenves vendéglátóipari egységnek otthont ad, számukat kb. két tucatra becsülöm (csak a Dob utcaiakat), de a reális szám lehet, hogy ennél is nagyobb.
Rendszeresen portyázom arra, de mindig beleakadok új helyekbe. Így volt ez a minap is, amikor sokadik egységként javasoltam turnétársamnak, hogy nézzünk be a Basic nevű műintézménybe, ami előtt azt hirdeti egy reklámtábla, hogy kézműves sört csapolnak. Konkrétan a Mister sörház termékei vannak csapon, úgyhogy rendeltünk egy szűrt és egy szűretlen pils sört, mert a gyümölcsösért és a barnáért nem rajongunk. Mindkettő korrekt volt. A kiszolgálás udvarias, a beltér nem rossz (értékeltük a sörök világába betekintést engedő plakátot, amit meg is örökítettünk). A négy ponttal kissé túlértékeltem a helyet, de azért a 3 kevés lett volna neki. Annál is inkább, hogy megy a tévé a beltérben, ami felesleges és idegesítő. Ugyanez igaz az italválasztékot jutalmazó 4 pontra is az ételrovatban. Az árak barátságosak, a 3 decis pohár sörre 225 forintot kérnek. Korrekt kocsma a Basic, lehet, hogy még betérünk.
2015. december 30.egyedül járt itt 55 E furcsa nevű egységről a Magyar Konyhában olvastam - csupa jót. Midőn december elején a Pannon Karácsony nevű rendezvényre igyekeztem, beleütköztem e sajátos betűcsoportba egy üzlet cégtábláján. Nosza, be is mentem, egy valaki volt bent, aki ebben a kivételes csokiszakboltban vásárolt épp valami jóféle édességet.
Kivártam a sorom, a pult mögött az egyik tulaj fogadott, kedvesen, udvariasan. Igencsak kommunikatív volt, sajnáltam, hogy adott pillanatban jeleznem kellett, hogy sajnos engem várnak egy rendezvényen. Érdekes dolgokat mondott, majdnem biztos, hogy szerét fogom ejteni, hogy olyankor is benézzek, amikor épp annyi időm van, amennyi kell. Megkóstolhattam két csokit a ház ajándékaképpen, egy harmadikat megvettem - ez maracujás volt, mondanom sem kell, hogy felsőfokú minőség. Az árak meglehetősen magasak, hogy ne mondjam, brutálisak. A múltkor sokallottam az Azték 18. 000 forintos kilóárát, nos, itt harmincvalamennyi a kilóár, tán 36. 000 pont a duplája. Viszont remek a minőség. Úgyhogy ha valaki kivételes minőségre vágyik a csokiműfajban, kivételes áron, akkor irány a Zangio.
2015. december 30.barátokkal járt itt 55 A Café Memories nagy adósságom volt önmagamnak. Nagyjából két éve szerepel a célpontlistámon, de mivel eléggé kiesik az útból - a földalatti Mexikói úti végállomásánál úgyszólván soha semmi dolgom nincs – eddig nem sikerült meglátogatni, pedig időközben egyik legkedvesebb baráti házaspár törzshelyévé vált.
A minap viszont a közeli Agip kútnál volt egy találkozónk, barátunk késett majd’ egy órát, amit jelzett is, így aztán remek alkalom volt elgyalogolni a kávézóig, amiről csak jót mondhatok. A beltér barátságos, szeretnivaló, a falon a tulajdonos mindenféle szakmai kitüntetése, oklevele, a kiszolgálás kedves, a kávé remek. Kínálnak színvonalas desszerteket és szendvicseket is. Kértem egy almás tarte-ot, kiváló volt, tésztája omlós, az alma nem túlédesített. Ami pedig az árakat illeti, azt hiszem, hogy Budapesten sehol nem lehet jobb ár/érték arányú kávé kapni: 280 forintot kérnek egy presszóra, miközben manapság 450 és 550 között mozog a csúcskávék ára. A Café Memories a műfaj egyik legjobbja, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
2015. december 30.családjával járt itt 35 A Mignon presszó Budapest nagy túlélői közé tartozik, akárcsak a Bambi a Bem tér sarkán, a Tünde presszó a Móricz Zsigmondon vagy a Kétlyukú a Széna téren. A Mignon nem esik messze az utóbbitól. Az elmúlt negyed évszázadban hébe-hóba betértünk ide sörre, fröccsre.
A pultban nagy darab tetovált ember, aki egykedvűen teszi a dolgát, az italválaszték kommersz, leszámítva néhány jobbacska pálinkát, a beltér jellegtelen, érdektelen. Megy a tévé, ami külön idegesítő. Ezúttal kávét kértünk, ára közepes volt (200 ft), minősége elég vacak. Átlagos-gyengicsek hely ez, persze az is lehet, hogy jobb lenne az értékelés, ha kávé helyett pálinkát kérünk. Pont egy éve sört ittunk, az kommersz volt, de legalább megbízható minőségű. A tavalyi fotókat is felteszem. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2015. december 30.barátokkal járt itt 55 A csúcskávézóknak általában van egy sajátos imázsuk, amiből már kívülről sejteni lehet, hogy ott bizony kiemelkedő kávét adnak. Ilyen az Espresso Embassy, az Addicted 2 caffeine, a Fekete, vagy a One Cup, ami idén nyitott. Kívülről megnézve mondtam is barátaimnak: no, itt nagyon jó kávét fogunk kapni.
Megérzésemet visszaigazolta a kávé minősége és az is, hogy a falon megannyi diploma igazolja, hogy a tulajdonos, Nagy Krisztián, aki egyben a pultos is, a legjobb magyar barristák egyike, sőt, volt már első helyezése is. A zárást elég komolyan veszik, negyed órával eme időpont előtt érkeztünk, s már rendeléskor figyelmeztettek, hogy nemsokára záróra. Mondjuk ezt is el lehet fogadni, nem kell mindenki olyan megengedő legyen, mit a Green Sheep csaposa, aki egyelőre addig tart nyitva, amíg van vendég, vagy az aradi Tulipán, a temesvári Reciproc, ahol szintén a vendég mondja meg, hogy mikor van záróóra. Kínálnak desszerteket is, mint mondták, a “Kézműves” nevű cég szállít nekik édességeket. Egy csokimousse-tortát kértem, mely nem volt teljes mértékben meggyőző, de azért nyújtott némi élvezetet. Tény, hogy ebben a műfajban sokkal jobbakat lehet enni a Fővárosban. A dizájn jó, az árak reálisak, a kávé meg remek. Összefoglalva, színvonalas, életképes kávézó nyílt a Baross utca elején, lehet, hogy még betérek alkalomadtán egyik-másik kávérajongó barátommal vagy családtagommal.
2015. december 29.egyedül járt itt 35 Az igazság az, hogy a divatszakma egészen kicsit sem tud érdekelni, és egy olyan helyre, ahol kombinálják a női divatruhákat a tea és/vagy kávéfogyasztással normális körülmények között nem megyek be. De ezúttal volt még egy negyed óra a Hopaholic nevű csúcssöröző 16 órás nyitásáig és azt valahol el kellett tölteni.
Úgyhogy bementem a Schatzi-ba és kértem egy kávét, azaz tisztáztuk a hölggyel, hogy ezt szeretnék, de ő még hosszabban elbeszélgetett egy lánnyal (aki valamit vásárolni akart) anélkül, hogy legalább hellyel kínáljon. Úgyhogy némi toporgás után leültem külön biztatás nélkül is. A kávé rendben volt, az árára sem volt panaszom, a beltér akár hangulatos is mondható. Egyszer jó volt.
2015. december 29.barátokkal járt itt 45 Lám, hogy lesz egy ötletből business. Egy jó év eltelt azután, hogy először olvastam erről az ínyencségről addig, míg meg is kóstolhattam. Most már sikeres franchise rendszerben működtetik a KolbICE-ozókat a város megannyi pontján.
Mi legutóbb az Arany János utcai metrómegállóban vettünk egy kis adagot, s milyen jól tettük, a Chablon bisztróban ugyanis, ahol ettünk ezt követően jól főznek, de nem túlozzák el az adagokat. A kiszolgálás kedves, s a kis adag is tartalmaz négy kolbászkát, jó az aránya a fagylaltostölcsérszerű bucinak, a kolbászoknak s az ízesítőknek. Egy kis adag is jó időre megszünteti az éhségérzetet. Jó az ötlet, jó a kivitelezés, vélhető, hogy még fogunk máskor is KolbICE-t enni, a magam részéről akkor is a kisebbiket, potom 690 ftért.
2015. december 29.egyedül járt itt 45Az Olíva étterem a kedves emlékeim közé tartozik, évekkel ezelőtt többször is jártam ott, kisebb-nagyobb társasággal, még „törzsasztal-találkozót” is szerveztünk itt (míg a fővárosban éltem, volt egy törzsasztalunk a Simon pincében, mely 5 év után az András pincébe költözött, majd ennek megszűnése utnm hol itt, hol ott találkoztunk).
Többfélét rendeltünk s jellemzően mindenki meg volt elégedve azzal, amit kapott. Nem kell nagy ételcsodákra számítani, de azért minden fogás hozott egy alapvető korrekt szintet, az adagokkal és az árakkal sem volt baj. A minap bementem kicsit nosztalgiázni, nem ez a hely volt úgymond kijelölve (még pontosabban célba véve) ebédügyben (hanem az Esca, amiről be is számoltam e hasábokon), így itt csak egy pohár frissen préselt narancslét ittam, reggeli helyett jól esett. A hangulat továbbra is megnyerő, meghitt, karácsonyi dalok szóltak valami színvonalas angolszász kissé jazz-es feldolgozásban, a kiszolgálás udvarias, az árak megfizethetőek, kedveskednek a vendégeknek napi ajánlattal is. A fotók közé beillesztettem egy korábbi látogatásom képeit is.